Теми статей
Обрати теми

Благодійник — фізособа

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
«Благодійність приходить з розкритими долонями, її призначення — віддавати», — говорить американська письменниця Перл Бак. Добре серце, роблячи добрі справи, не просить нічого натомість, але... абсолютно несподівано може отримати бонуси там, де не чекало. Причому ці бонуси цілком матеріальні. Дивіться самі.

На що може розраховувати той, хто дає?

Держава заохочує добрі справи, надаючи благодійникам певні податкові пільги. Не обділило воно своєю увагою і звичайних фізичних осіб. Так, при дотриманні вимог, перелічених у ст. 166 ПКУ фізособа-платник податків має право включити в податкову знижку суму коштів (вартість майна), перерахованих (переданих) їм у вигляді пожертвувань або благодійних внесків.

Про які вимоги йдеться?

Вимога перша — до благодійника (пожертвувача). Скористатися податковою знижкою платник податків зможе, якщо він (1) резидент, (2) має реєстраційний номер облікової картки платника податку або відмітку в паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією і номером паспорта і (3) протягом звітного року отримував доходи у вигляді заробітної плати (пп. 166.4.1 і 166.4.2 ПКУ).

Якщо хоча б одна умова з трьох не виконана, на жаль, але податковою знижкою ви скористатися не зможете

Ідемо далі.

Вимога друга — до одержувача допомоги (пожертвувань). Кошти (майно) мають бути перераховані (передані) (1) неприбутковій організації, (2) зареєстрованій в Україні і (3) внесеній у Реєстр неприбуткових організацій та установ на дату передачі таких коштів (майна).

Тобто, якщо, наприклад, одержувачем допомоги буде звичайна фізособа, включити її суму в податкову знижку фізособа-благодійник не зможе ☹.

Вимога третя — до документів. Для підтвердження понесених витрат, платник податків повинен мати договір про пожертвування, копію Рішення про внесення установи (організації) в Реєстр неприбуткових установ та організацій, а також відповідні розрахункові або платіжні документи (див. п.п. 166.2.1 ПКУ, роз’яснення ДФСУ в підкатегоріях 103.06.02 БЗ).

Вимога четверта — до суми. До складу податкової знижки можна включити суму коштів у розмірі, що не перевищує 4 % суми загального оподатковуваного доходу платника податку за звітний рік. При цьому загальна сума податкової знижки за звітний рік (з урахуванням інших витрат, які дозволені до включення до складу податкової знижки) не може перевищувати загальну суму зарплати, нараховану фізособі за такий рік, зменшену на суму ПСП за її наявності (п.п. 166.4.2 ПКУ).

Як скористатися правом?

Право на податкову знижку виникає в платників податків за результатами звітного податкового року. Щоб ним скористатися, доведеться заповнити і подати в податковий орган річну декларацію про майновий стан і доходи (далі декларація про доходи). Форма такої декларації затверджена наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859 (ср. ).

Подати декларацію про доходи з податковою знижкою слід:

— до 31 січня 2017 року включно за витратами 2016 року (до 31 січня 2018 року за витратами 2017 року) — якщо ви подаєте декларацію добровільно;

у строки, встановлені для осіб, зобов’язаних подавати таку декларацію, — якщо зобов’язані її подавати (наприклад, фізособи — підприємці на загальній системі оподаткування — до 10 лютого року, наступного за звітним, незалежні професіонали і звичайні фізособи — до 1 травня року, наступного за звітним).

Детально про заповнення такої декларації ми розповідали в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 27, с. 6.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі