Теми статей
Обрати теми

Внутрішній сумісник іде в навчальну відпустку: розраховуємо відпускні

Білова Наталя, експерт з питань оплати праці
Працівниця працює на підприємстві на 0,75 ставки секретарем керівника (основне місце роботи) і на 0,25 ставки менеджером з персоналу (внутрішній сумісник). Із 6 червня 2017 року вона йде в додаткову оплачувану навчальну відпустку на 15 календарних днів. Як правильно в цьому випадку розрахувати відпускні? Чи включається до розрахунку середнього заробітку для оплати часу навчальної відпустки зарплата за внутрішнє сумісництво?

Почнемо з того, що працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання, абзац перший ст. 15 Закону про відпустки надає можливість скористатися додатковою оплачуваною відпусткою у зв’язку з навчанням певної тривалості (далі — навчальна відпустка).

При цьому ст. 217 КЗпП уточнює, що на період навчальної відпустки середня заробітна плата зберігається за працівником за основним місцем роботи. Що це означає? А те, що оплачувана навчальна відпустка надається працівнику тільки за основним місцем роботи.

Надання ж оплачуваної навчальної відпустки за місцем роботи за сумісництвом чинним законодавством не передбачено (див. листи Мінпраці від 05.06.2008 р. № 5305/0/14-08/06 і Мінсоцполітики від 12.06.2016 р. № 1294/13/84-16).

Проте в період навчальної відпустки, що надається за основним місцем роботи, працівник має право за місцем роботи за сумісництвом оформити відпустку без збереження заробітної плати на строк до закінчення навчальної відпустки за основним місцем роботи ( п. 14 ст. 25 Закону про відпустки). Відмовити працівнику в наданні відпустки «за свій рахунок» у цій ситуації роботодавець не має права.

Отже, оплачувану навчальну відпустку ви надаєте працівниці тільки за основним місцем роботи. А за внутрішнім сумісництвом ви зобов’язані надати їй відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, що дорівнює кількості календарних днів навчальної відпустки за основним місцем роботи. У вашому випадку — це 15 календарних днів.

Середню заробітну плату для визначення суми відпускних розраховуйте виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки ( п. 2 Порядку № 100).

Якщо працівниця відпрацювала у вас менше року, то її середній заробіток обчислюйте виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з 1-го числа місяця після оформлення на роботу до 1-го числа місяця, в якому надаєте відпустку.

При визначенні кількості календарних днів за розрахунковий період, які беруть участь у розрахунку відпускних, із загальної кількості календарних днів за цей період виключите:

— святкові та неробочі дні ( ст. 73 КЗпП);

— періоди, протягом яких працівниця відповідно до чинного законодавства або з інших поважних причин не працювала і за нею не зберігався заробіток або зберігався частково (наприклад, відпустка «за свій рахунок», період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного (шестирічного) віку тощо) ( абзац шостий п. 2 Порядку № 100).

Тепер що стосується виплат, які включаються / не включаються до розрахунку середньої заробітної плати для визначення суми відпускних.

Виплати, що включаються до розрахунку середнього заробітку, перелічені в п. 3 Порядку № 100, а виплати, що не беруть участь у цьому розрахунку, — в п. 4 цього Порядку.

Серед виплат, що не входять до розрахунку середнього заробітку, зазначена й заробітна плата на роботі за сумісництвом ( п.п. «ї» п. 4 Порядку № 100).

Виходить, що в нашому випадку сума заробітної плати за внутрішнім сумісництвом (0,25 ставки менеджера з персоналу) не бере участь у розрахунку середньої зарплати для оплати часу навчальної відпустки.

У результаті маємо таку картину. Працівниця йде в додаткову оплачувану відпустку у зв’язку з навчанням 6 червня 2017 року на 15 календарних днів. Розрахунковим періодом для обчислення середньої заробітної плати для оплати відпустки є червень 2016 року — травень 2017 року.

Припустимо, що за цей період працівниці за основним місцем роботи (секретар керівника) нараховано заробітну плату в сумі 35700 грн.

Визначимо кількість календарних днів за розрахунковий період:

365 - 11 = 354 (к. дн.),

де 365 — кількість календарних днів за 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки (з 01.06.2016 р. по 31.05.2017 р.);

11 — кількість святкових і неробочих днів, установлених ст. 73 КЗпП, що припадають на розрахунковий період.

Середня заробітна плата становить:

35700 : 354 = 100,85 (грн.).

Сума відпускних дорівнює:

100,85 х 15 = 1512,75 (грн.).

За місцем роботи за сумісництвом працівниця оформляє відпустку без збереження заробітної плати на строк до закінчення навчальної відпустки за основним місцем роботи.

От і весь розрахунок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі