Теми статей
Обрати теми

Необ’єкт-операції без ПН і реєстрації

Адамович Наталія, податковий експерт
Чи потрібно складати податкову накладну (ПН) і реєструвати її в ЄРПН, якщо здійснювана нами операція не є об’єктом оподаткування ПДВ? Чи буде штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН на необ’єкт-операцію?

Ні, складати ПН на необ’єктну операцію та реєструвати її в ЄРПН непотрібно. Пояснимо.

У п. 201.1 ПКУ чітко зазначено, що складають ПН і реєструють їх в ЄРПН на дату виникнення податкових зобов’язань.

Така загальна фраза не дає прямої відповіді на запитання — чи потрібно складати ПН на необ’єктні операції? Жодних додаткових пояснень про особливості складання ПН на необ’єктні операції немає і в Порядку № 1307 (ср. ). Проте якщо керуватися логікою, то податкові зобов’язання, як правило, виникають за операціями, що підлягають оподаткуванню ПДВ, тобто за об’єктними операціями.

Причому об’єктними є й ті операції, що звільнені від ПДВ нормами ПКУ або міжнародними угодами (пільгові операції).

Як правило, за об’єктними операціями, але (!) звільненими від ПДВ, на час пільги податкові зобов’язання не нараховуються, а після закінчення строку дії пільги — підлягають нарахуванню в загальному порядку.

Так-от, складати ПН на оподатковувані постачання і реєструвати їх в ЄРПН обов’язково. Єдине уточнення:

— для оподатковуваних операцій та операцій, звільнених від оподаткування, складаються окремі ПН (п. 201.5 ПКУ, п. 16 Порядку № 1307);

— у разі звільнення від оподаткування в заголовній частині ПН робиться позначка «Без ПДВ», у графі 9 табл. Б ставиться код пільги, а якщо його немає в Довідниках пільг*умовний код «99999999» і внизу під таблицею зазначаються відповідні пункти (підпункти), статті, підрозділи, розділи цього Кодексу та/або міжнародного договору, якими передбачено звільнення від оподаткування (п. 201.3 ПКУ, п.п. 7 п. 16 Порядку № 1307).

* Довідники пільг № 82/1 і 82/2 доведено листом ДФСУ від 03.04.2017 р.

Інша справа необ’єктні операції, тобто ті, що не підлягають обкладенню ПДВ. Нагадаємо, під необ’єктні операції потрапляють:

— операції, що не є «постачанням товарів/послуг»;

— операції, перелічені у ст. 196 ПКУ;

— послуги з місцем постачання за межами митної території України.

У будь-якого платника ПДВ необ’єктні операції без ПДВ будуть завжди. А оскільки немає податкових зобов’язань, то немає і приводу для складання ПН і тим більше реєстрації її в ЄРПН.

До того ж сама форма ПН передбачена виключно для операцій, оподатковуваних ПДВ (у тому числі й тих, що тимчасово звільнені від ПДВ). Коректно скласти ПН на необ’єктну операцію навряд чи вийде: не передбачено ні коду ставки для необ’єктних операцій, який слід зазначити у гр. 8; ні жодних додаткових відміток і пояснень для ідентифікації ПН на неоподатковувану операцію.

Та й самі податківці говорять про непотрібність складання таких ПН. На їх думку, на операції постачання товарів/послуг, що не є об’єктом оподаткування ПДВ, а також постачання яких визначене за межами митної території України, ПН не складають і не реєструють в ЄРПН (див. БЗ 101.17).

До того ж покарати за несвоєчасну реєстрацію «необ’єктної» ПН не вийде — адже сума штрафу залежить не тільки від днів прострочення, а й від сум ПДВ у простроченій ПН. А необ’єктні операції суми ПДВ не мають.

Єдине — не забувайте: якщо ваша необ’єктна операція із ст. 196 ПКУ потрапляє під визначення «постачання», її обсяги ви повинні обов’язково врахувати в ряд. 5 декларації з ПДВ і одночасно розшифровувати в табл. 1 додатка Д6.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі