Теми статей
Обрати теми

Коли юрособі на ЄП третьої групи можна почати роботу за новим кодом КВЕД

Голенко Олександр, шеф-редактор
Юрособа на ЄП третьої групи планує внести до відомостей Єдиного держреєстру новий код КВЕД. Коли можна буде почати займатися цим видом діяльності?

Щоб не ризикувати — не раніше, ніж переконаєтеся в тому, що новий код КВЕД занесений у ваші відомості в Реєстрі платників єдиного податку (далі — Реєстр ЄП) — шляхом подання заяви в довільній формі (107.09 БЗ) на отримання витягу з Реєстру ЄП.

Інакше ви ризикуєте:

(1) підпасти під вимогу п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ, тобто вимушено відмовитися від спрощенки через здійснення видів діяльності — увага! — не вказаних у Реєстрі ЄП;

(2) бути виключеним з Реєстру ЄП унаслідок анулювання вашої реєстрації податківцями на підставі п. 299.11 ПКУ (див. 108.01.06 БЗ).

І те й інше — з першого числа першого місяця календарного кварталу, наступного за подією здійснення вами діяльності, код КВЕД якої не був указаний у Реєстрі ЄП на дату початку нової діяльності.

Ми акцентуємо увагу на тому, що необхідність наявності відповідного коду КВЕД у Реєстрі ЄП настає не раніше, ніж ви приступили до фактичного здійснення певного (нового) виду діяльності. Чому «не раніше»?

По-перше, тому що в п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ чорним по білому написано: «у разі здійснення» — тобто йдеться про фактичне здійснення діяльності.

По-друге, окрім цього можна послатися на 108.01.06 БЗ, згідно з якою наявність у відомостях ЄДР про особу заборонених для спрощенки видів діяльності (кодів КВЕД) не перешкоджає її реєстрації як єдиноподатника за умови, що такі види особою реально не здійснюються.

Тобто важливий сам факт здійснення вами певного виду діяльності згідно з кодом КВЕД, зазначеним або відсутнім у Реєстрі ЄП.

Ви можете запитати: чому ми говоримо про «ризик» означених неприємностей, а не про їх неминуче настання? Справа тут ось у чому.

Згідно з п.п. 8 п. 299.7 ПКУ в Реєстр ЄП повинні вноситися, зокрема, і такі відомості про платника ЄП, як види його господарської діяльності. Проте, по-перше, в пп. 298.4 — 298.6 ПКУ (що регламентують питання подання Заяви* при необхідності внесення змін до відомостей про єдиноподатника в Реєстрі ЄП) про обов’язок саме юрособи на третій групі ЄП подавати Заяву у зв’язку зі зміною видів госпдіяльності нічого не сказано. Хоча в п.п. 4 п.п. 298.3.1 ПКУ включення в Заяву відомостей про зміну видів госпдіяльності єдиноподатника передбачено. А по-друге, в ПКУ строки подання Заяви з такого приводу для вас не встановлені.

* Форма і Порядок подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування (у тексті — Заява) затверджені наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. № 1675.

Проте в 108.04 БЗ, погрожуючи переліченими в пп. 1 і 2 вище каральними нормами ПКУ, по-перше, від юрособи на третій групі ЄП подати Заяву у зв’язку зі зміною саме видів госпдіяльності податківці вимагають. А по-друге, конкретного граничного строку для цього — не встановлюють, залишаючи вибір останнього за юрособою. При цьому в листі ДФСУ від 06.05.2016 р. № 10233/6/99-99-12-02-03-15 на ту ж тему рекомендований строк, аналогічний випадку відмови від спрощенки, — тобто перше число першого місяця після звітного кварталу.

Звідси загалом виходить, що конкретно стосовно юрособи на ЄП податківці не проти того, щоб новий код КВЕД виду госпдіяльності, початої фактично протягом календарного кварталу, був внесений у Реєстр ЄП пізніше — згідно із Заявою, поданою вже після закінчення такого кварталу. Це вам знадобиться в ситуації, якщо ви таки почали нову діяльність до внесення її коду КВЕД у Реєстр ЄП. Але краще подайте держреєстраторові «змінюючу» Заяву за формою 3, затвердженою наказом Мін’юсту від 18.11.2016 р. № 3268/5, заздалегідь (згідно з ч. 2 ст. 13 «держреєстраційного» Закону України від 15.05.2003 р. № 755-IV той повинен буде передати цю інформацію податківцям). А ви для стовідсоткової надійності на підставі п. 299.9 ПКУ отримаєте витяг, щоб переконатися в наявності в Реєстрі ЄП заповітного нового коду КВЕД до початку діяльності. Ну а якщо його там немає — «добийте» податківців відповідною «змінюючою» Заявою… ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі