Теми статей
Обрати теми

Туроператор купує послуги в нерезидентів: чи утримувати податок на репатріацію?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Туроператор купує в нерезидентів турпослуги, серед яких: перевезення туристів, проживання, харчування, екскурсійне обслуговування тощо. Чи потрібно утримувати з них податок на репатріацію?

Одразу зазначимо, що виплачуючи нерезиденту дохід за турпослуги, податок з доходів нерезидента (так званий податок на репатріацію) утримувати не доведеться. Хіба що обережно потрібно ставитися до перевезення — тут у деяких випадках може виникати необхідність утримати податок на фрахт. Далі пояснимо.

Нагадаємо, що за загальними правилами при виплаті деяких доходів нерезиденту з них слід утримувати податок на репатріацію (за ставкою 15 % за їх рахунок, якщо інше не передбачено нормами міжнародних договорів) і перераховувати утриманий податок до бюджету ( п.п. 141.4.2 ПКУ). Перелік таких «оподатковуваних» доходів нерезидентів визначено п.п. 141.4.1 ПКУ. У ньому турпослуги не згадуються, а отже, під оподаткування не потрапляють. Тому і податок на репатріацію з них утримувати не потрібно.

До того ж за послугами в запасі є інший «козирний» аргумент: «послугову» виручку нерезидентів виводить з-під оподаткування завершальний п.п. «й» п.п. 141.4.1 ПКУ. Він залишає «за бортом» оподатковуваних доходів доходи нерезидентів у вигляді виручки за реалізовані товари, виконані роботи, надані послуги. Тому придбаваючи в нерезидентів послуги з проживання, харчування, екскурсійного обслуговування, утримувати з них податок на репатріацію туроператору не потрібно.

А от оплачуючи нерезиденту перевезення, потрібно бути уважним. Адже серед оподатковуваних доходів нерезидента є доходи у вигляді фрахту ( п.п. «г» п.п. 141.4.1 ПКУ). При цьому ПКУ дає своє (!) «податкове» визначення цьому поняттю ( п.п. 14.1.260 ПКУ), визначаючи фрахт як винагороду (компенсацію) за договорами перевезення, найму або піднайму судна або транспортного засобу (їх частин) для:

— перевезення вантажів і пасажирів морськими або повітряними суднами;

— перевезення вантажів залізничним або автомобільним транспортом.

У зв’язку з цим зауважте, що винагорода за договорами перевезення пасажирів автомобільним або залізничним транспортом фрахтом не вважається.Тому, якщо нерезиденту платимо за таке перевезення пасажирів, податок на фрахт утримувати не потрібно.

А от якщо винагорода нерезиденту за перевезення потрапляє під визначення фрахту (наприклад, виплачується нерезиденту за перевезення пасажирів морським або повітряним транспортом), з неї доведеться утримати податок на фрахт. При цьому податок на фрахт утримують за ставкою 6 % за рахунок виплачуваної винагороди ( п.п. 141.4.4 ПКУ). Суму винагороди, що залишилася після утримання, перераховують перевізнику-нерезиденту.

Зверніть увагу: податківці вважають, що сума фрахту підлягає оподаткуванню 6 %-ним податком незалежно від того, на якій території («українській» чи «закордонній») нерезидент здійснює перевезення, оскільки сам дохід нерезидента з «українських» джерел (див. БЗ 502.29.04, що сьогодні хоча і значиться серед «недіючих», проте навряд чи думка в контролерів змінилася).

Щоправда, якщо з країною нерезидента укладено міжнародний договір, яким для нерезидентних доходів передбачено інші ставки та правила оподаткування, то застосовують норми міжнародного договору (БЗ 102.18). Перелік країн, з якими на 01.01.2017 р. укладено міжнародні договори про уникнення подвійного оподаткування, наведено в листі ДФСУ від 24.01.2017 р. № 1414/7/99-99-01-02-02-17 (ср. ). Проте, щоб скористатися нормами міжнародного договору, нерезидент повинен підтвердити свій нерезидентський статус довідкою ( п. 103.4 ПКУ). Інакше без неї виплачувану нерезиденту суму фрахту доведеться оподатковувати за «українськими» правилами, не озираючись на міжнародний договір ( п. 103.10 ПКУ).

Детальніше про фрахт див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 38, с. 27.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі