Теми статей
Обрати теми

ФОП на ЄП не заповнював Книгу ОДВ: як бути?

Голенко Олександр, шеф-редактор
ФОП на ЄП третьої групи «з ПДВ» не мав ані доходів, ані витрат із 2013 року. Тож не вів Книгу ОДВ. Заповнити наразі її чи завести нову? А може, краще електронну?

Сподіваємося, запитуючи нас сьогодні про ведення Книги обліку доходів і витрат (Книги ОДВ), ви не забували протягом останніх чотирьох років регулярно подавати «нульові» декларації з ЄП (як вимагають податківці). І платити обов’язковий ЄСВ «за себе».

Ми натякаємо на те, що весь цей час ви, певно, користувалися правом не подавати «нульові» ПДВ-декларації згідно з п. 49.2 ПКУ (тим більше, що й податківці не проти цього). Хоча якщо так, то на підставі п.п. «г» п. 184.1 ПКУ вони, ймовірно, давно зняли вас з ПДВ-реєстрації (і виключили з відповідного реєстру). Тож із календарного кварталу, що йде за цією подією, ви зобов’язані були перейти на ставку ЄП 5 % (107.04 БЗ).

Тобто для податківців ви давно платник ЄП саме за цією ставкою...

Форма Книги ОДВ. Без сумніву, Книгу ОДВ, яка у вас на руках, ви зареєстрували до 28.07.2015 р., тому вона «старої» форми, затвердженої наказом Мінфіну від 15.12.2011 р. № 1637. Але це не проблема: «стару» Книгу ОДВ ви можете використовувати далі, поки в ній будуть вільні рядки. На це вказує п. 5 наказу Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579.

Важливо, що починаючи із вказаної дати, вести її треба було згідно з новим Порядком № 579, затвердженим цим же наказом. Така вимога міститься в листі ДФСУ від 19.04.2016 р. № 4052/О/99-95-42-01-14 та в 107.07 БЗ (ср. ).

Зокрема, заповнювати її слід було в грн. і коп. (п. 8 Порядку № 579). Читайте про це в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 76, с. 67.

І ще одне. Тільки-но стара Книга закінчиться, не проґавте своєчасно завести і зареєструвати нову.

Записи в Книзі ОДВ. Хоча прямої вказівки щодо цього немає ані в старому Порядку № 1637*, ані в новому Порядку № 579, за відсутності як отриманих доходів, так і понесених витрат вас виручає 107.07 БЗ. Податківці дозволяють у такій ситуації щоденних записів у Книзі ОДВ не робити. До речі, аналогічна консультація податківців діяла щодо заповнення «старої» форми Книги ОДВ.

* Затверджений наказом Мінфіну від 15.12.2011 р. № 1637.

Тобто виходить, що тут ви нічого не порушили.

Але є інші нюанси. Як Порядок № 1637 (п. 7), так і Порядок № 579 (п. 8) вимагають використовувати дані Книги ОДВ для заповнення декларації з ЄП.

Для цього п. 4 Порядку № 1637 прямо передбачав необхідність заповнення в ній підсумкових (місячних, квартальних та річних) рядків. Тому вважаємо корисним у вашій Книзі ОДВ їх таки «відновити». Зрозуміло, що з нулями. Причому, не лише за «старі» звітні періоди, але і за подальші. Хоча подібної вимоги в Порядку № 579 вже немає, заповнення підсумкових рядків зайвим не буде.

За періоди обов’язкової сплати ЄСВ «за себе» (ну, і звичайно ж, якщо ви раніше сплачували його добровільно) вам слід заповнити гр. 5 розділу II Книги ОДВ. І хоча ці суми до декларації з ЄП, зрозуміло, не потрапляють, це додасть вашій Книзі ОДВ достовірності… ☺

Щодо ведення Книги ОДВ в електронній формі: у «свіженькій» консультації із 107.07 БЗ податківці визнають, що це поки що неможливо. ☹ Проте навіть коли цю можливість і буде реалізовано, перед тим як обирати цю форму, сім разів подумайте.

Адже якщо врахувати таку фішку заповнення Книги ОДВ, як обов’язковість відображення готівкової виручки строго день у день, то слід сказати прямо: у таких випадках (при веденні електронної Книги ОДВ) подібна «забудькуватість» обійдеться вам дуже дорого (п’ятикратними штрафами «за неоприбуткування»)… ☹

Та як би там не було, спершу доведіть до ладу свою паперову Книгу ОДВ! І навіть не думайте її знищувати після використання (або реєстрації електронної) ще як мінімум 3 роки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі