Теми статей
Обрати теми

Серйозна поломка РРО: ні копійки виторгу мимо Z-звіту

Голенко Олександр, шеф-редактор
За матеріалами категорії 109.06 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) в розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа


Після заміни фіскального блока РРО потрібно провести через нього суми розрахунків за весь період їх здійснення після останнього перед поломкою Z-звіту і виконати Z-звіт

Очевидно, що ця консультація зліплена зі старої схожої (109.11 БЗ) і п. 10 розд. III Порядку реєстрації та застосування РРО, затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547. У ній ще б переказати листи Міндоходів від 11.03.2014 р. № 4479/6/99-99-18-03-01-15 і від 27.01.2014 р. № 1502/6/99-99-22-01-03-15/79 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 30, с. 9)...

Оскільки РРО «зливає» через Інтернет інформацію з кожного вашого Z-звіту після його виконання (а частіше за все ще й з кожного чека), то якщо він «помирає», дивіться, що у вас є на руках.

До поломки — останній «нормальний» Z-звіт сформований, роздрукований і підклеєний у КОРО на цей РРО. Це міг бути Z-звіт або за минулий робочий день, або за цей, якщо ви вже робили Z-звіт упродовж нещасливого дня (або навіть декілька — адже це дозволено в 109.09 БЗ без обмежень на їх денну кількість).

Також РРО відправив податківцям звітну інформацію з останнього Z-звіту (але навіть якщо вона «застрягла» в модемі, то буде відправлена при включенні). А ще у вас є дані про розрахункові операції на контрольній стрічці РРО і, зокрема — з моменту останнього Z-звіту і до моменту поломки РРО (скорочено — «виторг»), сума готівки, що відповідає цим даним, в ящику РРО плюс там же — сума готівки, що зайшла туди через «службове внесення», мінус та, що пішла звідти через «службову видачу» (скорочено — «здача»).

Після поломки у вас є всі корінці РК із записами в розд. 3 і щоденні записи в розд. 2 КОРО. Зверніть увагу, що за один робочий день (тобто за відповідну дату) в розд. 2 КОРО робиться один (підсумковий) запис, зокрема загальної суми виторгу («Сума розрахунків»), що відповідає сумарному показнику всіх корінців РК за таку дату, окремо — суми ПДВ у ній (за ставками) і акцизного податку («роздрібного»), а також суми здачі («Сума готівки»). Головне, щоб дотримувалася рівність: виторг + здача = готівка у ящику РРО. Важливо: у такий запис розд. 2 КОРО за перший день (дату поломки) включаються всі суми виторгу, у тому числі і за шматочок дня від останнього нормального Z-звіту і до моменту поломки РРО (згідно з контрольною стрічкою). Цього вимагає п. 10 гл. 4 розд. II Порядку реєстрації та ведення РК, КОРО, затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547.

При установці реанімованого РРО на місці розрахунків — на відміну від звичайного ранкового його ввімкнення — для поповнення фіскальної звітної інформації, яку під час ремонту РРО, зрозуміло, нікуди не передавав, — вам спершу доведеться провести загальну суму виторгу з розд. 2 КОРО (і загальну суму ПДВ за ставками, якщо їх у вас декілька, а також «роздрібного» акцизного податку) за всі дні роботи за варіантом РК + КОРО (їх може бути не більше семи!). Як зазначено вище, туди потрапить і сума виторгу за шматочок дня поломки РРО від моменту останнього нормального Z-звіту до моменту поломки. Після чого слід виконати Z-звіт і записати його дані в розд. 2 КОРО. При цьому обов’язково вкажіть, які саме дати роботи без РРО тут підсумовані.

Цю фіскальну звітну інформацію РРО, що «ожив», «зіллє» податківцям загальною сумою. Важливо: якщо навіть через 72 години після отримання інформації з останнього нормального Z-звіту модем буде заблокований податківцями, то в згаданому листі від 11.03.2014 р. № 4479/6/99-99-18-03-01-15 вони обіцяють його автоматичне розблокування і прийняття звіту. Що стосується стартового внесення здачі в ящик РРО, тут усе як завжди. І ще: те, що через поломку РРО «службову видачу» здачі з його ящика в той день (дні) ви не робили, — не карається (див. 109.09 БЗ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі