Захворів у відпустці? Підтверди та отримай її продовження

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Лист Мінсоцполітики від 17.07.2017 р. № 1922/0/101-17/284

висновок документа


Якщо хвороба працівника, що припала на період його щорічної відпустки, належним чином не засвідчена, щорічна відпустка продовженню (перенесенню) не підлягає

Працівник пішов у щорічну відпустку і… захворів. Здавалося б, ну що тут може бути незвичайного?! Він надає до комісії із соцстраху лікарняний лист. Якщо цей лист належним чином оформлений — нараховуємо працівникові лікарняні. А що з відпусткою? Тут теж усе гаразд! Керуємося п. 1 ч. 2 ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) і за згодою між працівником і роботодавцем невикористану частину щорічної відпустки:

— надаємо після закінчення хвороби працівника (тобто відпустка подовжується)

чи

переносимо на інший період.

А тепер давайте ускладнимо ситуацію. Працівник надає листок непрацездатності, але він оплаті не підлягає. Чому? Наприклад, тому що:

а) захворювання або травма сталися в результаті алкогольного сп’яніння, про що свідчить відповідна позначка в належним чином оформленому лікарняному листі;

б) листок непрацездатності оформлений неналежним чином (наприклад, немає печатки лікаря, неправильно зазначена адреса підприємства) і працівник відмовляється займатися внесенням виправлень у лікарняний лист.

Чи зобов’язаний у таких ситуаціях роботодавець подовжувати (переносити) щорічну відпустку працівника, на яку припала його хвороба? З цим запитанням ми звернулися до Мінсоцполітики.

Позиція відомства така.

Будь-який правильно оформлений листок непрацездатності у зв’язку з хворобою працівника (незалежно від причин непрацездатності) вважається підставою для продовження або перенесення на інший період щорічної відпустки, якщо хвороба за таким листком припадає на період зазначеної відпустки. При цьому не має значення, здійснюється виплата лікарняних за таким листком чи ні.

Отже, в описаній вище ситуації «а» щорічна основна відпустка підлягає продовженню або перенесенню на інший період на кількість днів хвороби, що збіглася з такою відпусткою.

У ситуації «б» працівникові не пощастило. Неправильно оформлений лікарняний лист «ставить хрест» відразу і на можливості отримати лікарняні, і на можливості перенести (продовжити) відпустку.

А якщо працівник одумається і вирішить «довести до розуму» лікарняний лист? Чудово! Тоді вже належним чином оформлений листок непрацездатності він надасть до комісії із соцстрахування.

Якщо лікарняний лист підлягає оплаті, комісія дасть «добро» на виплату лікарняних.

Якщо ні — працівник по лікарняних знову «в прольоті».

Але у будь-якому випадку роботодавець зобов’язаний буде виконати вимоги п. 1 ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки і перенести на інший період частину щорічної відпустки, не використану у зв’язку з хворобою, засвідченою в установленому порядку.

Зверніть увагу: дооформити лікарняний лист, за яким комісія із соцстрахування відмовила в призначенні допомоги, працівник може і після закінчення 12 місяців з дня відновлення працездатності.

Головне, щоб саме звернення за призначенням лікарняних (перше звернення, за яким була отримана відмова) надійшло від працівника не пізніше 12 календарних місяців з дня відновлення працездатності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі