Повернення грошових коштів і дохід єдиноподатника

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Покупець на єдиному податку (ЄП) придбав товар неналежної якості. Вирішили пропорційно зменшити ціну, відповідно постачальник повертає різницю покупцеві. Чи обкладається ЄП це повернення грошей?

Спершу визначимося з доходами єдиноподатника.

У загальному випадку в доходи юрособи на єдиному податку включається будь-який дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду:

— у грошовій формі (готівковою та/або безготівковою);

— матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ. Тобто у вигляді безкоштовно отриманих товарів, робіт, послуг, а також непогашеної, зі збіглим строком давності «кредиторки».

Проте нас зараз цікавить тільки дохід у грошовій формі. Розберемося з тим, коли ж він виникає?

Розпочнемо з того, що визначення терміна «дохід» норми ПКУ на сьогодні не містять. Адже п.п. 14.1.56 ПКУ, у якому було надане визначення цього терміна, виключений з ПКУ (хоча, заради справедливості, визнаємо, що і раніше формулювання в ньому було розмите). Водночас, згідно з п. 5.3 ПКУ, якщо терміни не визначені нормами ПКУ, то вони можуть використовуватися у значенні, встановленому іншими законами. Отже, для визнання доходу звертаємося до стандартів бухобліку. Також до бухобліку посилає п.п. 296.1.3 ПКУ, у якому прямо сказано, що дохід єдиноподатника — юридичної особи визначається на підставі даних спрощеного бухгалтерського обліку за доходами і витратами з урахуванням положень пп. 44.2 і 44.3 ПКУ (ср. ). Таким чином, в оподатковуваний дохід єдиноподатника-юрособи включаються «бухоблікові» доходи, отримані в грошовій формі. При цьому відображають такі доходи в момент надходження грошових коштів.

Аналогічна історія складається з доходами ФОП-єдиноподатника. До єдиноподатних доходів підприємця в грошовій формі відносять доходи, отримані протягом звітного періоду. Водночас опис грошових доходів, наведений у п. 292.1 ПКУ, не дозволяє чітко визначити, які з грошових надходжень вважати доходом ФОП-єдиноподатника. У зв’язку з чим вважаємо, склад своїх грошових доходів ФОП доведеться визначати, також орієнтуючись на бухоблікові принципи. Таким чином, грошовими доходами підприємця-єдиноподатника слід вважати також «бухоблікові» доходи за умови, що вони є грошовими надходженнями.

Крім того, норма п.п. 5 п. 292.11 ПКУ прямо говорить, що в доходи єдиноподатника не включають: кошти (аванс, передоплата), які повертаються (надходять) єдиноподатнику, — покупцеві товарів (робіт, послуг) при поверненнях товарів (робіт, послуг), розірванні договору або за листом-заявою про повернення коштів. Тепер подивимося: чим є для покупця грошові кошти, які повертаються продавцем?

Нагадаємо, якщо після постачання товару (товар відвантажений і повністю сплачений) буде виявлений у межах гарантійного строку неякісний товар, то покупець має право вимагати, зокрема, пропорційного зменшення його ціни (ст. 8 Закону про захист прав споживача, ч. 1 ст. 678 ЦКУ). Тож коли сторони доходять такої згоди, зобов’язання покупця перед продавцем за отриманий товар зменшуються, а отже, на суму такого зменшення виникає переплата, яка може бути повернена покупцеві або, за взаємною згодою сторін, зарахована в рахунок інших постачань. Загалом така сума коштів при їх поверненні цілком вписується у виняткову норму п.п. 5 п. 292.11 ПКУ, як «кошти (аванс, передоплата), які повертаються покупцеві…».

До того ж повернення надмірно перерахованих грошових коштів (переплати) не відповідає критеріям доходу в бухгалтерському обліку (п. 5 П(С)БО 15). А як ми сказали вище, оскільки відсутні «бухгалтерські» доходи, то немає місця і єдиноподатному доходу.

Таким чином, грошові кошти (по суті, переплата), що повертаються продавцем після зменшення вартості поставленого неякісного товару, жодного впливу на єдиноподатний дохід покупця не здійснюють.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі