Теми статей
Обрати теми

Повернення грошей туристові: коли є оподатковуваний дохід?

Богданова Анастасія, податковий експерт
Яким би стабільним не був туроператор, але іноді і йому доводиться повідомляти туристові про зміни в запланованій турпрограмі і переглядати вартість уже оплаченого турпродукту. Що відбувається, якщо в результаті таких змін туристові повертаються певні суми? Чи стають вони його доходом? Чи потрібно обкладати їх ПДФО і ВЗ? Чи стягувати з них ЄСВ? Давайте, друзі, знайдемо відповіді на ці запитання разом.

Відразу вас заспокоїмо: суми туристові туроператор нараховує (виплачує, надає) не в межах трудових відносин і не за цивільно-правовими договорами на виконання робіт (надання послуг). Тому стягувати з них ЄСВ підстав немає. А ось із ПДФО і ВЗ справи йдуть так.

Якщо туристові надали альтернативну турпослугу

Іноді трапляється, що туроператор з не залежних від нього причин не може надати туристові певну частину туристичного продукту, про який ідеться в договорі на туристичне обслуговування. Натомість надається альтернативна турпослуга. Її вартість може бути:

а) рівною за вартістю раніше обумовленій;

б) нижчою за вартістю. Тобто туроператорові доведеться повернути туристові різницю;

в) вищою за ту, яка спочатку обумовлювалася. У цьому випадку різницю у вартості туроператор зобов’язаний покрити зі своєї кишені, оскільки ст. 20 Закону про туризм забороняє йому покладати на туриста додаткові витрати.

ПДФО. У ситуаціях «а» і «б» оподатковуваний дохід у туриста не виникає. Адже послугу він отримує за вартістю, рівною сплаченій.

Інакше йдуть справи в ситуації «в». Тут дохід у наявності!

Дохід дорівнює різниці між вартістю альтернативної і спочатку обумовленої турпослуги, визначеної за звичайними цінами

Такий дохід є оподатковуваним доходом у вигляді додаткового блага ( п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ). Причому оскільки він надається в негрошовій формі, до бази обкладення ПДФО повинен потрапити збільшеним на «натуральний» коефіцієнт, передбачений п. 164.5 ПКУ. При ставці ПДФО 18 % його величина складає 1,219512.

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ такий отриманий туристом дохід туроператор відображає з урахуванням «натурального» коефіцієнта з ознакою доходу «126».

ВЗ. Податківці пропонують у разі надання негрошового доходу розраховувати ВЗ від «чистої» вартості негрошової виплати (див., зокрема, листи ДФСУ від 20.11.2015 р. № 24759/6/99-99-17-02-01-15 і від 08.06.2016 р. № 12626/6/99-99-13-02-03-15, а також консультації в підкатегорії 103.25 БЗ). Тобто без збільшення її на «натуральний» коефіцієнт.

Якщо ви готові йти таким шляхом, то радимо вам отримати індивідуальну податкову консультацію із цього питання. Так ви убезпечите себе, якщо раптом податківці передумають.

Ставка ВЗ — 1,5 % від суми оподатковуваного збором доходу.

А як бути із сплатою ВЗ з такого негрошового доходу? Адже застосування «натурального» ВЗ-коефіцієнта ПКУ не передбачено. За рахунок яких коштів сплачувати збір?

Податківці пропонують при «виплаті» негрошового доходу фізособі сплатити ВЗ за рахунок власних коштів, а потім попросити одержувача компенсувати вам сплачену суму (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 97, с. 39).

Не забудьте відобразити негрошовий дохід туриста в рядку «Військовий збір» розділу II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.

Якщо замінили готель

Часто в договорах на туристичне обслуговування передбачено, що туроператор має право зробити заміну готелю без зниження сплаченої туристом категорії.

При цьому вартість проживання в такому альтернативному готелі може бути вища або нижча ніж та, яка спочатку обумовлювалася. Чи означає це, що в туриста виникне дохід або збиток відповідно?

Вважаємо, що ні. Адже при формуванні вартості туристичної послуги в договорі на туристичне обслуговування спочатку закладається ймовірність заміни готелю, якщо з не залежних від туроператора причин не буде можливості надати проживання в заздалегідь указаному готелі.

Так що заявляємо сміливо: заміна готелю на дорожчий не є індивідуальною (спеціальною) знижкою для туриста і його доходом. Те ж саме й у разі, якщо альтернативний готель виявився дешевший і турфірма повертає туристові різницю у вартості.

Якщо туристові повертають гроші за ненадану турпослугу

Якщо турист не зміг скористатися прописаною в договорі турпослугою з вини туроператора, то на винного можуть чекати неприємні витрати. Дивіться, які саме.

Повернення частини вартості ненаданої послуги (коштів, сплачених за путівку). Зазвичай, добровільно туроператор відшкодовує фактично сплачену туристом суму за відпочинок, що не відбувся. Така сума, на наш погляд, не є для туриста оподатковуваним доходом.

Якщо туристові цього мало, він має право звернутися з позовом до суду.

Відшкодування збитків за рішенням суду. Суд може прийняти рішення про відшкодування збитків за ринковими цінами, що склалися на дату винесення цієї ухвали.

Під обкладення ПДФО суми, що виплачуються туристові за рішенням суду, не підпадуть ( п.п. «а» п.п. 164.2.14 ПКУ)

Але туроператорові доведеться відобразити їх у розділі I форми № 1ДФ з податковим номером туриста й ознакою доходу «127» ( п.п. «а» п.п. 164.2.14 і п.п. 165.1.49 ПКУ).

Утримувати ВЗ з такого доходу не потрібно ( п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ), але відобразити його суму в розділі II форми № 1ДФ доведеться.

Пеня, інфляційні і 3 % річних. Пеня й інфляційні для туриста — оподатковуваний дохід ( п.п. 164.2.14 ПКУ). Такий дохід туроператор обкладає ПДФО у звичайному порядку і відображає в розділі I форми № 1ДФ з ознакою доходу «120».

Також із цього доходу потрібно утримати ВЗ і включити його в рядок «Військовий збір» розділу II форми № 1ДФ.

Сума у розмірі 3 % річних від простроченої суми не обкладається ПДФО ( п.п. «б» п.п. 164.2.14 ПКУ). Але її слід указати в розділі I форми № 1ДФ з ознакою доходу «127».

ВЗ із суми відсотків утримувати не потрібно ( п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ), проте в рядок «Військовий збір» розділу II Податкового розрахунку їх суму включити потрібно.

Відшкодування морального збитку. З його суми туроператор утримує ПДФО і ВЗ (п.п. 164.2.14 і п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). У розділі I форми № 1ДФ такий дохід відображають з ознакою доходу «120». І не забуваємо про розділ II Податкового розрахунку.

Відшкодування судових витрат. Ця виплата загрожує туроператорові, що порушив умови договору на туристичне обслуговування, тільки якщо турист подав на нього позов до суду. Із суми таких витрат туроператор утримує ПДФО і ВЗ (п.п. «г» п.п. 164.2.17 і п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). У розділі I форми № 1ДФ цю суму туроператор відображає з ознакою доходу «126».

А що, якщо збитки туристові відшкодовує фінустанова-гарант? Тут жодних особливостей — відшкодовувані суми підпадають під обкладення ПДФО і ВЗ за вищеописаними правилами. Відмінність лише в тому, що податковим агентом туриста в цьому випадку є фінустанова-гарант.

Після того, як вимоги туриста будуть задоволені, фінустанова має право пред’явити туроператорові зворотну вимогу. Ось такі справи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі