Теми статей
Обрати теми

Юрособа на ЄП повернула покупцеві передоплату

Голенко Олександр, шеф-редактор
Юрособа третьої групи ЄП (ставка 5 %) частину передоплати, отриманої в I кв. 2017 року, повернула покупцеві в IV кв. 2017 року. Як повернути (зменшити) ЄП, сплачений за підсумками I кв. з включеної тоді в доходи, а тепер поверненої суми?

Повернути частину ЄП, сплаченого за підсумками I кварталу, не вийде, оскільки не було і немає факту його переплати, а врахувати суму повернення у зменшення розміру доходу, отриманого наростаючим підсумком за звітний період «рік», — це ваше право.

Детальніше. Найкраще у вашій ситуації — це той факт, що з моментом повернення частини передоплати ви уклалися в межі того ж календарного року, в якому отримали відповідну передоплату. Це спрощує справу.

Але щоб податківці не надумали морочити вам голову безпідставними причіпками, процитуємо тут п.п. 5 п. 292.11 ПКУ, згідно з яким до складу доходів платника ЄП першої — третьої груп не включаються:

«суми коштів (аванс, передоплата), що... повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів»

Звертаємо тут увагу на те, що:

— по-перше, може йтися не обов’язково про розірвання договору і відповідно про повернення всієї суми передоплати, а також

— по-друге, сторонам правочину доцільно оформити лист-заяву про повернення частини передоплати (у довільній формі).

При цьому в листі ДФСУ від 06.06.2017 р. № 470/6/99-99-12-02-03-15/ІПК податківці пропонують зазначати показник доходу в декларації з ЄП (затвердженій наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578 увага! — з урахуванням змін, внесених наказом Мінфіну від 17.03.2017 р. № 369) за звітний період наростаючим підсумком. Це означає, що в гр. 4 («5 %») за рядками 1 і 5 розділу II декларації з ЄП за рік ви покажете показник доходу — увага! — уже за мінусом поверненої частини передоплати. І таким чином, частина ЄП, сплачена вами за підсумками I кварталу із суми повернення, фактично зарахується в сплату ЄП за підсумками IV кварталу (гр. 4 за рядком 10 розділу III декларації).

До речі, на відміну від вашої, цей лист розглядає достатньо неординарну ситуацію — коли повернена сума більша, ніж весь дохід, отриманий окремо за квартал повернення. Та це податківців анітрохи не збентежило. А вас попередимо, що в такій неординарній ситуації — коли показник доходу наростаючим підсумком, наприклад за рік, вийшов меншим, ніж у попередній декларації з ЄП за три квартали, — подати таку декларацію з ЄП за рік з від’ємним показником ЄП у рядку 10 розділу III не вийде... Перевірено.

На закінчення щодо ситуації, коли передоплата отримана юрособою на ЄП третьої групи в одному календарному році, а її (або її частини) повернення відбулося в наступному календарному році.

Так от, у принципі податківці не заперечують проти зменшення оподатковуваних ЄП доходів і в такій ситуації. Проблема (протиріччя) лише в тому, що, з одного боку, у листі ДФСУ від 06.09.2017 р. № 1826/6/99-99-12-02-03-15/ІПК вони дозволяють діяти абсолютно аналогічно описаному вище — тобто мінусувати суму повернення від величини доходу того звітного періоду, на який припало повернення, а з іншого — у 108.01.05 БЗ (уточнимо: півторарічної давнини) вони пропонують уточнитися в розділі IV декларації, що подається за період, у якому було здійснено повернення (очевидно зменшивши ЄП за рядком 14 зі знаком «+»).

Зрозуміло, без «самоштрафів» і пені...

Як бачите, на відміну від такого «різнорічного повернення», вам з конкретністю пощастило...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі