Теми статей
Обрати теми

Правила внутрішнього трудового розпорядку

редактор Вороная Наталія, експерт з питань оплати праці Білова Наталя, податковий експерт Чернишова Наталія, юрист Амброзяк Наталя
Правила внутрішнього трудового розпорядку визначають трудовий розпорядок підприємств, установ і організацій* (ст. 142 КЗпП).
Мета цього документа — зафіксувати домовленості сторін трудового договору з таких основних кадрових питань:
— прийняття на роботу і звільнення з роботи;
— основні права й обов’язки працівників;
— основні обов’язки власника або уповноваженого ним органу;
— установлення робочого часу і часу відпочинку на підприємстві;
— надання відпусток;
— заохочення за успіхи в роботі;
— установлення відповідальності за порушення трудової дисципліни;
— інші положення, що стосуються організації роботи на підприємстві.

* Фізичних осіб — підприємців розробляти означений документ законодавство не зобов’язує (див. лист Мінсоцполітики від 04.06.2013 р. № 212/13/133-13).

Правила внутрішнього трудового розпорядку складають з урахуванням вимог чинного трудового законодавства

Так, наприклад, у Правилах конкретизують:

— тривалість робочого тижня (ст. 52 КЗпП);

— тривалість щоденної роботи (ст. 52 КЗпП);

— час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) (ст. 57 КЗпП). При цьому Правила внутрішнього трудового розпорядку встановлюють час початку і закінчення роботи тільки тих категорій працівників, для яких цей час є постійним. У разі потреби працівник підприємства за погодженням з адміністрацією може змінити встановлений Правилами режим роботи. Зміну режиму роботи оформляють наказом (розпорядженням) керівника підприємства;

— порядок чергування працівників по змінах (ст. 58 КЗпП);

— час початку і закінчення перерви для відпочинку і харчування (ст. 66 КЗпП);

— види заохочень, що застосовуються на підприємстві (ст. 143 КЗпП);

— обов’язок працівників виконувати вимоги нормативних актів з охорони праці (ст. 159 КЗпП);

— відповідальність працівників за порушення трудової дисципліни.

Крім того, в Правилах внутрішнього трудового розпорядку можуть прописувати:

— необхідність присутності або відсутність працівників на роботі в разі простою (див. лист Мінсоцполітики від 23.10.2007 р. № 257/06/187-07);

— порядок харчування протягом робочого часу на тих роботах, на яких у зв’язку з умовами виробництва не можна встановити перерву (див. лист Мінсоцполітики від 22.06.2007 р. № 199/13/116-07);

— зобов’язання адміністрації організувати облік явки на роботу та залишення роботи (див. лист Мінсоцполітики від 04.10.2013 р. № 179/06/186-13);

— порядок і умови застосування гнучкого режиму робочого часу (п. 2.9 Методрекомендацій № 359);

— порядок зберігання спецодягу безпосередньо в працівників у тих випадках, коли через умови роботи не може бути застосований установлений порядок його зберігання, наприклад, на лісозаготівлях, геологорозвідувальних роботах (п. 4.17 Положення № 53) тощо.

Правила внутрішнього трудового розпорядку на кожному конкретному підприємстві розробляють роботодавець і виборний орган первинної профспілкової організації (профспілковий представник, представник трудового колективу) на підставі КЗпП, Типових правил № 213 (у частині, що не суперечить законодавству України), типових правил, затверджених окремими міністерствами і відомствами.

Затверджують Правила загальні збори трудового колективу (ст. 142 КЗпП)

Положення Правил внутрішнього трудового розпорядку поширюються на всіх працівників підприємства та обов’язкові для виконання (ст. 21 КЗпП).

Кожен новоприйнятий працівник має бути ознайомлений з Правилами внутрішнього трудового розпорядку, що діють на підприємстві, під підпис. Крім того, Правила, що діють на підприємстві, вивішуються в усіх його підрозділах на видному місці.

Питання, пов’язані із застосуванням Правил внутрішнього трудового розпорядку, вирішує адміністрація підприємства в межах наданих їй прав, а в окремих випадках (відповідно до чинного законодавства) — спільно або за погодженням з профспілковим органом.

Зазначимо, що в деяких галузях народного господарства для окремих категорій працівників разом з Правилами внутрішнього трудового розпорядку діють статути і положення про дисципліну (ст. 142 КЗпП). Зазвичай такі документи містять підвищені вимоги стосовно дисципліни і порядку порівняно з Правилами внутрішнього трудового розпорядку. Проте їх дотримання не виключає необхідності виконувати Правила внутрішнього трудового розпорядку, що діють на підприємстві.

Наведемо зразок Правил внутрішнього трудового розпорядку нижче.

img 1 img 2 img 3 img 4 img 5 img 6 img 7

Зверніть увагу: Держпраці наполягає на тому, що Правила внутрішнього трудового розпорядку обов’язково мають бути затверджені на кожному підприємстві*. Їх відсутність, а також неознайомлення з ними працівників трактуватимуться як інші порушення законодавства про працю. А це, у свою чергу, загрожує штрафами як роботодавцю, так і його посадовим особам.

* Див. buhgalter911.com/news/news-1026565.html.

висновки

  • Трудовий розпорядок підприємств, установ та організацій визначають Правила внутрішнього трудового розпорядку.
  • У разі потреби працівник підприємства за погодженням з адміністрацією може змінити встановлений Правилами режим роботи.
  • Кожен новоприйнятий працівник має бути ознайомлений з Правилами внутрішнього трудового розпорядку, що діють на підприємстві, під підпис.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі