Амортизація під час ремонту

Нестеренко Максим, податковий експерт
Чи потрібно на час ремонту чи поліпшення призупиняти амортизацію основних засобів?

Для відповіді на це запитання нам слід звернутися до П(С)БО 7. Так, згідно з п. 23 П(С)БО 7 нарахування амортизації ОЗ призупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови і дообладнання. Нарахування амортизації призупиняється починаючи з місяця, наступного за місяцем переведення ОЗ на реконструкцію, модернізацію, добудову, дообладнання, консервацію ( п. 29 П(С)БО 7; п. 27 Методрекомендацій № 561). Але якщо ці роботи не виходять за межу місяця (початок та закінчення припадають на один місяць), то амортизація не припиняється.

А якщо поліпшується не увесь об’єкт ОЗ, а тільки його частина (наприклад, системний блок комп’ютера)? В такому разі, як роз’яснив Мінфін, нормами П(С)БО 7 не встановлено обов’язку припиняти нарахування амортизації ОЗ (лист від 12.08.2008 р. № 31-34000-10-9/31548). Але якщо об’єкт ОЗ обліковується частинами (окремими об’єктами обліку), то при поліпшенні окремої частини (яка обліковується як окремий об’єкт ОЗ) амортизація такої частини призупиняється. Але це, швидше, підхід для особливо сміливих, які бажають відстояти нарахування амортизації за час поліпшень.

Що ж до ремонту, то призупиняти амортизацію на час ремонту згідно з П(С)БО — необов’язково. А МСФЗ прямо дозволяють продовжувати амортизацію ОЗ, якщо він не використовується або вибуває з активного використання (§ 55 МСБО 16). Відтак, ті підприємства, які ведуть бухоблік за МСФЗ, можуть продовжувати амортизацію навіть під час поліпшень.

Тож з бухобліком, здається, усе зрозуміло.

А що ж в податковому обліку? Схоже, що податківці не відступилися від своєї попередньої позиції, висловленої ще у листі ДФСУ від 02.06.2015 р. № 11385/6/99-99-19-02-02-15. У своїх найсвіжіших роз’ясненнях фіскали продовжують стверджувати, що ОЗ, які виведено з експлуатації у зв’язку з поліпшенням, є невиробничими, тому амортизація на них не нараховується. Причому той самий принцип фіскали застосовують і до капітального ремонту (див. листи ДФСУ від 05.01.2017 р. № 76/6/99-99-15-02-02-15 і від 25.01.2017 р. № 1468/6/99-99-15-02-02-15). І це незважаючи на те, що з 01.01.2017 р. невиробничими конкретно названо лише ті ОЗ, які не призначені для використання в господарській діяльності (а не просто «не використовуються» в такій діяльності).

На нашу ж думку, амортизація не нараховується, тільки якщо капремонту властиві ознаки поліпшень, що приводить до збільшення майбутніх економічних вигод від використання об’єкта (через що витрати на його проведення капіталізуються). В такому випадку амортизація не нараховується, але не тому, що ОЗ стають невиробничими, а тому, що П(С)БО 7 вимагає призупинити амортизацію (ясна річ, якщо «поліпшувальні» заходи виходять за межі одного місяця). Що ж до «неполіпшувальних» ремонтів (тих, що «підтримують у робочому стані»), то на їх час амортизацію не припиняють — такої вимоги в П(С)БО немає. Навіть якщо це капітальний ремонт без «поліпшувальних» ознак.

Тож вважаємо позицію податківців щодо того, що ОЗ на час поліпшення чи капремонту стають невиробничими, необґрунтованою*. Проти цього говорить не тільки визначення невиробничих ОЗ згідно з п.п. 138.3.2 ПКУ, а й те, що невиробничі ОЗ в бухобліку продовжують амортизуватися, а поліпшувані ОЗ згідно з П(С)БО — не амортизуються. Тож, на нашу думку, на період призупинення амортизації високодохідники, які працюють згідно з П(С)БО, не повинні визначати за об’єктом ОЗ, що поліпшується, «амортизаційні» різниці згідно з пп. 138.1, 138.2 ПКУ. Адже амортизація об’єкта «на поліпшення» не нараховується, відтак норми зазначених пунктів до такого ОЗ тимчасово не застосовуються.

* Якщо пристати на цю пропозицію, це створює не тільки плутанину щодо амортизації, але і ставить в небезпечне становище суму податкового кредиту з ПДВ (читайте про це у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 97, с. 14).

А от ті, хто працює згідно з МСФЗ, визначатиме стандартні «амортизаційні» різниці згідно з пп. 138.1, 138.2 ПКУ і не визначатиме різниці, які виникають при амортизації невиробничих ОЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі