Теми статей
Обрати теми

Погашаємо кредит за працівника за договором поруки

Богданова Анастасія, експерт з питань оплати праці
Працівник підприємства отримав у банку кредит. Фінансовим поручителем за цим кредитом виступило підприємство. Працівник за зобов’язаннями перед банком не розрахувався, тому підприємство само погасило кредит. Після чого було прийнято рішення щодо прощення працівникові суми боргу. Як таку операцію відобразити в обліку?

Розпочнемо з того, що порука є забезпеченням виконання зобов’язання і виникає на підставі письмового договору (ч. 1 ст. 546 і ч. 1 ст. 547 ЦКУ).

Відповідно до договору поруки поручитель перед кредитором боржника поручається за виконання останнім свого зобов’язання (ч. 1 ст. 553 ЦКУ) в повному розмірі або в якій-небудь його частині.

При порушенні боржником зобов’язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники.

У ситуації, описаній у запитанні, йдеться про повне погашення боргу. За таких обставин до поручителя, який виконав зобов’язання, забезпечене порукою, згідно з ч. 2 ст. 556 ЦКУ переходять усі права кредитора в цьому зобов’язанні, у тому числі і ті, які забезпечували його виконання.

У бухобліку взяті підприємством зобов’язання за договором поруки відображаються на забалансовому рахунку 05 «Гарантії та забезпечення надані». Так, при наданні поруки залишок за цим рахунком збільшується, а під час переходу зобов’язань за договором поруки від працівника до підприємства — зменшується.

Про податкові наслідки, які супроводять прощення боргу працівникові, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 82, с. 46.

Приклад. Працівник підприємства отримав у банку кредит на купівлю меблів. Фінансовим поручителем за цим кредитом виступило підприємство. Працівник не розрахувався за кредитом, і підприємство як поручитель перерахувало всю суму його заборгованості банку. Підприємством було прийнято рішення щодо прощення працівникові суми боргу.

Про прощення боргу роботодавець повідомив працівника і відобразив прощену суму в формі № 1ДФ.

Облік погашення кредиту за працівника за договором поруки

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Видано поруку банку за зобов’язанням у погашенні кредиту працівником підприємства

05

30000

2

Відображено перехід зобов’язання за сплатою кредиту за працівника

377

685

30000

05

30000

3

Перераховано банку з поточного рахунку заборгованість за кредитом

685

311

30000

4

Списано (анульовано) суму боргу працівника

949

377

30000

5

Віднесено на фінансовий результат суму списаного (анулюваного) боргу

791

949

30000

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі