Теми статей
Обрати теми

Фізособа виплачує дохід нерезиденту-юрособі: чи утримувати податок на репатріацію?

Солошенко Людмила, податковий експерт
податок на прибуток

висновок документа


Фізособа, яка виплачує нерезиденту-юрособі дохід від продажу корпоративних прав, зобов’язана: (1) утримати податок на репатріацію (у розмірі 15 %) і (2) подати декларацію з податку на прибуток із заповненим рядком 23 і додатком ПН

Хоча лист стосується корпоративних прав («нерезидентського» доходу згідно з п.п. «е» п.п. 141.4.1 ПКУ), насправді питання, що хвилює, набагато ширше: чи повинна фізособа при виплаті нерезиденту-юрособі будь-яких доходів (з п.п. 141.4.1 ПКУ) утримувати податок з доходів нерезидента (так званий податок на репатріацію)?

Як бачимо, контролери на нього відповідають ствердно. І роз’яснюють, що, виплачуючи дохід нерезиденту-юрособі, фізособа зобов’язана:

утримати податок з таких доходів (за їх рахунок) за ставкою 15 %, якщо інше не передбачено міжнародними договорами ( п.п. 141.4.2 ПКУ);

за підсумками року виплати подати декларацію з податку на прибуток (заповнивши тільки (!) «нерезидентські» ряд. 23, 25, інші рядки не заповнювати) разом з додатком ПН. Причому в поданні фізособою «прибуткової» звітності податківці проблем не бачать. Порада від них: у такому разі фізособі в декларації та додатку ПН зазначати свій (!) ІПН (реєстраційний номер облікової картки платника податків) або серію та номер паспорта (якщо відмова від ІПН підтверджена відміткою в паспорті). Ну а оскільки фізособа, яка виплачує дохід нерезиденту, як зазначається в листі, є податковим агентом цього нерезидента, то ставати на облік як самостійний платник податку на прибуток (!) їй не слід. Причому вислови податківців у 2017-му в такому дусі не поодинокі. Схожі роз’яснення («утримувати/звітувати» фізособі) при виплаті нерезиденту доходу від продажу: корпоративних прав озвучувалися в листі ДФСУ від 05.01.2017 р. № 79/6/99-99-15-02-02-15; нерухомості — у листі ДФСУ від 24.02.2017 р. № 2707/Г/99-99-15-02-02-14 (ср. ). Також про необхідність утримання податку на репатріацію з нерезидентського доходу: фізособою йдеться в БЗ 102.12, а фізособою-підприємцем — у БЗ 102.23.02.

І все це, на жаль, не безпідставно. Адже з 01.01.2017 р. ситуація ускладнилася. Усе тому, що з визначення «резиденти» ( п.п. 14.1.213 ПКУ) виключили останній абзац, який до цього для «прибуткового» розділу III ПКУ визначав «резидентів» за «прибутковим» статусом і вважав «резидентами» тільки юросіб — платників податку на прибуток. От і виходить, що тепер формально згідно з п.п. 14.1.213 ПКУ до резидентів (у тому числі для цілей розділу III ПКУ) потрапляють і фізособи! А отже, і вони повинні утримувати податок на репатріацію ( п.п. 141.4.2 ПКУ). До речі, й раніше податківці час від часу намагалися «пришити» фізособам почесний обов’язок: утримувати податок на репатріацію (див. недіючу консультацію у БЗ 502.29.04). Хоча часом це заперечували (див., наприклад, недіючі консультації у БЗ 107.12 про те, що єдиноподатники-фізособи утримувати податок з доходів нерезидентів не повинні, а також у БЗ 502.29.04 про те, що з переходом на ПКУ згідно з його початковим п. 160.2 для утримання податку на репатріацію під «резидентами» розуміються тільки (!) юридичні особи та їх відокремлені підрозділи).

Причому схожі «заявки» про репатріацію зрива- лися з вуст контролерів і в «докодексні» часи. Утім, тоді від них фізосіб надійно захищав п. 1.15 «старого» Закону про податок на прибуток (що визначав резидентами тільки (!) юросіб і їх підрозділи: філії, представництва тощо).

Тепер у 2017-му від контролерів знову чути вимоги із цього приводу, яких вони наразі послідовно дотримуються. Хоча, зізнаємося, сама по собі ситуація — абсурдна. Ну де це бачено, щоб пересічна фізосо- ба виступала для нерезидента податковим агентом!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі