Теми статей
Обрати теми

Поточний рахунок для первинної організації

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Чи може первинна профспілкова організація (нечисленна) не відкривати свій рахунок у банку, а укласти договір з організацією вищого рівня на використання її поточного рахунка?

Вимоги до відкриття та закриття рахунків у банках та інших фінансових установах викладено у ст. 69 ПКУ, а сам механізм їх відкриття, використання та закриття регулює Інструкція № 492.

Клієнти-юрособи мають право відкривати рахунки в будь-яких банках України за власним вибором. Крім того, юрособа вільно може відкривати рахунки в банках через свої філії та представництва (ч. 4 ст. 64 ГКУ, п. 1.3 Інструкції № 492).

Зазначимо: профспілкова організація — це громадська неприбуткова організація, що може здійснювати свою діяльність із статусом юрособи або без такого (ст. 1 Закону № 4572). Причому профспілка із статусом юрособи належить до непідприємницьких товариств, основною метою якого не є отримання прибутку.

Водночас профспілки можуть мати статус первинних, місцевих, обласних, регіональних, республіканських, всеукраїнських. Статус первинних мають профспілки або організації профспілки, які діють на підприємстві, в установі, організації, навчальному закладі або об’єднують членів профспілки, які забезпечують себе роботою самостійно або працюють на різних підприємствах, в установах, організаціях або у фізичних осіб (ст. 1, 11 Закону № 1045).

Профспілка, об’єднання профспілок набувають прав юридичної особи з моменту затвердження статуту (положення). Статусу юридичної особи набувають також організації профспілки, які діють на підставі їх статуту (ст. 16 Закону № 1045). Тобто, якщо первинна організація входить до певної профспілки, вона вважається його організаційною ланкою, їй не потрібно в такому разі окремо розробляти свій статут і вона не є самостійною юрособою. По суті, така первинна організація є ланкою (підрозділом) однієї юрособи (організації вищого рівня).

Причому перерахування членських внесків за рішенням профспілки можуть здійснюватися таким чином (п. 5.2 Рекомендацій щодо порядку сплати та обліку членських профспілкових внесків, що наведені в додатку до постанови президії ФПУ від 21.09.2006 р. № П-6-15):

— безпосередньо на рахунок первинної профспілкової організації;

— у відсотковому відношенні первинної профспілкової організації і профспілковим організаціям вищого рівня;

— тільки профспілковим організаціям вищого рівня.

З цією метою може укладатися тристоронній договір між роботодавцем, первинною профспілковою організацією, профспілковою організацією вищо. за рівнем та підписуватися накопичувально-розподільчий (транзитний) рахунок (довідка) розподілу загальної суми членських внесків.

Таким чином, якщо первинна профспілкова організація не є окремою юрособою, то жодних законодавчих обмежень для використання нею поточного рахунка організації вищого рівня попросту немає.

Проте майте на увазі: банківські вклади є майном юрособи в розумінні ЦКУ, при цьому підстави та механізм їх передачі в користування або власність третім особам відсутній.

Тому якщо первинна профспілкова організація має статус самостійної юрособи, очевидно, що користуватися банківським рахунком сторонньої юрособи вона не зможе

У такому разі, незалежно від чисельності такої первинної профспілкової організації, відкриття власного поточного рахунка їй не уникнути.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі