Теми статей
Обрати теми

Забезпечення працівників молоком

Лист Департаменту з питань праці Державної служби України з питань праці від 01.06.2016 р. № 667/4.3/4.1-зв-16

Департамент з питань праці Держпраці розглянув звернення щодо надання роз’яснення про безоплатну видачу молока на роботах із шкідливими умовами праці та повідомляє.

Право працівників на пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці закріплене частиною першою ст. 7 Закону України «Про охорону праці» і передбачають, зокрема, безоплатне забезпечення працівників, зайнятих на цих роботах, молоком або рівноцінними харчовими продуктами.

Відповідно до постанови Держкомпраці СРСР і Президії ВЦРПС від 16.12.87 р. № 731/П-13 підприємства (об’єднання) самостійно вирішують всі питання, пов’язані з безоплатною видачею робітникам і службовцям молока або інших рівноцінних харчових продуктів, на основі Переліку хімічних речовин, при роботі з якими в профілактичних цілях рекомендується споживання молока або інших рівноцінних харчових продуктів, затвердженого Міністерством охорони здоров’я СРСР 04.11.87 р. № 4430-87.

Віднесення робіт до категорії із шкідливими та важкими умовами праці та визначення права працівників на пільги і компенсації за роботу в цих умовах залежить від результатів атестації робочих місць за умовами праці, порядок проведення якої затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 р. № 442.

Оцінка умов праці та реалізація прав трудящих на пільги і компенсації залежно від шкідливих та небезпечних виробничих факторів здійснюється відповідно до Методичних рекомендацій, затверджених постановою Міністерства праці України від 01.09.92 р. № 41.

Ступінь шкідливості і небезпечності кожного фактора виробничого середовища і трудового процесу, а також гігієнічна оцінка умов праці у разі дії хімічного фактора здійснюється відповідно до Гігієнічної класифікації праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08.04.2014 р. № 248 (далі — Гігієнічна класифікація праці).

Клас умов праці встановлюється за максимальними разовими концентраціями шкідливих речовин (а також за середньозмінними за наявності затвердженої Міністерством охорони здоров’я України середньозмінної концентрації) відповідно до додатка 1 до Гігієнічної класифікації праці.

Враховуючи вищезазначене, право на безкоштовну видачу молока або інших рівноцінних харчових продуктів мають працівники за умови, якщо концентрація хімічних речовин на відповідних робочих місцях перевищує гранично допустиму концентрацію, що має бути підтверджено результатами атестації робочих місць.

Також звертаємо увагу, що відповідно до частини третьої ст. 7 Закону України «Про охорону праці» роботодавець може за свої кошти додатково встановлювати згідно з колективним договором (угодою, трудовим договором) працівникові пільги і компенсації, не передбачені законодавством, зокрема безкоштовну видачу молока або інших рівноцінних харчових продуктів у випадках, коли концентрація хімічних речовин на робочому місці не перевищує гранично допустиму.

Водночас звертаємо увагу на те, що листи Держпраці не є нормативно-правовими актами та носять інформаційний, рекомендаційний характер.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі