Теми статей
Обрати теми

Відпочиваємо та подорожуємо разом із профспілкою

Костенко Ніна, податковий експерт
У вас є бажання спокійно відпочити з сім’єю в пансіонаті чи відправитися з колегами у тур вихідного дня, але власних коштів для цього не вистачає? Не біда. Ви цілком можете розраховувати на допомогу рідної профспілки. На такі цілі в її «кишені» зазвичай знаходяться потрібні суми. А ми зараз із задоволенням допоможемо розібратися з їх оподаткуванням.
img 1

Профспілка надає путівки на оздоровлення своїм членам безоплатно або з частковою оплатою. Для отримання путівки член профспілки, який бажає оздоровитися сам чи оздоровити членів своєї сім’ї, звертається до профспілки з відповідною заявою.

Рішення про надання путівки і розмір плати за путівку приймають загальні збори, конференція або виборний орган профспілки або об’єднання (профспілковий комітет, голова профспілкового комітету тощо). Оформляють таке рішення протоколом.

Тепер переходимо до порядку оподаткування вартості профспілкових путівок.

Путівки за рахунок профспілки: що з оподаткуванням?

ПДФО і ВЗ. Профспілкову путівку віднесено п.п. 165.1.35 ПКУ до доходів, що не обкладаються ПДФО і ВЗ, якщо виконуються певні умови. Озвучимо їх. Путівку надано:

1) профспілкою, створеною відповідно до законодавства України;

2) члену профспілки, до якої він сплачує профспілкові внески;

3) для відпочинку, оздоровлення та лікування, у тому числі для реабілітації інвалідів, на території України безпосередньо члена профспілки та/або його дітей віком до 18 років.

Якщо всі три перелічені умови дотримано, то вартість профспілкової путівки (її частина) не підлягає обкладенню ПДФО і ВЗ. При цьому, на щастя,

ПКУ не встановлює ані обмеження вартості, ані кількості неоподатковуваних путівок, які можуть бути надані за рахунок коштів профспілки

Також ПКУ не уточнює, до яких саме закладів для відпочинку, оздоровлення та лікування на території України можуть одержуватися путівки для членів профспілки. Вважаємо, що це можуть бути будь-які вітчизняні заклади рекреаційного характеру: санаторії, санаторії-профілакторії, будинки та бази відпочинку, пансіонати, лікувально-оздоровчі комплекси, туристичні та оздоровчо-розважальні комплекси, санаторні, оздоровчі та спортивні дитячі табори. Не має значення і форма власності закладу — державна, комунальна чи приватна.

А що, коли хоча б одна з прописаних у п.п. 165.1.35 ПКУ умов не виконана (наприклад, путівку надано не члену профспілки або куплено для члена профспілки, але для відпочинку за кордоном)? Тоді, на жаль, вартість путівки (її частина), оплачена профспілкою, перетвориться для отримувача на оподатковуваний дохід у вигляді додаткового блага. Причому до бази оподаткування ПДФО він потрапить збільшеним на «натуральний» ПДФО-коефіцієнт.

Цікаво, а як бути в ситуації, коли члену профспілки надається сімейна путівка? Тут усе залежить від того, з ким відпочиває за такою путівкою член профспілки. Якщо:

— з дитиною віком до 18 років або з іншим членом цієї самої профспілки, то вартість путівки (її частина), оплачена профспілкою, не обкладатиметься ПДФО і ВЗ;

— з особою старше 18 років, сторонньою для профспілки, то частина вартості путівки, що припадає на таку особу та оплачена профспілкою, увійде до складу її оподатковуваного доходу. На це звертають увагу податківці в листах від 01.02.2012 р. № 1959/6/17-1115 і від 15.06.2012 р. № 10112/16/18-3115 (ср. ).

Неоподатковуваний дохід у вигляді вартості путівки (її частини), оплаченої за рахунок коштів профспілки, відображайте в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «156», а оподатковуваний — з ознакою доходу «126».

Видана профспілкою путівка не переходить у власність її отримувача — члена профспілки

Право власності на неї залишається за профспілкою. Використання профспілкової путівки за призначенням особисто отримувач підтверджує шляхом надання зворотного талона до путівки.

ЄСВ. Якщо путівка надається члену профспілки або особам, які не є працівниками цієї профспілки, то з вартості такої путівки ЄСВ не справляється.

Приклад. За рішенням профкому первинної профспілкової організації в березні 2017 року її члену на підставі заяви видано путівку на відпочинок на території України вартістю 9000 грн.

За рахунок коштів профспілки оплачено 60 % вартості путівки (5400 грн.). Іншу частину вартості путівки (3600 грн.) член профспілки оплатив самостійно шляхом унесення коштів до каси профспілки. Після повернення він надав зворотний талон до путівки, що підтверджує її використання особисто отримувачем.

Припустимо, що профспілка не є платником ПДВ*.

* Про те, чи потрібно профспілці реєструватися платником ПДВ, читайте на с. 9.

Покажемо, як такі операції відображаються в бухгалтерському обліку профспілки. При цьому для наочності використовуємо і План рахунків № 291, і План рахунків № П-29-3.

Облік придбання путівки за рахунок коштів профспілки

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

План рахунків № 291

План рахунків № П-29-3

Дт

Кт

Дт

Кт

1

Перераховано санаторію передоплату за путівку на відпочинок члена профспілки

371/санаторій

311

377/санаторій

311

9000

2

Отримано путівку від санаторію

331

631

331

377/санаторій

9000

3

Здійснено залік заборгованостей

631

371/санаторій

9000

4

Використано цільові кошти на придбання путівки для члена профспілки (списано на витрати частину вартості путівки (60 %), оплачену за рахунок коштів профспілки)

949

377/член профспілки

48

377/ член профспілки

5400

5

Відображено у складі доходу суму використаних цільових надходжень

48

718

5400

6

Отримано до каси від члена профспілки часткову оплату вартості путівки

301

685

301

685

3600

7

Видано путівку члену профспілки згідно з рішенням виборного органу профкому

377/член профспілки

331

377/член профспілки

331

9000

8

Здійснено залік заборгованостей

685

377/член профспілки

685

377/член профспілки

3600

Щоб упевнено дивитися контролерам в очі, запасіться необхідними документами:

— заявою члена профспілки про надання путівки;

— копією свідоцтва про народження дитини (при виділенні путівки дитині);

— рішенням виборного органу профспілкового комітету про виділення путівки.

І не забудьте про зворотний талон про використання путівки.

Вирушаємо в тур вихідного дня: що з оподаткуванням?

ПДФО. Положення п.п. 165.1.35 ПКУ можуть застосовуватися профспілкою виключно в разі видачі путівок і не діють у «безпутівкових» ситуаціях. З цього податківці роблять висновок, що вартість турів вихідного дня і літнього відпочинку, які організовує та оплачує профспілка для своїх членів і членів їх сімей без придбання путівок, є їх оподатковуваним доходом у вигляді додаткового блага.

А отже, такий дохід повинен обкладатися ПДФО за ставкою 18 % (див. листи ДФСУ від 02.09.2016 р. № 19029/6/99-99-13-02-03-15 і від 18.11.2016 р. № 24941/6/99-99-13-02-03-15, а також консультацію в підкатегорії 103.02 БЗ).

Проте контролери забувають, що існує ще й «профільна» для профспілки норма — п.п. 165.1.47 ПКУ. Він виводить з-під оподаткування суми виплат, що здійснюються профспілкою своєму члену, якщо:

1) сукупний розмір цих виплат за 2017 рік не перевищує 2240 грн.;

2) рішення про виплату прийняте в порядку, установленому статутом (положенням) профспілки.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ дохід члена профспілки, не оподатковуваний на підставі п.п. 165.1.47 ПКУ, відображайте з ознакою «167».

А якщо хтось із членів профспілки вже «вичерпав» не оподатковувану згідно з п.п. 165.1.47 ПКУ суму виплат?

У цьому випадку допоможе «подарунковий» п.п. 165.1.39 ПКУ

Керуючись ним, профспілка має право у 2017 році не оподатковувати ПДФО негрошові подарунки, вартість яких з розрахунку на місяць не перевищує 800 грн.

Майте на увазі: оскільки ми говоримо, що поїздка є для члена профспілки подарунком, то вам варто провести його надання за документами саме як подарунок від профспілки її члену. Посилання на «подарунковий» п.п. 165.1.39 ПКУ тут дуже згодиться.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ не оподатковувану ПДФО вартість негрошового подарунка відображаємо з ознакою «160».

Але що робити, якщо вартість турпоїздки перевищує суму, не оподатковувану на підставі п.п. 165.1.39 ПКУ та/або на підставі п.п. 165.1.47 ПКУ? Тоді «вершок» стане для члена профспілки оподатковуваним доходом у вигляді додаткового блага. Такий дохід, збільшений на «натуральний» коефіцієнт, оподатковуйте ПДФО за ставкою 18 % та відображайте у формі № 1ДФ з ознакою доходу «126».

Зауважте: під подарунок є сенс «підганяти» й оплачені за рахунок коштів профспілки поїздки осіб, які не є його членами, наприклад, дітей членів профспілки.

ВЗ. Його утримуйте тільки з оподатковуваної ПДФО вартості (її частини) поїздки.

ЄСВ. Якщо тур вихідного дня оплачено члену профспілки або особі, яка не є працівником цієї профспілки, то з його вартості ЄСВ не справляється, оскільки такий громадянин — не найманий працівник профспілки.

Тож, подорожуйте із задоволенням і нехай вам у цьому допомагає ваша профспілка! ☺

висновки

  • Вартість профспілкових путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування членів профспілки на території України не обкладається ПДФО, ВЗ і ЄСВ.
  • Положення п.п. 165.1.35 ПКУ можуть застосовуватися профспілкою виключно в разі видачі путівок і не діють у «безпутівкових» ситуаціях.
  • Профспілка має право не обкладати ПДФО негрошові подарунки, вартість яких з розрахунку на місяць не перевищує у 2017 році 800 грн.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі