«Роздрібний» акциз: виправляємося з додатком 6 (і 8)

Павленко Олексій, податковий експерт
Підприємство — платник «роздрібного» акцизу припустилося помилки у серпневій декларації з акцизного податку — не відобразило суму в додатку 6. Зараз треба заповнити уточнюючу декларацію за серпень (розділ «Д») і до декларації за вересень подати додаток 8. А чи треба з серпневою уточнюючою декларацією подавати додаток 6?

Нагадаємо, що в такій ситуації платник повинен керуватися «виправним» п. 50.1 ПКУ і Порядком № 14*. Як відомо, і ПКУ, і Порядок № 14 передбачають два варіанти самостійного виправлення платником помилок, виявлених до податкової перевірки.

* Порядок заповнення і надання декларації акцизного податку, затверджений наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 14.

Перший з них — надання уточнюючого розрахунку/декларації (УД) до декларації за період, в якому припустилися помилки, з попередньою сплатою суми недоплати і штрафу 3 % від такої суми.

Другий — відображення суми недоплати в поточній декларації — за один із наступних (за «помилковим») податкових періодів — зі сплатою штрафу у розмірі 5 %.

У запитанні ви, схоже, змішали докупи ці два альтернативні варіанти виправлення платником самостійно виявлених помилок.

Чому нам так здалося? Річ у тім, що п. 16 Порядку № 14, який і присвячений самостійному виправленню помилок, передбачає надання платником, що виправляється, додатка 8 до акцизної декларації при будь-якому з цих, альтернативних, варіантів виправлення.

У згаданому пункті Порядку, зокрема, вказано: якщо платник до початку фіскальної перевірки сам виявляє факт недоплати акцизу в минулих звітних періодах, то він зобов’язаний подати:

— або УД з розрахунком суми акцизу, що збільшує (зменшує) податкові зобов’язання (ПЗ) внаслідок виправлення виявленої помилки (додаток 8 до декларації), і сплатити суму недоплати і 3 % штраф від такої суми;

— або той самий додаток 8 у складі звітної (звітної нової) декларації за податковий період, що йде за періодом, в якому виявлений факт заниження ПЗ, та сплатити суму ПЗ за звітний період, суму виявленої недоплати і штраф 5 % від суми недоплати до подання такої декларації.

Помітимо, що податківці в Порядку14 при виправленні помилки другим варіантом (через поточну декларацію) доповнили його

незаконною вимогою про сплату «поточного» ПЗ за звітний період, а також суми недоплати і 5 % штрафу до подання поточної декларації

Проте з ПКУ, у тому числі з його «самовиправного» п. 50.1 це ніяк не випливає!

Тому, якщо платник акцизу спочатку надав поточну декларацію, в якій виправив стару помилку через додаток 8, а потім сплатив недоплату і 5 % штраф у відведений ПКУ 10-денний термін (від граничного терміну подання декларації), то жодні санкції за таке порушення Порядку № 14 йому не загрожують.

До речі, фіскали у своїх консультаціях чомусь пишуть тільки про виправлення через УД. Можливо, це пов’язано із складністю виправлень через поточну декларацію, коли «роздрібний» акциз за однією декларацією сплачується в декілька територіальних органів (з різними КОАТУУ), що знаходяться у веденні одного податкового органу?..

Водночас зазначимо, що ні ПКУ, ні навіть Порядок № 14 жодних обмежень для виправлення акцизних помилок другим способом (через поточну декларацію) не встановлюють.

Отже, повернемося до запитання. Судячи з усього, ви вирішили виправляти помилку першим варіантом — подаючи УД за серпень. З урахуванням меншого розміру штрафу і того, що фіскали «педалюють» саме такий варіант, мабуть, це розумно.

Тоді додаток 8 до декларації за вересень надавати не треба! Тобто такий варіант самовиправлення вже ніяк не повинен зачіпати декларацію за вересень. Інакше фіскали вам двічі в особовому рахунку нарахують недоплату акцизу за серпень.

А ось разом з УД за серпень необхідно буде подати не лише додаток 8, але і згаданий вами додаток 6. Це логічно. Адже до розділу Д декларації переноситься підсумкова сума саме з додатка 6. Тобто цей додаток напевно теж містив помилку, точніше, є її «першоджерелом».

Таким чином, ви заповнюєте УД за серпень, вказавши в розділі Д і розписавши в додатку 6 правильні суми акцизу, і, окрім цього, заповнюєте додаток 8 (що містить суму недоплати і 3 % штрафу) і теж обов’язково додаєте його до цієї УД за серпень.

При варіанті виправлення через УД на необхідність заповнення і надання разом з УД додатка 6 чітко вказують і головні фіскали (див. БЗ 116.07)

Можливо, додаток 6 не треба було б надавати тільки у тому випадку, коли помилки припустилися при заповненні самого розділу Д декларації — при перенесенні туди сум(и) акцизу (у тому числі при розбитті за декількома «місцевими» одержувачами податку — районами з різними кодами КОАТУУ). Проте таке маловірогідне, оскільки невідповідність підсумкової суми додатка 6 сумі, що вказується у відповідному рядку розділу Д декларації, швидше за все, буде виявлена перевірочною програмою фіскалів.

Принагідно нагадаємо: суми розбиття акцизу за різними КОАТУУ — коли одна податкова обслуговує декілька КОАТУУ — розписуються (згідно з додатками 6) в розділі Д окремо-порядково: Д 1.1, Д.1.2 і т. д. (у разі реалізації в звітному періоді «підроздрібно-акцизних» товарів в різних КОАТУУ).

Якщо ви з декларацією подавали декілька додатків 6 (за терорганами з різними кодами КОАТУУ), то додавати до УД логічно було б тільки той (ті) додаток(ки) 6, де були допущені помилки. В той же час, можливо, спокійніше буде, якщо ви надасте усі додатки 6 (у тому числі й ті, що не містили помилок, — просто їх продублювавши), щоб програма фіскалів могла звірити загальну суму коректного ПЗ з «роздрібного» акцизу.

Якщо ви припустилися помилки при розрахунку («розкиданні») податків між різними кодами КОАТУУ, але при цьому загальна сума акцизу за місяць була в розділі Д вказана правильно, вам все одно доведеться виправлятися і сплатити недоплату у відповідний (обділений вами) КОАТУУ-район. Йдеться про ті випадки, коли різні КОАТУУ-райони обслуговуються одним і тим же податковим органом. Адже одержувачі податку — різні, і в такій ситуації платник повинен був все одно за кожним КОАТУУ не лише окремо платити акциз, але і заповнити окремий додаток 6 (див. із цього приводу спеціальну БЗ 116.07).

Крім того, при самовиправленні у разі наявності у платника декількох кодів КОАТУУ може виникнути необхідність разом з УД подати не один, а також декілька окремих додатків 8.

Ось що пишуть із цього приводу фіскали в одній з консультацій у БЗ 116.07, відповідаючи на запитання з приводу помилки — зазначення у декларації невірного коду КОАТУУ.

При виправленні помилки у разі зазначення невірного коду КОАТУУ в розділі Д декларації в додатку 8, зокрема, вказуються:

— у рядку 4 додатка 8, що подається до помилкового коду КОАТУУ, — суми податку, що зменшують суму ПЗ, що коригується;

— у рядку 3 додатка 8, що подається до уточненого (правильного) коду КОАТУУ, — суми податку, які збільшують суму ПЗ, що коригується.

При цьому у разі заниження ПЗ, визначеного за кожним КОАТУУ, нараховані штраф і пеню (дані рядків 5 — 7 додатка 8) необхідно сплатити до бюджету на відповідний рахунок до надання УД.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі