Теми статей
Обрати теми

Працівник-сумісник йде служити за контрактом

Костенко Ніна, податковий експерт
Працівник нашого підприємства 15.05.2017 р. вступив на військову службу до ВСУ за контрактом. Він працює у нас електромеханіком (основне місце роботи), а також слюсарем-сантехніком (внутрішній сумісник). Які посади ми зобов’язані зберігати за цим працівником? Як розрахувати йому середній заробіток?

Гарантії для «солдатів підприємства» установлено ч. 2 ст. 39 Закону № 2232, а також ч. 3 і 4 ст. 119 КЗпП.

Так, згідно з цими нормативно-правовими документами за працівниками підприємства, які прийняті на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду роботодавець зобов’язаний зберігати місце роботи, посаду і середній заробіток.

Особливий період існує досі. Адже Указ Президента України «Про часткову мобілізацію» від 17.03.2014 р. № 303/2014, завдяки якому у нашій країни, власне, й було введено особливий період, ніхто не відміняв. Це підкреслило Міноборони в листах від 18.10.2016 р. № 322/2/6917 і від 20.10.2016 р. № 316/1/906.

Отже, якщо працівник зараз іде служити за контрактом, роботодавець зобов’язаний зберігати за ним місце роботи, посаду і середній заробіток.

Як довго зберігати? До закінчення особливого періоду або до дня фактичного звільнення з військової служби (у тому числі у зв’язку із закінченням строку дії контракту) ( ч. 3 ст. 119 КЗпП, ч. 2 ст. 39 Закону № 2232).

Застереження про те, що зазначені гарантії надаються тільки за основним місцем роботи громадянина, у ст. 119 КЗпП немає. Погляньте! Ця стаття не містить жодних винятків для працівників, працевлаштованих на роботу за сумісництвом.

Тому сумісників, які вступили на військову службу за контрактом, незалежно від того, зовнішнє це сумісництво чи внутрішнє, не можна звільнити на підставі п. 3 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

В описаній у запитанні ситуації підприємство зобов’язане зберігати посаду і середній заробіток за своїм контрактником як за його основним місцем роботи, так і на роботі за сумісництвом.

Середній заробіток для оплати днів військової служби за контрактом розраховуйте відповідно до Порядку № 100 виходячи з виплат за останні 2 календарних місяці роботи (з 1-го до 1-го числа), що передують початку військової служби.

Причому робіть це окремо за основним місцем роботи і за сумісництвом. Тобто до розрахунку середньої зарплати за основним місцем роботи ви включаєте виплати, нараховані в розрахунковому періоді тільки за основним місцем роботи, а за сумісництвом — виплати, нараховані в розрахунковому періоді тільки на роботі за сумісництвом.

Важливо! Усе зазначене справедливо не тільки для внутрішніх, а й для зовнішніх сумісників. Отже,

якщо служити за контрактом пішов зовнішній сумісник, роботодавець так само зобов’язаний зберігати за ним місце роботи за сумісництвом, посаду і середній заробіток

Оскільки ви маєте справу з «солдатом підприємства», вам не обійтися без наказу про звільнення його від роботи на час проходження військової служби за контрактом.

Підстава для видання такого наказу — заява працівника та копія контракту чи інший документ, що підтверджує факт вступу працівника на військову службу за контрактом.

Уточнимо, що для контрактників початком проходження військової служби вважається день зарахування їх до списків особового складу військової частини ( п. 2 ч. 1 ст. 24 Закону № 2232).

Дні проходження працівником-контрактником військової служби в Табелі обліку використання робочого часу відображайте за допомогою літерного коду «ІН» або цифрового коду «22» — інший невідпрацьований час, передбачений законодавством.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі