Теми статей
Обрати теми

Профспілковий працівник і виплати від профспілки

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Як оподатковуються виплати, що здійснюються профспілковими органами найманим профспілковим працівникам?

Наймані профспілкові працівники, прийняті до штату, отримують за роботу у профспілці заробітну плату. Її розмір установлюється профспілковим комітетом згідно з кошторисом, затвердженим профспілковими зборами (конференцією).

Оподатковують таку заробітну плату в загальному порядку, тобто утримують з неї ПДФО і ВЗ, нараховують на неї ЄСВ.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ зарплату, нараховану працівникам профспілки, відображають з ознакою доходу «101».

Що стосується інших виплат (матдопомог, путівок, подарунків тощо), то тут усе залежить від того, як оформлено їх надання. Пояснимо.

Як правило, наймані профспілкові працівники є членами тієї профспілки, в якій вони працюють. Отже, нарівні з іншими членами вони мають право на «профспілкові блага».

Тобто, з одного боку, такі особи є звичайними найманими працівниками, а з іншого — членами профспілки, до якої сплачують профспілкові внески.

У результаті отримуємо — якщо з документів виходить, що, наприклад, путівка надається:

— найманому працівнику профспілки, то її вартість перетворитися для нього на оподатковуваний дохід у вигляді заробітної плати. А отже, «привіт» ЄСВ, ПДФО і ВЗ;

— члену профспілки, до якої він сплачує профспілкові внески, то її вартість не оподатковуватиметься ані ПДФО, ані ВЗ, ані ЄСВ на підставі п.п. 165.1.35 ПКУ.

Тому, якщо ви хочете зекономити на податках, скориставшись пільгами, прописаними в ПКУ для профспілок, оформляйте надання путівок, подарунків, матеріальних допомог грамотно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі