Теми статей
Обрати теми

Програма «Доступні ліки»

Альошкіна Наталя, податковий експерт
За допомогою програми «Доступні ліки» Мінохоронздоров’я вирішило допомогти тяжкохворим громадянам. Йдеться про хворих на серцево-судинні захворювання, діабет II типу і бронхіальну астму. Про загальні правила роботи цієї програми і про те, як аптеці стати її учасником, розповімо в цій статті.
img 1

У чому ідея?

Програма «Доступні ліки» (далі — Програма) стартувала в Україні з 1 квітня 2017 року завдяки постанові № 863*. Ідея Програми полягає

* Постанова КМУ від 09.11.2016 р. № 863.

у наданні можливості фізичній особі на підставі правильно оформленого рецепта від лікаря придбати безкоштовно або з незначною доплатою деякі медичні препарати

Перелік таких препаратів, вартість яких підлягає відшкодуванню станом на 26.07.2017 р., затверджений наказом Мінохоронздоров’я від 26.07.2017 р. № 856 (далі — Реєстрі № 856).

Зробити це можна не в усіх аптеках, а тільки в тих, які виявили бажання стати учасником Програми. Для своєї ідентифікації вони розміщують на видному місці спеціально розроблену наклейку.

Відшкодування аптекам вартості лікарських засобів здійснюється за рахунок коштів цільової субвенції з бюджету. Порядок повного або часткового відшкодування вартості лікарських засобів затверджено постановою КМУ від 17.03.2017 р. № 152 (далі — постанова № 152).

Щоб приєднатися до Програми, необхідно звернутися до місцевого органу влади (до розпорядника бюджетних коштів) із заявою про укладення договору про відшкодування вартості лікарських засобів (далі — Договір № 326**). У свою чергу, на підставі укладених договорів розпорядник бюджетних коштів формує перелік суб’єктів господарювання, що здійснюють відпуск лікарських засобів.

** Його форма затверджена наказом Мінохоронздоров’я від 25.03.2017 р. № 326.

«Доступні» ліки

Програма поширюється на готові лікарські засоби від серцево-судинних захворювань, діабету II типу і бронхіальної астми. Список «доступних» ліків міститься в переліку міжнародних непатентованих назв лікарських засобів, указаних в додатку до постанови № 863 і внесених до Реєстру № 856 (ср. ). Такі ліки мають бути (п. 2 постанови № 863):

— зареєстровані в Україні;

— включені до Національного переліку основних лікарських засобів, затвердженого постановою КМУ від 25.03.2009 р. № 333.

До того ж, пам’ятайте: ціни на такі лікарські засоби підлягають державному регулюванню (див. постанови КМУ від 17.10.2008 р. № 955 і від 09.11.2016 р. № 862).

Уся інформація про розмір відшкодування вартості «доступних» ліків міститься в Реєстрі № 856

Роздрібна ціна на них формується таким чином.

Спочатку до оптово-відпускної ціни (див. гр. 11 Реєстру № 856) з урахуванням податків (тобто з урахуванням 7 % ПДВ) додають граничну постачальницько-збутову надбавку в розмірі 10 %. У свою чергу, аптека, отримавши ліки від оптовика, до закупівельної ціни з урахуванням податків додає граничну торговельну (роздрібну) надбавку в розмірі 15 % (п.п. 3 п. 1 постанови КМУ від 17.10.2008 р. № 955). Потім визначають максимально допустиму роздрібну ціну за упаковку з урахуванням ПДВ, розмір відшкодування з бюджету і суму доплати за упаковку (ці показники розраховані і вказані, відповідно, у гр. 12, 15 і 16 Реєстру № 856).

Аптека — учасник Програми

Надалі на аптеку — учасника Програми покладаються наступні обов’язки:

1) строго дотримуватися запропонованої Мінохоронздоров’я цінової політики відносно лікарських засобів, передбачених Програмою;

2) забезпечити постійну наявність ліків, які підлягають повному відшкодуванню, — обов’язково, і додатково тих, які підлягають частковому відшкодуванню, в кількості не менше двох торгових назв у кожній групі міжнародних непатентованих назв (п.п. 2.2.4 Договору № 326);

3) здійснювати відпуск ліків за умовами Програми згідно з правильно оформленими рецептами на бланку форми № 1. На кожен препарат оформлюється окремий бланк рецепта. До того ж,

рецепт має бути виписаний не на торгове найменування препарату, а за міжнародними непатентованими назвами, тобто за діючою речовиною

Термін дії рецепта складає 30 календарних днів з моменту його виписки, і він зберігається аптекою 3 роки (п. 2 постанови № 152);

4) складати і надавати органу місцевої влади звіт про відпущені лікарські засоби, вартість яких підлягає повному або частковому відшкодуванню (далі — Звіт).

Звіт подається двічі на місяць: 15 числа поточного місяця (або в перший робочий день після 15 числа, якщо такий 15-й день припадає на вихідний день) і в перший робочий день наступного місяця, у грудні додатково — до 24 числа поточного місяця.

Протягом п’яти робочих днів з дня надходження указаного Звіту місцевий бюджет за рахунок відповідної цільової субвенції з держбюджету здійснює відшкодування витрат аптеці — учаснику Програми (п. 3 постанови № 152). У разі порушення термінів відшкодування розпорядник бюджетних коштів сплачує аптеці пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла на момент прострочення, від розміру несплаченої суми за кожен день прострочення (п. 4.2 Договору № 326).

Із загальними правилами роботи Програми розібралися. У наступній статті піде мова про облік операцій з відпуску «доступних» ліків в аптеках.

висновки

  • Аптеки — учасники програми «Доступні ліки» для своєї ідентифікації розміщують на видному місці спеціально розроблену наклейку.
  • Відпуск «доступних» ліків за умовами Програми здійснюється на підставі правильно оформлених рецептів на бланку форми № 1.
  • Учасник Програми повинен надавати органу місцевої влади двічі на місяць звіт про відпущені лікарські засоби, вартість яких підлягає повному або частковому відшкодуванню.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі