Теми статей
Обрати теми

Орендуємо спортзал/басейн для працівників

Білова Наталя, експерт з питань оплати праці
Підприємство вирішило орендувати для зайняття спортом своїх працівників тренажерний зал і доріжку в басейні по вівторках і четвергах з 18:30 до 21:30. Відвідувати зал і басейн зможе кожен співробітник. Достатньо на вході в спорткомплекс показати пропуск підприємства. Окремі абонементи не оформлялися. Чи не виникне в працівників у зв’язку із цим оподатковуваний дохід?

Ні, не виникне. Уся річ у персоніфікації! Пояснимо.

Отже, роботодавець орендував для своїх співробітників тренажерний зал і доріжки в басейні на певний час. У цей час будь-який (!) зі співробітників має право прийти в зал позайматися спортом або поплавати в басейні.

Тобто відвідувати такі місця можуть абсолютно всі працівники, при цьому їх кількість і склад можуть змінюватися.

Із цієї причини персоніфікувати витрати на оренду тренажерного залу та/або доріжок у басейні не є можливим. Тобто такі витрати не можуть розглядатися як доходи працівників.

Як наслідок — вони не підлягають обкладенню ПДФО і ВЗ. Не стягується з них і ЄСВ.

У податковоприбутковому обліку теж усе спокійно, адже витрати тут ми формуємо виключно за бухгалтерськими правилами.

А в бухобліку подібні «оздоровчі» витрати ми з вами визнаємо в тому звітному періоді, у якому їх здійснили. Причому не оглядаючись на їх госп/негоспспрямованість*. Відображаємо їх за дебетом субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності».

* Якщо підприємство організовує свій власний спортзал (чи басейн) для працівників, доводити зв’язок з господарською діяльністю доведеться. Адже без цього за тренажерами й іншими «спортивними» основними засобами не вийде нараховувати «податкову» амортизацію (п.п. 138.3.2 ПКУ).

А ось для цілей ПДВ-обліку господарське забарвлення операції важливе. Адже хоча податковий кредит і формується незалежно від напряму здійснених витрат, але через їх «негосподарський» статус має бути згідно з п.п. «г» п. 198.5 ПКУ компенсований нарахованими податковими зобов’язаннями.

Єдине, за що можна зачепитися для доказу господарності витрат, — Санітарні правила № 7. Зокрема, п. 2.17 цих Правил передбачає організацію для таких працівників місць для зайняття фізичною культурою.

Тому в Положенні про охорону праці можна послатися на те, що оренда спортзалу і басейну проводиться саме у виконання означених Правил.

Проте 100 % гарантію дати тут складно, адже в Санітарних правилах № 7 ідеться про організацію таких місць при приміщеннях з візуальними дисплейними терміналами, а ви орендуєте спортзал/басейн. І хоча суть не міняється, реакцію перевіряючих передбачити важко.

Якщо ви все ж вирішили зачепитися за цю норму, то, щоб не нараховувати «компенсуючі» ПДВ-зобов’язання, згадайте про спортивно-оздоровчі заходи для працівника в Положенні про охорону праці з посиланням на означені Правила.

Ще один варіант — вказати цей захід у колективному договорі. Але і тут 100 % гарантії ми б не давали.

Приклад. Підприємство сплатило оренду спортзалу і доріжки в басейні для своїх працівників у жовтні 2017 року. Сума орендної плати — 7200 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 1200 грн.).

У Положенні про охорону праці спортивно-оздоровчі заходи для працівників не передбачені.

У своєму обліку цю операцію підприємство відображає так, як показано в таблиці:

Облік оренди спортзалу і басейну для працівників

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Перераховано спорткомплексу орендну плату за оренду спортзалу і доріжки в басейні за жовтень 2017 року (ПН на дату передоплати не зареєстрована)

371

311

7200

644/1

644

1200

2

Відображено ПК з ПДВ на підставі зареєстрованої ПН

641/ПДВ

644/1

1200

3

Нараховано «компенсуючі» ПЗ з ПДВ

643/1

641/ПДВ

1200

4

Відображено у складі витрат суму орендної плати

949

631

6000

5

Відображено нараховані «компенсуючі» ПЗ з ПДВ

644

631

1200

949

643/1

6

Зроблено залік заборгованостей

631

371

7200

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі