Теми статей
Обрати теми

Щодо медичних оглядів працівників

Лист Державної служби України з питань праці від 26.05.2016 р. № 58/03/2/4.5-ДП-15 (витяг)

<…>

Серед основних із покладених на Держпраці функцій є реалізація державної політики у сфері гігієни праці. Основними завданнями гігієни праці є профілактика професійних захворювань, вивчення стану здоров’я працівників в умовах дії факторів виробничого середовища, моніторинг стану здоров’я працівників тощо.

Відповідно до підпункту 15 пункту 4 Положення* Держпраці відповідно до покладених на неї завдань здійснює державний нагляд (контроль) у сфері гігієни праці, у тому числі нагляд (контроль) за виконанням заходів щодо запобігання виникненню професійних захворювань, своєчасним здійсненням профілактичних заходів, спрямованих на попередження шкідливої дії факторів виробничого середовища і трудового процесу, збереження здоров’я працівників, наявністю обов’язкових медичних оглядів працівників.

* Положення про Державну службу України з питань праці, затверджене постановою КМУ від 11.02.2015 р. № 96.

Так, відповідно до підпункту 27 пункту 4 Положення Держпраці проводить моніторинг стану умов праці та здоров’я працівників, що є складовою державного соціально-гігієнічного моніторингу (далі — моніторинг).

<…>

З метою виконання вищезазначених функцій на сьогодні використовується наказ Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 р. № 246 «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», що зареєстрований в Міністерстві юстиції України 23.07.2007 р. за № 846/14113 (далі — Порядок).

Так, листом від 15.03.2016 р. № 3732/0/14-16/13 Мінсоцполітики роз’яснило, що до приведення нормативно-правових актів з гігієни праці у відповідність до чинного законодавства посадові особи Держпраці при здійсненні державного нагляду (контролю) у цій сфері мають керуватись у межах компетенції чинними законами України та нормативно-правовими актами з гігієни праці.

Відповідно до пункту 7 Положення Держпраці здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку територіальні органи.

У зв’язку з вищевказаним, територіальні органи Держпраці до приведення у відповідність чинного законодавства можуть керуватись зазначеним Порядком, зокрема: за заявою роботодавця визначати категорії працівників, які підлягають медичним оглядам, узгоджувати списки працівників, які підлягають медичним оглядам, брати участь у складанні Заключного акта та розробці санітарно-протиепідемічних заходів; узагальнювати та аналізувати оперативну інформацію за результатами проведення попереднього (періодичних) медичних оглядів працівників.

Перший заступник Голови М. Бардонов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі