Теми статей
Обрати теми

Як захиститися від психопата

Зімовін Олексій, практикуючий психолог, к. психол. н.
Люди бувають різними, дуже і дуже різними. З одними неймовірно легко — доброзичливі, розуміючі. З іншими складніше — усе контролюють, образливі, мовчуни. Є й такі, з якими зв’язуватися взагалі не варто, їх основна мета — використати вас, не дивлячись на ваші почуття, так вони влаштовані від самого початку — психопати. І найцікавіше, що вони можуть зустрітися і серед ваших керівників, колег, знайомих. Як виявити психопата і що робити, щоб себе захистити?
img 1

Розглянемо основні ознаки психопатів, виокремлені Р. Хауером…

Балакучість і поверхневість. Психопати вміють дуже красиво говорити, обіцяти золоті гори. Насторожити повинна зайва краса мови, максимально продумана стикованість фактів змісту. Звичайно, історії психопатів про самих себе нещирі і неправдиві.

Егоцентричність і претензійність. На світі є лише одна річ, яка щиро турбує психопатів, — це їх власне «Я». При цьому вони завищують свої здібності. Психопат може повідомити, що після виходу з в’язниці стане президентом.

Відсутність відчуття провини і жалю. Кому б і який біль не завдали, вони вважають це цілком нормальним, допустимим і природним. Коли одного психопата запитали, чому він убив тримісячну дитину своєї співмешканки, він відповів: «А що я повинен був зробити? Адже вона мені заважала».

Відсутність емпатії. Психопат не здатен співчувати, співпереживати. Зрозуміти іншого, що, мабуть, є основою етики соціальних відносин, — цієї загальнолюдської здатності психопат позбавлений.

Підступність, маніпулювання оточенням. Краще за все психопатам вдається брехати і будувати підступні плани. Якщо ви спіймаєте психопата на протиріччях у фактах, він і оком не змигне, просто змінить тему або понавигадує чогось ще менш вірогідного.

Поверхневість емоцій. Вони не здатні до глибоких і тривалих почуттів, при цьому їх емоційний спектр, у принципі, вкрай мізерний, тобто не лише якість, але і кількість їх переживань дуже обмежена.

Імпульсивність. Психопат рідко обмірковує, що і як він робитиме. Він просто чинить так, як йому забажається.

Слабкий поведінковий контроль. Будь-яка звичайна людина вміє стримувати власне роздратування. Психопатові це невідомо. На будь-яке незначне зауваження або критику він реагує гнівним спалахом.

Потреба у психічному збудженні. Психопатам подобається ризикувати, пробувати щось нове і небезпечне. У гонитві за інтенсивними відчуттями вони можуть порушувати закон, зловживати алкоголем або вживати наркотики. Більш-менш соціально адаптовані психопати саме у стані алкогольного сп’яніння б’ють, ображають або ґвалтують жінок.

Безвідповідальність. Почуття обов’язку психопатові невідомо. Їх безвідповідальність проявляється й у професійній поведінці — вони завжди спізнюються, прогулюють, зловживають фінансами організації, в якій працюють. Якщо психопат комусь щось повинен, то ця людина ніколи не отримає того, що йому заборгували.

Проблемна поведінка в дитинстві. Враховуючи генетичну заданість психопатії, вона проявляється ще в дитинстві. Вони крадуть, обманюють, шахраюють, підпалюють школи або будинки сусідів, здійснюють акти вандалізму, прогулюють уроки, грубіянять вчителям або витончено з них знущаються («одна дівчинка плюнула вчительці в сумку»), вживають наркотики і алкоголь, залякують і б’ють інших дітей, убивають тварин, рано починають статеве життя.

Антисоціальна поведінка в дорослому житті. Антисоціальність, що рано почалася, у дорослому віці, звісно, не припиняється. Психопати здатні на будь-які злочини, у тому числі вбивства, але частіше обмежуються фінансовими махінаціями або ще чимось таким. Підозрілі професійні починання, розтрати, зради, жорстоке поводження з дітьми або чоловіком/дружиною легше приховувати, ніж убивство або інший серйозний злочин, і проте вони стають важливими частинами в синдромі психопатії.

Як же захиститися від психопата? Якщо людина має більшість з ознак психопата, то найкраще, що ви можете зробити, — триматися від неї якнайдалі. Просто намагайтеся не спілкуватися з нею! Радикальна порада водночас часто буває складно здійснимою на практиці.

Якщо людина занадто дивовижна, хороша, чарівлива, будьте напоготові. Не забувайте ставити собі запитання: «Навіщо вона так поводиться? Чому так добре ставиться до мене»?. Якщо ви помічаєте, що у спілкуванні з кимось забуваєте про сенс розмови, але при цьому ця людина вам уже дуже подобається, то це може бути як ознакою вашої закоханості, так і того, що ви заворожені прийомами і «сценкою» психопата.

Узагалі, зав’язуючи знайомство з новою людиною, намагайтеся відразу помічати не лише її достоїнства, а й недоліки. Відсутність надмірної зачарованості не лише вбереже вас від можливого розчарування, але і захистить від психопата.

Ще одна ознака, про яку повідомляли багато жертв психопатів, — гіпнотизуючий, проникливий, але порожній погляд. Багато людей схильні дивитися в очі іншим — це ознака їх зацікавленості і відкритості. Тільки психопати дивляться занадто пильно, демонструючи свою силу, ті, хто стикався з таким поглядом, описують його як «хижацький».

Тож будьте уважні до невербальних проявів інших людей — занадто розмашисті рухи руками, яскраве вбрання, той же «хижацький» погляд цілком можуть видати психопата.

Будьте пильні в тих місцях, де опиняєтеся самі і водночас на очах в усіх — громадські заходи, бари, потяги тощо. Тут психопат може цілком стихійно розгледіти у вас свою жертву.

Крім того, дуже важливо знати свої слабкі місця. Чи відразу ви здаєтеся, коли вас хвалять, чи боїтеся критики до тремтіння в колінах, чи йдете за занадто впевненими від своєї власної невпевненості, вас усе дістало і ви хочете нових вражень, незадоволені своїм життям? Психопат відразу ж з’ясує всі ваші больові точки і давитиме саме на них.

Отже, що маємо в сухому залишку? Усім, кому доводиться спілкуватися і працювати з іншими людьми, слід знати ознаки психопатів. Запідозривши таку людину, краще припинити спілкування з нею. Повірте, навіть якщо вам здається, що через це ви втратили гроші, ви збережете найголовніше — психологічне і фізичне здоров’я.

Нехай вас оточують тільки чутливі, етичні і розуміючі люди. І жодних «соціальних хижаків»! Ось таке вам побажання — утопічне, як і всі побажання…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі