Теми статей
Обрати теми

Відремонтувати МШП!

Нестеренко Максим, податковий експерт
У цій статті розглянемо особливості ремонту малоцінних швидкозношуваних предметів.

До МШП відносять предмети, що використовуються протягом не більше одного року або нормального операційного циклу, якщо він більше одного року, зокрема: інструменти, господарський інвентар, спеціальне оснащення, спеціальний одяг тощо. Ясна річ, що за певних умов такі предмети теж потребуватимуть ремонту. Як його обліковувати?

Перш за все, так само як і у випадку з ремонтом товарів, треба створити комісію для розслідування причин того, що сталося, і визначення потреби у ремонті тих чи інших МШП.

Бухгалтерський облік

Головна облікова особливість МШП в тому, що їх списують з балансу ще до фактичного використання, за фактом передачі в експлуатацію. Згідно з п. 23 П(С)БО 9 вартість МШП, що передані в експлуатацію, виключається зі складу активів (списується з балансу) з подальшою організацією оперативного кількісного обліку таких предметів за місцями експлуатації і відповідними особами протягом строку їх фактичного використання.

Тобто на момент, коли виникла потреба в ремонті, МШП фактично немає в сумовому обліку підприємства. Чи не буде це проблемою для відображення витрат? На нашу думку, ні. Тобто так само, як і у випадку з ремонтом товарів, комісія встановлює необхідність проведення ремонтних заходів, і підприємство, посилаючись на дані кількісного обліку МШП, відображає витрати на проведення такого ремонту.

Сума витрат на ремонт МШП в бухобліку відображається у складі витрат в кореспонденції з рахунками 20, 22, 66, 65, 63, 68 в залежності від того, якими силами здійснюватиметься ремонт. Витрати відображаємо в періоді, коли фактично здійснено ремонт зіпсованих МШП. Витрати на ремонт відображаємо у складі адміністративних, збутових чи інших витрат залежно від напрямків використання МШП. При цьому якщо ремонт МБП пов’язаний з ліквідацією наслідків стихійного лиха — застосовуємо субрахунок 977. А якщо МБП ремонтуються в зв’язку зі збитком, нанесеним винною особою, — витрати на ремонт «покладаємо» на винного через субрахунок 375.

Податковий облік

На податковоприбутковий облік ремонт МШП матиме такий самий вплив, як і на бухоблік. Тобто витрати на ремонт МШП зменшать фінрезультат до оподаткування. Жодних різниць у зв’язку з ремонтом МШП визначати не потрібно. Навіть високодохідникам.

У ПДВ-обліку (якщо ремонт МШП здійснюється підрядним способом) суму ПДВ, зазначену у ПН, складеній підрядником, можна уключити до складу податкового кредиту. А податковий кредит за МШП, які ремонтуються, залишається недоторканим. Адже після ремонту МШП не змінять напряму свого використання — вони продовжуватимуть використовуватися в ПДВ-оподатковуваних операціях в межах господарської діяльності.

Тож якщо ви вирішили ремонтувати МШП — немає ніяких облікових проблем!

висновки

  • Витрати на ремонт МШП в обліку відображаються як витрати періоду, в якому було здійснено ремонт залежно від напрямку використання МШП.
  • Та обставина, що МШП на момент ремонту не відображаються в сумовому обліку підприємства, ніяк не впливає на правомірність відображення витрат.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі