Теми статей
Обрати теми

Укладаємо договір добровільного медичного страхування працівника

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Дедалі частіше українські роботодавці, наслідуючи приклад зарубіжних колег, укладають зі страховими компаніями договори добровільного медичного страхування своїх працівників. Це здорово! Однак, отримуючи таку турботу від підприємства, громадянин має бути готовий до додаткового податкового навантаження. Про те, до якого саме, ми вам зараз розповімо.

Медичне страхування є одним з видів добровільного страхування (п. 3 ч. 4 ст. 6 Закону про страхування).

Сторонами корпоративного добровільного медичного страхування (далі — ДМС) виступають роботодавець (страхувальник), страховик і застрахована особа — працівник.

Розмір страхових платежів (внесків, премій), які страхувальник-роботодавець перераховує страховикові на підставі ДМС, залежить від обраного варіанта страхування. Вони, залежно від умов договору, можуть перераховуватися: (а) одноразово за весь строк страхування або (б) періодично. На практиці договори ДМС укладаються, зазвичай, на один рік, а страховий платіж за ними вноситься одноразово.

Де договір ДМС — там дохід працівника

ПДФО. Суми страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), сплачені роботодавцем за договорами ДМС, п.п. 164.2.16 ПКУ пропонує включати в загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід працівника.

А коли так, то ці суми підлягають обкладенню ПДФО за ставкою 18 %

При цьому, враховуючи, що такий дохід працівник отримує в натуральній формі, у базу оподаткування він повинен потрапити в сумі, що дорівнює сумі страхового платежу (внеску, премії), збільшеній на «натуральний» коефіцієнт (п. 164.5 ПКУ).

Важливо! Сума страхових платежів за договорами ДМС не підпадає під визначення заробітної плати для цілей ПКУ, оскільки вона виділена окремо як складова загального місячного оподатковуваного доходу (п.п. 164.2.16 ПКУ — страхові внески з ДМС, а п.п. 164.2.1 ПКУ — заробітна плата). У зв’язку із цим страхові платежі з ДМС не враховують при визначенні права працівника на податкову соціальну пільгу.

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ суму нарахованого/виплаченого доходу у вигляді сплаченого страхового полісу й утриманого з нього ПДФО відображайте з ознакою доходу «124» (див. лист ДФСУ від 25.01.2017 р. № 1421/6/99-99-13-02-03-15 і консультацію в підкатегорії 103.02 БЗ).

А як бути при настанні страхового випадку? Чи не буде сума страхової виплати, перерахована страховиком працівникові (застрахованій особі), оподатковуваним доходом останнього? Не хвилюйтеся, не буде. Підтвердження тому знаходимо в абзаці четвертому п.п. «а» п.п. 165.1.27 ПКУ. Єдиний нюанс — таку виплату страховик зобов’язаний відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «151».

ВЗ. На думку податківців, ВЗ слід утримувати із суми страхових платежів, визначеної за звичайними цінами, незважаючи на жодні «натуральні» коефіцієнти (тобто з «чистої» суми негрошового доходу) (див., зокрема, листи ДФСУ від 20.11.2015 р. № 24759/6/99-99-17-02-01-15 і від 08.06.2016 р. № 12626/6/99-99-13-02-03-15, а також консультацію в підкатегорії 103.25 БЗ).

При цьому, оскільки в роботодавця, як у податкового агента, немає джерела утримання ВЗ, він може за рахунок власних коштів сплатити збір при виплаті доходу, а потім попросити фізособу — одержувача доходу компенсувати йому суму коштів, направлену на погашення зобов’язань з ВЗ (наприклад, за рахунок нарахованого доходу у вигляді зарплати).

Суму нарахованого доходу й утриманий з нього ВЗ відобразіть у розділі II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за рядком «Військовий збір».

ЄСВ. Страхові внески, які роботодавець сплачує за договорами ДМС, не включаються до фонду оплати праці, тобто не входять до складу заробітної плати. Про це прямо говорить п. 3.5 Інструкції № 5. Крім того, такі платежі значаться в п. 2 розд. II Переліку № 1170 серед виплат, з яких не стягують ЄСВ.

Це означає, що ЄСВ із суми доходу працівника у вигляді страхових платежів за ДМС не стягується (див. лист ДФСУ від 12.05.2016 № 10396/6/99-99-13-02-03-14).

Облік у підприємства

Податок на прибуток. Тут усе так, як прописано в бухобліку (п.п. 134.1.1 ПКУ). А в бухобліку суми страхових платежів за договорами ДМС підприємство включає до складу інших витрат операційної діяльності і відображає їх на рахунку 94 «Інші витрати операційної діяльності». Так пропонує діяти Мінфін у листі від 22.03.2010 р. № 31-34000-20-10/6144 (ср. ). Хоча не буде помилкою, якщо такі суми ви відобразите у складі своїх витрат залежно від того, до якого підрозділу приписаний працівник — застрахована особа. Щоправда, врахуйте: сплату страхового платежу за декілька місяців (Дт 654 — Кт 311) слід проводити як витрати майбутніх періодів (Дт 39 — Кт 663), а потім щомісячно списувати на витрати звітного періоду (Дт 949 — Кт 39).

Увага! Стаття 1231 ПКУ передбачає певні дії в тому випадку, якщо порушуються вимоги договору ДМС (самі вимоги встановлені в п.п. 14.1.521 цього Кодексу). Причому, на нашу думку, перша частина абзацу першого цієї статті (зокрема, умова про розірвання договору протягом перших 5 років) до таких договорів не застосовується.

На цю думку наводить конструкція абзацу першого і зворот «а також», що відокремлює договори ДМС від інших договорів, згаданих у цій статті (така ж думка простежується і в листі ДФСУ від 28.03.2017 р. № 6319/6/99-99-15-02-02-15).

Отже, які саме дії потрібно вчинити в разі порушення вимог договору ДМС? А ось такі:

1) збільшити фінрезультат звітного періоду таких раніше сплачених платежів;

2) нарахувати пеню в розмірі 120 % облікової ставки НБУ, що діяла на кінець звітного періоду, у якому розірваний договір. Детальніше про те, як чинити з нарахуванням пені, ви можете прочитати в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 45, с. 43.

Штрафні санкції за заниження оподатковуваного прибутку до підприємства в цьому випадку не застосовуються

Збільшення фінрезультату на суму сплачених раніше платежів за добровільним медстрахуванням відображаємо в ряд. 4.1.5 Додатка РІ до декларації з податку на прибуток. Причому таке коригування проводять як високодохідники, так і малодохідники. Платник суму пені повинен сплатити до бюджету.

А якщо працівник звільняється, але при цьому договір ДМС, укладений на його користь між підприємством і страховою компанією, не розривається? Тоді підстав для коригування фінрезультату немає, заспокоює ДФСУ в листі від 10.06.2016 р. № 12974/6/99-99-15-02-02-15.

ПДВ. Операції з ДМС працівників за рахунок коштів роботодавця не є об’єктом обкладення ПДВ. Це виходить з абзацу першого п.п. 196.1.3 ПКУ.

Якщо підприємство-страхувальник зареєстроване платником ПДВ, то операції з придбання страхових полісів для працівників воно відображає в рядку 10.3 декларації з ПДВ.

висновки

  • Суми страхових платежів, сплачені роботодавцем за договорами ДМС, включаються в загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід працівника.
  • Страхові платежі з ДМС не враховують при визначенні права працівника на податкову соціальну пільгу.
  • ЄСВ із суми доходу працівника у вигляді страхових платежів за ДМС не стягується.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі