Теми статей
Обрати теми

Квитанція про внесення пожертвування як договір: чи отримаємо податкову знижку?

Амброзяк Наталя, юрист
Фізична особа при відвідуванні поліклініки сплатила внесок благодійному фонду «Н». На підтвердження цього факту на руках тільки квитанція до прибуткового касового ордера. Чи може така фізособа розраховувати на податкову знижку з ПДФО у розмірі благодійного внеску? Чи можна вважати, що договір про пожертвування укладений?

Зі статті на с. 15 ми з вами з’ясували, що фізособа-благодійник має право на податкову знижку з ПДФО. Окрім усіх інших вимог, потрібно документально підтвердити благодійний внесок. Платник податків, зокрема, повинен мати (п.п. 166.2.1 ПКУ, роз’яснення ДФСУ в підкатегорії 103.06.02 БЗ):

1) договір про пожертвування;

2) копію Рішення про внесення установи (організації) в Реєстр неприбуткових установ та організацій;

3) відповідні розрахункові або платіжні документи.

Звичайно, перебуваючи в поліклініці й сплачуючи той самий благодійний внесок, ви, радше за все, договір не отримаєте. Як правило, все обмежується видачею квитанції до прибуткового касового ордера (далі — квитанція до ПКО).

Ще раз нагадаємо: благодійним пожертвуванням є безкоштовна передача благодійником коштів, іншого майна, майнових прав у власність бенефіціарів для досягнення певної, заздалегідь установленої мети благодійної діяльності.

Договір же про пожертвування грошових коштів укладається в письмовій формі.*

* Про форму договору див. детальніше на с. 4 цього номера.

Чи можемо ми прирівняти квитанцію прибуткового касового ордера до укладеного в письмовій формі договору?

Згідно з ч. 1 ст. 207 ЦКУ угода вважається здійсненою в письмовій формі, якщо її зміст зафіксований в одному або декількох документах (у тому числі електронних), у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони.

Щоб квитанція до ПКО як документ у письмовій формі зійшла за договір, потрібно, щоб

вона містила всі істотні умови договору про пожертвування

За загальним правилом істотними умовами договору є (ч. 2 ст. 638 ЦКУ):

а) умови про предмет договору;

б) умови, які визначені законом як істотні або є необхідними для договорів цього виду;

в) усі ті умови, стосовно яких за заявою хоча б однієї зі сторін потрібно досягти згоди.

З точки зору договору про пожертвування, істотними умовами будуть:

1) предмет договору (тобто грошові кошти, які передає благодійник бенефіціару);

2) мета, для якої надається сума пожертвування. По суті, у квитанції до ПКО все це може бути передбачено. Також у ній зазначені сторони. А статус останніх — це ще одна важлива ознака договору пожертвування.

Є одне єдине «але» — підписи сторін. Річ у тому, що відповідно до ч. 2 ст. 207 ЦКУ правочин вважається вчиненим в письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами). Відповідно має бути підпис благодійника. А у квитанції до ПКО такого реквізиту немає.

Тому формально квитанція до ПКО ≠ письмова форма договору, а тому знижкою скористатися не вийде.

Інше питання — наслідки недотримання форми угоди. Адже в нашому випадку цей факт не означає однозначного визнання договору недійсним (ч. 1 ст. 207 ЦКУ).

Крім того, відповідно до ч. 2 ст. 729 ЦКУ договір про пожертву вважається укладеним з моменту прийняття пожертви. А квитанція до ПКО якраз цей факт і підтверджує.

Податківці, радше за все, не дозволять скористатися знижкою, якщо у вас буде тільки квитанція до ПКО. Адже зазирнувши в їх роз’яснення з БЗ, яке тлумачить, зокрема, і п.п. 166.2.1 ПКУ, робимо висновок, що договір фіскали хочуть бачити як окремий документ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі