Теми статей
Обрати теми

Перший рівень блокування ПН, або «Блокувальний» імунітет

Альошкіна Наталя, податковий експерт
У цій статті розглянемо ситуації, коли «блокувальні» труднощі обійдуть платника стороною (тобто відповідність яким критеріям дозволяє ПН/РК отримати «блокувальний» імунітет)?

У принципі, весь процес блокування ПН/РК можна розбити на два рівні.

Перший рівень. Це проходження ПН/РК перевірки на наявність «блокувального» імунітету.

Іншими словами, якщо податковий документ відповідає хоча б одній з ознак, перелічених у п. 5 Критеріїв № 567, то такий документ автоматизованому моніторингу не підлягає, тобто блокування йому не загрожує. Причому про це прямо йдеться в п. 5 Критеріїв № 567, і податківці із цим повністю згодні (див. 101.17 БЗ).

Проте на практиці платники все ж стикалися з блокуванням таких ПН/РК. Контролери про цю проблему знають і працюють над удосконаленням системи, а поки що усно рекомендують у такій ситуації подавати «розблокувальні» документи. Ясна річ, що такі дії фіскалів незаконні, проте маємо, що маємо...

Другий рівень. На цей рівень потрапляють виключно ПН/РК, які ні в одну з ознак, що надають «блокувальний» імунітет, не вписалися, тобто опинилися в зоні ризику. Такі податкові документи підлягають автоматизованому моніторингу на предмет їх відповідності критеріям 2-го рівня блокування (п. 6 Критеріїв № 567). Про ці критерії йтиметься в наступній статті (див. с. 12).

А спершу окреслимо коло ПН/РК, стосовно яких платники податків можуть не замислюватися про блокування. Тобто приділимо увагу критеріям 1-го рівня, які надають право на «блокувальний» імунітет.

Нагадаємо: їх усього чотири, і перелічені вони в п. 5 Критеріїв № 567. Розглянемо кожен з них.

Умови, при виконанні яких ПН/РК не підлягають моніторингу і блокуванню (п. 5 Критеріїв № 567)

№ з/п

Ознаки наявності «блокувального» імунітету

Пояснення

1

Податкова накладна не підлягає наданню одержувачеві (покупцеві) та/або складена за операцією, звільненою від оподаткування

Виключення таких ПН з процедури автоматизованого моніторингу очевидне. Адже ПН, складені на неплатника ПДВ, як і ПН на неоподатковувані постачання, права на податковий кредит нікому не надають. До речі, згадується тут тільки про ПН, а про РК, складені до таких ПН, немає ні слова. Вважаємо, що РК також не повинні брати участі в моніторингу, адже вони теж не впливають на ПК контрагента.

Як ми вже сказали вище, на практиці трапляється блокування і таких ПН.

І ще один момент стосовно підсумкової ПН у роздробі (з типом причини — «11»). Загалом, не принципово, як її заповнювати: розписувати номенклатуру товарів/послуг з груп, як того вимагають фіскали (див. 101.16 БЗ), або максимально спростити її складання. Важливо вказати тільки правильну дату ПЗ і суму податку. Адже, за великим рахунком, продавцеві за спрощене заповнення ПН нічого не загрожує, а підсумкова ПН не потрапляє під блокування. Але проблема в іншому. Таке спрощення може призвести до викривлення інформації за іншими операціями і позначитися на критеріях «ризиковості», перелічених у п. 6 Критеріїв № 567 (див. статтю на с. 31)

2

Обсяг постачань, указаний платником у ПН/РК, зареєстрованих у поточному місяці, з урахуванням представленої(ого) на реєстрацію ПН/РК, складає менше 500 тис. грн., і керівник — посадова особа такого платника, є особою, що обіймає аналогічну посаду не більше ніж у трьох діючих платників

Ця ознака об’єднує в собі одночасне виконання двох умов: правило «не більше трьох крісел» і максимальний місячний обсяг постачань.

1. Керівник платника керує не більше ніж трьома діючими платниками. Причому під «діючими» мається на увазі будь-яка «незакрита» юридична особа незалежно від того, звітує вона в контролюючі органи (здає звіти з діяльністю або «нульові») чи взагалі жодної звітності не подає.

2. Якщо місячний обсяг постачань не перевищує 500 тис. грн. Майте на увазі: при визначенні обсягу постачання не враховується сума ПДВ, а за поточний період береться звітний період, у якому складено зареєстровану ПН/РК (лист ДФСУ від 06.09.2017 р. № 2723/99-99-07-05-01-18). Причому в цей обсяг включаються операції постачання, як оподатковувані за ставками 0 %, 7 % і 20 %, так і не оподатковувані (пільгові). А ось необ’єктні операції обліковуватися не будуть, адже і ПН на них не складаються (див. 101.16 БЗ).

Отже, при реєстрації конкретних ПН/РК для розрахунку наростаючого обсягу і порівняння його з порогом у 500 тис. грн. за «поточний» (розрахунковий) період береться той місяць, у якому були складені ПН/РК, а не місяць, у якому ПН/РК були направлені для реєстрації в ЄРПН.

Припустимо: складено двадцять ПН, датованих вереснем, на загальну суму постачань (відвантаження або оплати) 490 тис. грн. (без ПДВ). Якщо при цьому виконується правило «трьох крісел», то система легко пропускає такі ПН. А ось 21-ша ПН на суму 11 тис. грн. (без ПДВ), складена цим же місяцем (вереснем), втрачає «блокувальний» імунітет, і система її розглядає вже через призму «блокувальних» критеріїв другого рівня. Це говорить про те, що передусім слід реєструвати сумнівні ПН, а ті, в яких ви впевнені або які складені на пільгові постачання чи оподатковувані за ставкою 0 %, — в останню чергу

3

Загальна сума сплачених у 2016 році сум ЄСВ і податків та зборів (окрім суми ПДВ, сплаченого при ввезенні товарів на митну територію України) платником податків і його відокремленими підрозділами, якими подані ПН/РК на реєстрацію в Реєстрі, складає більше 5 млн грн. (ознака використовується з 1 квітня 2017 року до 1 січня 2018 року)

Врахуйте: тут беруться до уваги платежі, які сплачені у 2016 році, а не задекларовані чи нараховані за звітні періоди 2016 року. Тобто підсумовувати будуть ті платежі, які «зайшли» на відповідні рахунки протягом 2016 року. Отже, в загальну суму сплачених податків, зборів потраплять усі платежі: у тому числі перераховані надмірно (понад задекларовані зобов’язання). Причому в розрахунку беруть участь суми, сплачені підприємством у цілому, тобто з урахуванням сплати податків його відокремлених підрозділів.

ПН і РК таких платників не підлягають моніторингу. Проте ознака ця тимчасова і застосовуватися буде тільки до кінця 2017 року

4

Одночасно значення показників D і P, розрахованих у наведеному в п.п. 4 п. 5 Критеріїв № 567 порядку, мають такі розміри: D > 0,05 і P < Pм х 1,3

У цьому випадку потраплять у зону ризику ПН/РК, якщо платник не впишеться в значення одночасно двох формул (за умови, що не потрапить у будь-яку іншу з чотирьох ознак). Тобто з автоматизованого моніторингу випадає платник, який (1) витримує 5-відсоткове податкове навантаження і (2) при цьому ПДВ в аналізованій операції не перевищує 30 % від найбільшого розміру ПДВ, зазначеного в ПН/РК за попередні 12 місяців. Мовою формул це виглядає таким чином:

(1) Формула 1: D > 0,05,

де D — розрахункова величина, що дорівнює S : T;

S — загальна сума сплачених за останні 12 місяців сум ЄСВ, податків і зборів (окрім суми ПДВ, сплаченої при ввезенні товарів на митну територію України) платником податків і його відокремленими підрозділами;

T — загальна сума постачань товарів/послуг на митній території України, оподатковуваних за ставками 20 % і 7 %, за останні 12 місяців, указана платником податків у ПН/РК, зареєстрованих у Реєстрі.

Як бачимо, показник D говорить про мінімальне значення податкового навантаження. Тобто загальна сума податків/зборів/ЄСВ за останні 12 місяців має бути не менше 5 % від оподатковуваного ПДВ (за ставками 20% і 7 %) обороту за той же 12-місячний період, згідно з ПН/РК, зареєстрованими у ЄРПН;

(2) Формула 2: P < Pм х 1,3,

де P — сума ПДВ, указана платником податку в ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН у звітному (податковому) періоді, з урахуванням поданих на реєстрацію в Реєстрі ПН/РК;

Pм — найбільша місячна сума ПДВ, указана в ПН/РК, зареєстрованих платником податку в ЄРПН за останні 12 місяців.

Тобто показник P відповідає максимальній величині ПДВ, указаній у ПН/РК, реєстрованих у поточному звітному періоді. Для її розрахунку беремо ПН з найбільшим ПДВ за один з 12 попередніх місяців і множимо на коефіцієнт 1,3. Тобто коли найбільша сума ПЗ («зареєстрованих» у ЄРПН) одного з попередніх 12 місяців буде перевищена на 30 %, платник ризикує потрапити під «ПН-блокувальні» заходи (якщо не «врятує» якась інша з трьох ознак).

Підкреслимо (!): для відповідності цій ознаці платник повинен вписатися одночасно в обидві формули.

Таким чином, згідно з цим критерієм ваші ПН/РК перебуватимуть у безпеці (тобто не блокуватимуться), якщо ваше податкове навантаження більше 5 % і ви у звітному періоді не перевищили найбільше своє постачання більш ніж на 30 %. При цьому жодного значення не мають обсяги ваших продажів у поточному звітному періоді (хоч мільйон)

Ось, загалом, і все, що стосується умов, які надають ПН/РК «блокувальний» імунітет. Як ми вже зазначили, відповідність платника хоча б одній з чотирьох ознак, наведених у п. 5 Критеріїв № 567, виключає моніторинг і зупинку реєстрації його документів у ЄРПН. Тільки в тому випадку, якщо податковий документ не вписався ні в одну з перелічених ознак, переходимо до другого рівня блокування — проведення моніторингу на предмет відповідності «ризиковим» операціям (п. 6 Критеріїв № 567).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі