Теми статей
Обрати теми

Інтернет-магазин отримує оплату через банківські ПТКС*: чи треба надавати чек РРО покупцям?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Лист ДФСУ від 31.10.2017 р. № 2453/6/99-99-14-05-01-15/ІПК

* Програмно-технічний комплекс самообслуговування.

З тим, що у питанні, застосовувати РРО чи ні при здійсненні дистанційної торгівлі, панує цілковитий безлад, погодяться всі. Бо як іще охарактеризувати ситуацію, коли третій рік поспіль Закон про РРО** не дає чіткого уявлення про те, як виконати вимогу до інтернет-торговців, що міститься у його п. 2 ст. 3, а саме: видавати покупцеві розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції, якщо замовлення або оплата товарів/послуг здійснюється через Інтернет. За таких умов, щоб хоч якось убезпечити себе від мимовільного порушення закону, платники звертаються до фіскалів за індивідуальними податковими консультаціями. Одну з них пропонуємо вашій увазі.

** Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Лист ДФСУ від 31.10.2017 р. № 2453/6/99-99-14-05-01-15/ІПК

висновок документа


Якщо оплата за товар здійснюється покупцем через ПТКС, який належить банку та знаходиться у приміщенні банку, фіскальний чек РРО продавцю такого товару видавати не обов’язково

Ситуація начебто доволі проста: покупець лише замовляє товари через Інтернет. А оплачує своє замовлення через ПТКС (шляхом унесення готівки або із застосуванням платіжних карток). Однак при цьому інтернет-торговець отримує оплату за реалізовані товари виключно в безготівковій формі.

Ну і який тут до біса РРО, якщо йдеться про безготівкові розрахунки?! Адже самі фіскали чітко й однозначно заявляють (див. БЗ 109.02): якщо суб’єкт господарювання при дистанційному продажу товару (наданні послуги) отримує кошти за такий товар (надану послугу) від споживача на свій розрахунковий рахунок, то такі розрахунки є безготівковими.

Та насправді з цим не все так однозначно. Бо раз по раз фіскали перекручують іншу вимогу п. 2 ст. 9 Закону про РРО щодо застосування касових апаратів при прийманні готівки для подальшого її переказу. І замість того, щоб зобов’язувати посередника, який здійснює такі операції, проводити їх через РРО, заявляють: саме суб’єкти господарювання, які використовують ПТКС при розрахунках за реалізовані ними товари (надані послуги), мають видавати покупцеві фіскальний чек (лист ДФСУ від 10.02.2015 р. № 4315/7/99-99-22-07-03-17).

Ситуація ускладнюється ще й тим, що для цілей застосування РРО усі ПТКС умовно ділять на (1) ті, що належать банкам, і (2) ті, що належать комерційним агентам банків або фінустановам (які мають ліцензію НБУ на переказ грошових коштів).

У нашому випадку суб’єкт господарювання — власник інтернет-магазину поцікавився у головних податківців, чи зобов’язаний він надавати покупцеві фіскальний чек РРО у разі проведення розрахунків за товари через ПТКС першого типу.

На щастя, вони дали абсолютно правильну відповідь. Хоча й мотивували її посиланням на абзац третій п. 2 ст. 9 Закону про РРО, який насправді звільняє від РРО банки, а не інтернет-торговців, що отримують оплату за товар через банківські ПКТС.

Сподіваємося, фіскали згодом не передумають. А ще маємо надію, що згадка у запитанні та у відповіді лише про банківські ПТКС, розташовані у приміщенні банку, не надихне фіскалів наступного разу відповісти інакше, якщо їх запитають про банківські ПКТС, розташовані деінде. Адже, на наше глибоке переконання, це не має жодного значення.

А от якщо ПТКС належить не банку, а комерційному агентові чи небанківській фінустанові, то без РРО не обійтися. Проте затямте раз і назавжди: не обійтися саме зазначеним посередникам, а не торговцям! І, до речі, ДФСУ поки що із цим погоджується (див. БЗ 109.02).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі