Теми статей
Обрати теми

Колективний договір

редактор Вороная Наталія, експерт з питань оплати праці Білова Наталя, податковий експерт Чернишова Наталія, юрист Амброзяк Наталя
Трудові відносини на підприємстві регулюються як законодавством України, так і внутрішніми документами суб’єкта господарювання. Головним документом, який регламентує виробничі, трудові, соціально-економічні відносини й узгоджує інтереси працівників і роботодавців, є колективний договір (ст. 10 КЗпП).
img 1

Основні вимоги до змісту колективного договору і порядку його укладення встановлені КЗпП і Законом про колдоговори

Колективний договір укладають роботодавець — з одного боку, й один або декілька профспілкових органів, які діють на цьому підприємстві відповідно до своїх статутів, — з іншого.

Якщо ж на підприємстві немає профспілкового органу, інтереси трудящих представляють їх представники, обрані й уповноважені трудовим колективом (ст. 12 КЗпП і ст. 3 Закону про колдоговори). Зазвичай, представницьким органом є Рада трудового колективу.

Як представник роботодавця зазвичай виступає керівник підприємства. Водночас роботодавець може уповноважити на ведення колективних переговорів і укладення колективного договору також інших посадових осіб.

На новоствореному підприємстві колективний договір укладають за ініціативою однієї зі сторін у тримісячний строк після реєстрації підприємства (ст. 9 Закону про колдоговори).

За необхідності колективний договір може укладатися в структурних підрозділах підприємства в межах компетенції цих підрозділів. Такий договір є, по суті, додатком до колективного договору підприємства і порушує лише питання соціально-економічних і трудових відносин цих структурних підрозділів.

Обов’язковий перелік питань, які повинен регулювати колективний договір, наведений у ст. 13 КЗпП і ст. 7 Закону про колдоговори. До них належать:

— зміни в організації виробництва і праці;

— забезпечення продуктивної зайнятості;

— нормування та оплата праці, встановлення форм, систем, розмірів заробітної плати й інших видів трудових виплат (доплат, надбавок, премій тощо);

— установлення гарантій, компенсацій, пільг;

— участь трудового колективу у формуванні, розподілі і використанні прибутку підприємства (якщо це передбачено статутом);

— режим роботи, тривалість робочого часу і часу відпочинку;

— умови праці й охорона праці;

— забезпечення житлово-побутового, культурного, медичного обслуговування, організація оздоровлення і відпочинку працівників;

— гарантії діяльності профспілкової або інших представницьких організацій трудящих;

— умови регулювання фондів оплати праці і встановлення міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті праці;

— забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків;

— заборона дискримінації.

Конкретизує наведений перелік загальних питань ціла низка статей КЗпП і інших нормативно-правових актів.

Зверніть увагу: колективний договір може містити й інші, додаткові порівняно з чинним законодавством гарантії та соціально-побутові пільги.

Радимо не прописувати положення в колективному договорі «про запас», адже все, що записано в цьому документі, доведеться виконувати в обов’язковому порядку. Пам’ятайте: невиконання умов колдоговору тягне за собою санкції (див. с. 5).

Майте на увазі:

норми колективного договору, що погіршують положення працівників порівняно з чинним законодавством, є недійсними

Процедуру розробки й укладення колективного договору можна розділити на декілька основних етапів:

— підготовка до переговорів;

— ведення переговорів;

— розробка проекту колективного договору;

— обговорення проекту колективного договору і його схвалення загальними зборами (конференцією) трудового колективу;

— підписання колективного договору;

— реєстрація колективного договору.

Колективний договір набуває чинності з дня його підписання представниками сторін або з дня, зазначеного в цьому документі (ст. 9 Закону про колдоговори). Він діятиме до укладення нового, якщо інше не передбачено самим колдоговором.

Зверніть увагу: ні КЗпП, ні Закон про колдоговори не наполягають на обов’язковості укладення колективних договорів на підприємствах. Так, у ст. 11 КЗпП і ст. 2 Закону про колдоговори йдеться лише про те, що колективний договір укладають на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності і господарювання, які використовують найману працю і мають права юрособи.

Тобто укладення колективного договору є добровільним. І покарати за його відсутність підприємство не можуть. Підтверджують це Мін’юст у листі від 05.04.2006 р. № 21-5-197 і Мінсоцполітики в листі від 31.07.2013 р. № 8422/0/14-13/18 (ср. ).

Але знайте: штрафонебезпечним є ухилення представників роботодавця або профспілок (інших представників трудових колективів) від участі в переговорах з приводу укладення, зміни або доповнення колективного договору, угоди (див. с. 10).

Також штрафи погрожують за умисне порушення встановлених законодавством строків початку таких переговорів. Нагадаємо: після отримання від однієї зі сторін письмового повідомлення про початок переговорів друга сторона зобов’язана розпочати процедуру переговорів протягом 7 днів*.

* Детальніше про порядок укладення колективних договорів див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 77, с. 10.

Наведемо зразок повідомлення профспілкового органу про початок переговорів з розробки та укладення колективного договору. Нижче ви можете ознайомитися із наказом керівника підприємства, який видається після отримання такого повідомлення.

img 2 img 3 img 4

Після видання наказу і до закінчення 7 днів з дня отримання повідомлення профспілкового органу про намір провести колективні переговори з укладення колдоговору керівник підприємства повідомляє профкому про:

— згоду почати такі переговори;

— осіб, делегованих у робочу комісію з боку роботодавця;

— час і місце, що пропонуються для засідання комісії.

Форма такого повідомлення аналогічна наведеній на с. 13.

Далі ви знайдете зразки самого колективного договору і його «супутників», що найчастіше зустрічаються: положення про оплату праці (див. с. 20) і положення про преміювання (див. с. 23).

img 5 img 6

* Як скласти Правила внутрішнього трудового розпорядку, див. на с. 26.

img 7 img 8 img 9

* Додатки не публікуються.

img 10

* Додатки не публікуються.

img 11 img 12 img 13 img 14 img 15 img 16 img 17 img 18

Перелічені в цьому розділі спецвипуску документи вас може попросити пред’явити інспектор Держпраці під час проведення інспекційного відвідування з питань, що стосуються:

— недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці;

— порушення встановлених строків виплати заробітної плати;

— невиконання положень колективного договору;

— інших порушень законодавства про працю.

висновки

  • Головним документом, який регламентує виробничі, трудові, соціально-економічні відносини на підприємстві, є колективний договір.
  • Колективний договір набуває чинності з дня його підписання представниками сторін або з дня, вказаного в цьому документі.
  • Укладення колективного договору є добровільним. І покарати за його відсутність підприємство не можуть.
  • Ухилення представників роботодавця або профспілок від участі в переговорах з приводу укладення, зміни або доповнення колективного договору може обернутися штрафом.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі