Теми статей
Обрати теми

Компенсація ремонтних витрат: ПДВ у покупця

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Покупець за рахунок своїх коштів відремонтував неякісний товар. Постачальник компенсує понесені витрати. Чи обкладається компенсація ПДВ? Якщо так, то як складається ПН?

На практиці можна зустріти ситуації, коли покупець у межах гарантійного строку проводить ремонт неякісного товару за свій рахунок, а продавець компенсує йому ці витрати.

Дійсно, право покупця вимагати в продавця відшкодування витрат на усунення недоліків, придбаного неякісного товару, закріплене ч. 1 ст. 678 ЦКУ. У свою чергу, саме на продавця покладений обов’язок усунути недоліки неякісного товару. Причому не має значення — виконає він ці роботи самостійно чи із залученням сторонньої організації.

У цьому випадку продавець виконує свої гарантійні зобов’язання за рахунок третьої особи і такою третьою особою є, безпосередньо, сам покупець. Інакше кажучи, покупець здійснює постачання робіт у розумінні п.п. 14.1.191 ПКУ. А оскільки є постачання — є об’єкт обкладення ПДВ.

Причому не потрібно плутати відшкодування витрат на виконання робіт з відшкодуванням збитків. Ось операція з відшкодування збитків не є об’єктом обкладення ПДВ. Адже під збитками розуміють втрату або ушкодження майна потерпілої сторони, а також не отримані нею доходи, які така сторона отримала б у разі належного виконання зобов’язання другою стороною. Таким чином, у цьому випадку відсутній факт виконання і передачі робіт/послуг між сторонами, а отже, отримані кошти не відповідають визначенню постачання робіт/послуг (п.п. 14.1.191 ПКУ). Утім, і тут податківці (див. 101.07 БЗ) продовжують безпідставно наполягати на тому, що потерпіла сторона повинна нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ на суму отриманої компенсації. Про те, що такі висновки законодавчо не підкріплені, ми говорили не одноразово (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 57, с. 4; № 13, с. 19; № 27, с. 31).

Інша річ, коли сторони погоджували, що роботи з усунення недоліків неякісного товару здійснює покупець, а продавець їх відшкодовує. Причому умови виконання гарантійних зобов’язань (у тому числі компенсації витрат покупця в разі усунення ним недоліків товару) повинні детально обумовлюватися в договорі.

Таким чином, покупець — платник ПДВ (він же виконавець ремонтних робіт) зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ, а продавець — платник ПДВ (замовник) має право облікувати ці суми у складі податкового кредиту. Безумовно, за наявності правильно оформленої і зареєстрованої у ЄРПН податкової накладної.

Що стосується складання податкової накладної покупцем, то в цьому питанні все традиційно. На дату першої події (виконання робіт або перерахування грошових коштів) покупець складає ПН і реєструє її у ЄРПН.

Оскільки продавець відшкодовує саме роботи з усунення недоліків (ремонту) товару, то в графі 2 податкової накладної вказуємо «відшкодування вартості ремонтних робіт…» і проставляємо код послуг*, який відповідає виду ремонтованого товару.

* Нагадаємо, що для цілей ПДВ не існує різниці між постачанням послуг і постачанням робіт. Роботи вписуються у визначення постачання послуг.

Причому, якщо у вартість робіт входить вартість матеріалів, то перелічувати номенклатуру використовуваних матеріалів і коди УКТ ЗЕД на них не потрібно. Достатньо визначити код виконуваної роботи. Наприклад: 95.21 «Ремонтування побутової електронної техніки» або 95.22 «Ремонтування господарсько-побутових приладів і устаткування домашнього та садового вжитку». І пам’ятайте: назва ремонтних робіт у ПН повинна відповідати первинним документам, що підтверджують їх виконання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі