Теми статей
Обрати теми

«Рубль — штучка, три рубля — кучка»*, або Одиниця виміру товару придбаного і проданого

Нестеренко Максим, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.16 Бази знань**
img 1

* Із к/ф «Спортлото-82».

** Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа


Одиниця виміру, вказана у графі 4 податкової накладної (ПН), складеної на операцію з постачання товару, може відрізнятися від одиниці виміру, що вказана у ПН, отриманій платником податку при придбанні такого товару

У цій консультації податківці торкнулися цікавого питання. Cтосується воно ситуації, коли платник придбаває товар, а потім продає його. При придбанні товару платник отримує ПН, у якій зазначено певну одиницю виміру (наприклад, кг) і її код. Чи зобов’язані платники ПДВ на усіх подальших етапах постачання цього товару незмінно зазначати саме цю, «первісну» одиницю виміру (як це відбувається, наприклад, із кодом УКТ ЗЕД)? Чи в подальшому можна змінити одиницю виміру на іншу?

Податківці справедливо зазначили, що постачання товару, ціну якого при придбанні було встановлено, наприклад, за вагову одиницю (кілограм, тонну тощо), може здійснюватися за ціною за кількісну одиницю (штуку тощо) такого товару. Тож якщо підприємство придбало товар на вагу, а потім продає його поштучно — цілком допускається у «вихідній» ПН зазначати іншу одиницю виміру, ніж зазначена у «вхідній» ПН. Тим більше, що і у первинних документах на постачання товару в такому випадку буде вже «нова» одиниця виміру.

Наголошуємо: тут не обов’язково ідеться про розфасування товару із великих мішків у дрібні пакети чи щось таке. Пам’ятаєте, як у добре знаному нами усіма фільмі «Спортлото-82» компаньйони Сан Санич і Степан купували апельсини по два рублі за кілограм, потім везли їх на курорт і продавали по рублю за штуку? Так от, те, що вважалося напівкриміналом у часи «соцреалізму», у часи нашого капіталізму стало нормою. Для нас вже стало звичним, що ананаси, гранати, помело та інші екзотичні фрукти у нас часто продають не на вагу, а поштучно. Це не заборонено. Вільні ціни встановлюються суб’єктами господарювання самостійно за згодою сторін на всі товари, крім тих, щодо яких здійснюється державне регулювання цін (ч. 1 ст. 11 Закону України «Про ціни і ціноутворення» від 21.06.2012 р. № 5007-VI). І немає жодних вимог, аби встановлювати ціну на придбаний товар тільки за ту одиницю виміру, яку встановив постачальник. А що не заборонено — те дозволено ☺.

Тож подякуємо податківцям і висловимо побажання, аби і до усіх інших запитань платників фіскали ставилися так само розважливо, як до цього.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі