Теми статей
Обрати теми

Незаконне блокування ПН, що «не видаються»: наслідки

Павленко Олексій, податковий експерт
Через «глюки» в програмному забезпеченні (ПЗ) СЕА мали місце випадки, коли системою блокувалися ПН (РК), які не підлягали видачі покупцеві, тобто були оформлені з «типом причини». Як поводитися платникові в таких ситуаціях і чи можуть вони чимось загрожувати — поговоримо в цьому матеріалі.

Згадані в преамбулі ситуації не часто, але мали місце — особливо в перших місяцях «нетестової» роботи СЕА. На щастя, останнім часом на практиці вони трапляються все рідше.

Отже, на початку нагадаємо, що згідно з п. 5 Критеріїв № 567 під моніторинг фіскалів і під процес блокування не підпадають (окрім інших) усі ПН, які не підлягають наданню одержувачеві (покупцеві). Тобто — ті ПН, у яких (у лівому верхньому кутку) вказаний будь-який тип причини (від «01» до «15»).

Якщо вам усе-таки незаконно заблокували реєстрацію ПН, що не підлягає наданню одержувачеві, то тут, на наш погляд, можуть бути різні варіанти поведінки платника.

Наприклад.

«Плюнути на неї». Тобто платник вважає: не дає ПЗ СЕА (незаконно!) зареєструвати таку ПН у ЄРПН, так і не треба! Умовно кажучи, він «плює» на цю ПН і взагалі нею не займається (мовляв, фіскали самі наробили помилок, нехай самі і виправляють).

Природно, що ПЗ за такою заблокованою ПН платник усе одно повинен відобразити в декларації за період, у якому така ПН складена (виникли ПЗ). І така сума при поданні декларації відповідно поповнить показник Σперевищ (можливо, назавжди).

Проте, якщо таку ПН податківці самі не розблоковують (а при розблокуванні вона в більшості випадків повинна відразу зареєструватися у ЄРПН), то можуть бути і «штрафні» напади на платника (див. нижче). Утім, таке «саморозблокування» маловірогідне, оскільки фіскали рідко самі виправляють подібні (свої ж) помилки, хіба що платник почне їх дуже активно «діставати» із цього приводу (див. далі). Але в такому разі повністю не виключаються спроби податківців застосувати до платника 50-відсоткову санкцію за ст. 1201 ПКУ, коли мине граничний строк реєстрації такої ПН.

Проте згідно з нормами цієї статті при зупинці реєстрації ПН перебіг граничного строку* реєстрації призупиняється до прийняття рішення про відновлення реєстрації,

* Тут ідеться не про максимальний строк — 365 днів, а про граничний строк для реєстрації ПН — останній день місяця або 15-те число наступного місяця (залежно від того, на яку половину місяця припала дата виникнення ПЗ).

ну а доки такого рішення немає — то і штрафувати виходить нема за що

Але водночас, якщо в платника виникне питання про коригування ПН (повернення товару, перегляд цін) — то цей варіант поведінки не дуже гарний...☹

«Не плювати». Любителі перестраховуватися, напевно не стануть «махати рукою» на таку ситуацію, а спробують якось її відрегулювати. Тут, на наш погляд, є два основні варіанти.

Перший — спробувати переконати комісію ДФС у незаконності блокування і вимагати розблоковувати ПН. Якщо ви цього доб’єтеся — штрафу за несвоєчасну реєстрацію у ЄРПН цієї (незаконно заблокованої) ПН точно бути не повинно.

Другий — якщо граничний строк реєстрації такої ПН ще дозволяє —

виписати на ту ж госпоперацію аналогічну нову ПН (з тією ж датою, але з іншим номером) і спробувати зареєструвати її у ЄРПН.

Адже збої в системі трапляються не так часто, і, мабуть, ця нова ПН спокійно «проковтнеться» Реєстром. ☹ Природно, що «повторний» ПДВ — із заблокованої ПН — у декларації відображати не слід, оскільки вона «помилкова».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі