Теми статей
Обрати теми

Переводимо годинники: не втрачаємо час!

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
На підприємстві створили службу охорони. Оплата праці — почасова. Працівники виходять на роботу згідно з графіком. Облік робочого часу — підсумований (обліковий період — квартал). Один з охоронців працював у ніч з 28 на 29 жовтня 2017 року (початок роботи 28 жовтня о 9:00, закінчення — 29 жовтня о 9:00), коли стрілки годинника перевели на годину назад. Чи треба вказувати таку додаткову годину роботи в табелі обліку робочого часу? Чи треба її оплачувати?

Механізм переведення стрілок годинника на літній і зимовий час визначений постановою КМУ від 13.05.96 р. № 509. Відповідно до цього документа на території України введений наступний порядок обчислення часу: час другого часового пояса (київський час) з переведенням щорічно годинникової стрілки в останню неділю:

— березня о 3:00 на 1 годину вперед;

— жовтня о 4:00 на 1 годину назад.

Таким чином, у 2017 році переведення годинників на «зимовий» час сталося в ніч із суботи на неділю 29 жовтня. Звичайно, що працівник, який вийшов на роботу згідно з графіком у ніч «зимового переходу», відпрацював на годину більше, ніж зазвичай.

Трудове законодавство зобов’язує роботодавця вести облік часу, фактично відпрацьованого кожним працівником. Тобто як не крути, але в табелі обліку робочого часу роботодавцеві слід проставити кількість фактично відпрацьованих працівником годин. Тобто, щодо працівника, про якого йдеться в запитанні, повинно бути вказано, що він відпрацював:

— 28 жовтня всього 15 годин (з 9:00 до 24:00), у тому числі 2 години (з 22:00 до 24:00) у нічний час*;

* Нагадаємо, що нічним вважається час з 22:00 вечора до 6:00 ранку.

— 29 жовтня всього 10 годин (з 0:00 до 9:00), у тому числі 7 годин (0:00 до 6:00) у нічний час.

При підсумованому обліку робочого часу щоденна або щотижнева тривалість робочого часу, встановлена графіком, може коливатися протягом облікового періоду, але загальна сума годин роботи за обліковий період повинна дорівнювати нормі робочого часу в обліковому періоді.

Тобто за результатами кожного місяця працівникам нараховують належну їм зарплату згідно з чинними умовами праці: основну зарплату, доплати і надбавки, у тому числі за роботу в нічний час, святкові і неробочі дні тощо. А ось оплату роботи в надурочний час відповідно до ст. 106 КЗпП здійснюють у кінці облікового періоду за наявності надурочних годин.

Якщо працівникові, про якого йдеться в запитанні, встановлений оклад і він повністю відпрацював усі дні за графіком роботи в жовтні, то йому нарахують оклад у повному розмірі, навіть попри те, що він відпрацював за графіком роботи з 28 на 29 жовтня на годину більше ніж зазвичай. У цьому випадку розмір його основної зарплати не залежить від кількості робочих днів (годин) у конкретному місяці.

Якщо працівникові встановлена годинна тарифна ставка (погодинна оплата праці), то додатково відпрацьована у зв’язку з переходом на «зимовий» час 1 година оплачується в розмірі годинної тарифної ставки.

Важливо! За всі години роботи в нічний час у жовтні (у тому числі і за додаткову годину «зимового переходу») цього місяця працівникові (як «окладнику», так і «погодиннику») має бути нарахована відповідна доплата (див. ст. 108 КЗпП).

І тільки після закінчення облікового періоду за наявності надурочних годин працівникові буде нарахована оплата за всі години надурочної роботи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі