Теми статей
Обрати теми

Виплачуємо лікарняні та декретні

редактор Вороная Наталія, експерт з питань оплати праці Білова Наталя, податковий експерт Чернишова Наталія, юрист Амброзяк Наталя
Роботодавець самостійно не може приймати рішення про виплату працівникам допомоги за рахунок коштів Фонду соціального страхування (далі — Фонд). Ви в цьому легко переконаєтеся, зазирнувши в ч. 3 ст. 30 Закону № 1105. Там чітко сказано, що рішення про призначення матеріального забезпечення і надання соціальних послуг приймає комісія із соціального страхування, створена на підприємстві (обраний уповноважений*). Така комісія (уповноважений) виконує свої функції відповідно до Положення № 25.
img 1

* Уповноваженого із соціального страхування обирають на загальних зборах трудового колективу, якщо кількість застрахованих осіб на підприємстві не більше 15.

До складу комісії на паритетних засадах входять представники:

— адміністрації підприємства;

— застрахованих осіб, тобто працівників підприємства. Зазвичай, представником застрахованих осіб виступає профспілкова організація підприємства, а за її відсутності — інший уповноважений орган, який представляє інтереси застрахованих осіб.

Строк повноважень і кількість членів комісії сторони встановлюють спільним рішенням

На новоствореному підприємстві комісію із соціального страхування формують у місячний строк після його держреєстрації.

Як же створюють комісію?

Перший етап. Роботодавець оформляє рішення про делегування членів у комісію наказом (іншим розпорядчим документом). Наведемо приклад такого наказу.

img 2 img 3

Другий етап. Профспілкова організація делегує представників застрахованих осіб. Якщо такої організації немає, рішення про делегування застрахованих осіб приймає інший уповноважений орган.

Наведемо приклад протоколу засідання профспілкового комітету.

img 4 img 5

Третій етап. Основною формою роботи комісії є її засідання. На першому засіданні комісії обирають її голову і заступника голови, які повинні представляти різні сторони. Відповідне рішення оформляють протоколом.

Надалі засідання проводять відповідно до затвердженого плану, але не рідше 2 разів на місяць (п. 4.1 Положення № 25).

Члени комісії беруть участь у засіданнях особисто — вони не мають права передавати свої повноваження іншим посадовим особам.

Рішення комісії вважається прийнятим, якщо за нього проголосували більшість членів, присутніх на засіданні. Якщо голоси розподілилися порівну, вирішальним є голос голови.

А що ж уповноважений із соціального страхування? Він розглядає питання матеріального забезпечення і надання соцпослуг застрахованим особам у міру надходження звернень і надання необхідних документів. За підсумками розгляду він приймає відповідне рішення (п. 4.2 Положення № 25).

Важливо! Документи для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності і по вагітності та пологах комісія (уповноважений) із соцстрахування розглядає не пізніше 10 днів з дня їх надходження.

Рішення комісії (уповноваженого) оформляють протоколом

Форма протоколу засідання комісії із соціального страхування (рішення уповноваженого) наведена в додатку до Положення № 25.

Оформлений протокол разом з документами, що слугували підставою для призначення допомоги, комісія (уповноважений) із соцстрахування передає в бухгалтерію підприємства для розрахунку, нарахування і виплати належних працівникам сум.

Нагадаємо, що при настанні страхового випадку працівники-сумісники також мають право на лікарняні і допомогу по вагітності та пологах. У цьому випадку підставою для прийняття рішення комісії (уповноваженого) є надана працівником копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи (ч. 1 ст. 31 Закону № 1105).

Працівник, який працює на вашому підприємстві як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом (внутрішній сумісник), надає оригінал лікарняного листа. Далі ви самі робите його копію і засвідчуєте її підписом керівника і печаткою підприємства. На підставі оригіналу листка непрацездатності працівнику будуть призначені лікарняні (декретні) за основним місцем роботи, на підставі копії — за внутрішнім сумісництвом.

Зверніть увагу: в протоколі комісії (рішенні уповноваженого) із соцстрахування відомості про призначення допомоги за кожною займаною працівником посадою (виконуваною роботою) мають бути внесені окремо. Якщо працівник — внутрішній сумісник, то в протоколі (рішення) на нього в загальному випадку мають бути заповнені два рядки: один — про призначення (відмову в призначенні) допомоги з основного місця роботи, другий — за внутрішнім сумісництвом.

У разі відмови в призначенні допомоги застрахованій особі необхідно повідомити про це із зазначенням причин відмови і порядку оскарження не пізніше 5 днів після винесення відповідного рішення.

Наведемо зразок протоколу засідання комісії із соціального страхування на с. 117.

img 6 img 7

висновки

  • Рішення про призначення матеріального забезпечення і надання соціальних послуг приймає комісія із соціального страхування або обраний уповноважений.
  • Документи для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності і по вагітності та пологах комісія (уповноважений) із соцстрахування розглядає не пізніше 10 днів з дня їх надходження.
  • Рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування про призначення допомоги оформляють протоколом.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі