Теми статей
Обрати теми

Залік у рахунок майбутніх постачань

Солошенко Людмила, податковий експерт
Ми проаналізували ситуації, коли при поверненнях/перегляді цін оплата поверталася покупцеві. А що коли гроші вирішено покупцеві не повертати, а зарахувати в рахунок майбутніх постачань. Чи потрібно тоді на них складати нову ПН, чи в такому разі можна обійтися одним РК? Розглянемо цю залікову ситуацію детальніше.

Передусім, нагадаємо, що припинення зобов’язань за домовленістю сторін можливе завдяки ст. 604 ЦКУ, а залік — завдяки ст. 601 ЦКУ. Причому зазвичай у таких випадках оформляють додаткову угоду до договору про залік грошей у рахунок наступних постачань.

У будь-якому разі при проведенні ПДВ-коригувань не забуваємо правило:

ПН супроводжує кожне постачання (п. 201.7 ПКУ)

Тому коли необхідно щось «утрясти» в межах такого постачання, виписуємо РК. А ось коли «спливає» нове постачання, то складаємо нову ПН.

Ну а тепер — до можливих ситуацій.

Ситуація 1. Повернення товару і залік грошей у рахунок наступних постачань

Припустимо, покупець отримав і оплатив товар, а потім його повернув. Але гроші вирішено йому не повертати, а зарахувати в рахунок оплати наступних постачань. Тоді, по суті, відбуваються дві окремі операції:

(1) повернення товарів і

(2) нове постачання.

Тому:

— по-перше, потрібно відкоригувати колишню ПН. Для цього до неї як при будь-якому поверненні складають «зменшуючий» РК на дату повернення товару покупцем. Причиною в гр. 2 РК записують «Повернення товару». Такий «зменшуючий» РК реєструє покупець, а

— по-друге, на нове постачання складають нову ПН. Адже дотримуючись п. 201.7 ПКУ, ПН необхідно складати на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли як аванс. Причому в цій ситуації зверніть увагу:

гроші набувають статусу передоплати за нове постачання вже на дату підписання додаткової угоди

Тож за додатковою угодою для майбутнього постачання настає перша подія — оплата. Тому саме на дату підписання додаткової угоди під нове постачання необхідно виписати нову ПН. Таким чином, ситуацію можна представити так:

Ситуація

Подія:

повернення товару

додаткова угода

Повернення товару і залік грошей у рахунок наступних постачань

«зменшуючий» РК

нова ПН

Як бачимо, у цьому випадку не вийде обійтися одним РК, оскільки на нове постачання потрібна нова ПН. Ну а «тулити» все скопом в один РК і об’єднувати в ньому дві різні операції — неправильно. Тому спершу за допомогою РК «обнуляємо» колишнє постачання, ну а на нове — оформляємо нову ПН. Із цим згодні і податківці (лист ДФСУ від 10.05.2016 р. № 10328/6/99-99-15-03-02-15).

Тепер розглянемо ситуацію, коли першою надходила передоплата.

Ситуація 2. Залік авансу в рахунок оплати за іншим договором

Уявимо, що продавець отримав передоплату за товар (за договором № 1), а далі сторони вирішили розірвати цей договір і зарахувати гроші в рахунок оплати товарів за іншим договором (за договором № 2).

У такому разі, передусім, оскільки договір № 1 розірвуть (постачання за ним так і не відбудеться), складену за договором № 1 «передоплатну» ПН потрібно обнулити. Допоможе в цьому «зменшуючий» РК. Його складають на дату підписання додаткової угоди (адже саме такою датою дія договору № 1 припиняється, а кошти, отримані раніше за таким договором, зараховуються в рахунок оплати товарів/послуг з договору № 2). Причому в такому разі

причиною в гр. 2 РК так і записують — «залік»

Тобто вказують: «Залік попередньої оплати в рахунок оплати товарів/послуг за іншим договором № __ від__» або «Залік попередньої оплати в рахунок оплати поставлених товарів/послуг за іншим договором № __ від__» (якщо товари/послуги з другого договору вже поставлені; приклад заповнення РК у цій ситуації див. на с. 21). Такий «зменшуючий» РК реєструє покупець.

img 1

А ось складати чи ні ще й нову ПН, залежить від того, поставлені товари за другим договором (договором № 2) чи не поставлені:

— якщо товари за договором № 2 вже поставлені, тоді на них за першою подією (відвантаженням) уже була складена ПН. Тому повторно складати за ними ПН (ще й «під» оплату) не потрібно;

— якщо товари за договором № 2 ще не поставлені, то на дату підписання додаткової угоди передоплата за договором № 1 стає передоплатою за договором № 2. Тобто для договору № 2 настає перша подія. Тому на дату підписання додаткову угоду за договором № 2 (за передоплатою) потрібно скласти нову ПН. Адже це вже нове постачання і на нього потрібна окрема ПН.

Загалом, ситуацію можна представити так:

Ситуація

Подія:

додаткова угода

Залік передоплати за договором № 1 у рахунок договору № 2

Якщо товари за договором № 2:

поставлені

«зменшуючий» РК

не поставлені

«зменшуючий» РК + нова ПН*

*Хоча якщо оформити операції інакше: як зміну номенклатури (тобто внести зміни в договір № 1 про те, що відвантажуватиметься інший товар), то всі коригування вийде об’єднати в одному РК (з «-»/«+»). Тоді нову ПН виписувати не потрібно. Детальніше про це див. у статті на с. 22.

Так само проводити коригування радять і контролери (БЗ 101.15, листи ДФСУ від 02.03.2017 р. № 4341/6/99-99-15-03-02-15, від 06.06.2017 р. № 493/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 20.10.2017 р. № 2322/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 15.03.2016 р. № 5575/6/99-99-19-03-02-15).

Як бачимо, у цьому випадку також не вийде поєднати два договори (два різні постачання) в одному РК. А тому перше («скасоване» за домовленістю сторін) постачання обнуляють за допомогою РК, а на друге складають нову ПН.

Відображення в декларації

Проведені коригування по повній «засвітяться» в ПДВ-звітності.

При цьому в декларації з ПДВ:

— «зменшуючий» РК: продавець може відобразити (у рядку 7 і додатку Д1) у періоді складання (при своєчасній реєстрації) або в періоді реєстрації (при несвоєчасній реєстрації), а покупець (у рядку 14 і додатку Д1) — строго (!) в періоді складання РК, а

— нову ПН: продавець зобов’язаний відобразити в періоді складання ПН (тобто за першою подією), а покупець у періоді складання (при своєчасній реєстрації) або в періоді реєстрації (при несвоєчасній реєстрації) або в подальших періодах, але не пізніше 365 днів з дати складання ПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі