Теми статей
Обрати теми

ПН заблокована: коли в декларації ставимо ПЗ?

Адамович Наталія, податковий експерт
Ми склали податкову накладну на постачання товарів і подали її на реєстрацію у ЄРПН. Податкову накладну нам заблокували. Чи потрібно в декларацію з ПДВ включати податкові зобов’язання з такої заблокованої ПН?

Згідно зі ст. 187 ПКУ податкові зобов’язання (ПЗ) виникають на дату певної події, на дату здійснення певної господарської операції (за правилом першої події, відвантаження товарів покупцеві або отримання оплати від нього). Саме ця подія, а не власне факт складання ПН/реєстрації її у ЄРПН, викликає виникнення податкових зовов'язань з ПДВ у продавця.

Це прямо випливає з п. 201.10 ПКУ: відсутність факту ЄРПН-реєстрації ПН (у тому числі й у разі, коли така ПН узагалі не буде складена) не звільняє продавця від обов’язку включати суми ПДВ у податкові зобов'язання за відповідний звітний період

Тож якщо за операцією постачання товарів реєстрацію ПН у ЄРПН вам заблокували, то ви все одно повинні включити ПДВ за нею в суму ПЗ за відповідний звітний період.

На те, що відсутність факту реєстрації платником податку — продавцем товарів/послуг ПН у ЄРПН не звільняє продавця від обов’язку включення суми ПДВ, указаної в такій ПН, до складу ПЗ за відповідний податковий період, звертають увагу і податківці (див. лист ГУ ДФС у Дніпропетровській області від 16.08.2017 р. № 1616/ІПК/04-36-12-01-16, лист ДФСУ від 11.10.2017 р. № 2213/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Вони пояснюють:

факт зупинки реєстрації ПН/РК у ЄРПН не скасовує самої операції і відповідно дати виникнення першої події в постачальника (постачання товарів/послуг або отримання коштів)

що підтверджується первинними документами, на підставі яких складається ПН.

Причому якщо рішенням комісії ДФС платникові (!) відмовлено в реєстрації ПН у ЄРПН, коригування податкової і бухгалтерської звітності не проводиться. Тому незважаючи на те, що реєстрацію ПН у ЄРПН вам призупинили або відмовили, відобразити її в декларації за період виникнення ПЗ за вашою операцією постачання потрібно обов’язково.

Проте хочемо вас попередити! Не всяка складена ПН, направлена на реєстрацію у ЄРПН, — означає обов’язкове відображення нарахованих у ній ПЗ у декларації з ПДВ. Платники достатньо часто складають зайві ПН: по дві ПН на одну й ту ж операцію, ПН на «необ’єктні» операції, ПН з помилковою датою або номером (такі помилки не виправляються тільки через РК, доведеться складати нову ПН), або ж складають ПН просто випадково.

Тож якщо ви ухитрилися направити у ЄРПН декілька ПН на одне постачання замість однієї або направили у ЄРПН «непостачальницьку» ПН, то в деклараціЇ з ПДВ зайві/«непостачальницькі» ПН не відображаються.

Адже дані, наведені в податковій звітності, повинні відповідати даним бухгалтерського і податкового обліку платника (п. 6 розд. ІІІ Порядку № 21). А якщо жодної операції не було, не було й об'єкта оподаткування, і не було документів, складених згідно з вимогами ст. 9 Закону про бухоблік, то і ПЗ у звітності не відображаються.

Зазначимо, що аналогічної позиції дотримуються і головні податківці. На їх думку, ні «ліва» ПН, ні РК, який її «обнуляє», ніяк не впливають на ПЗ і не відображаються в ПДВ-звітності (див. консультацію з БЗ, підкатегорія 101.23 і лист ДФСУ від 27.12.2016 р. № 28193/6/99-95-42-03-15).

Тому фіскальні вимоги деяких місцевих податківців — мовляв, відображайте в декларації всі ПН: і помилкові, і правильні, — не лише не відповідають ПКУ, але й суперечать роз’ясненням колег вищого рівня.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі