Теми статей
Обрати теми

Відпочинок. Прокрастинація. Ефективність

Зімовін Олексій, практикуючий психолог
Сучасний бухгалтер проводить своє життя в постійних турботах: як усе встигнути, як переробити купу завдань, як бути зосередженим на всьому. У результаті він не дозволяє собі відпочивати. Навіть якщо і відволікається від роботи, то картає себе за те, що так вийшло, і в результаті — не розслабляється і не відпочиває. Чи можна бути весь час зосередженим на робочих завданнях? Вчені в один голос стверджують, що ні. Ресурси нашої зосередженості і працездатності надто обмежені і ми повинні їх поповнювати. Разом з тим інші й теж дуже тямущі вчені наче обухом по голові б’ють людину страшним і принизливим терміном — прокрастинація.
img 1

Що ж таке ця сама прокрастинація? Прокрастинація в перекладі з латинської означає відкладання. Замість того, щоб виконувати намічені завдання, людина відкладає їх і присвячує час іншим абсолютно неважливим заняттям: нескінченно перевіряє пошту, перегортає стрічку у фейсбуці, заварює собі чай, розмовляє з колегами тощо. Усі кажуть, що прокрастинація це погано, адже ефективність праці зменшується, завдання не вирішуються, та ще й людина собою постійно незадоволена.

Але чим насправді так погана прокрастинація? Давайте подивимося на сам процес уваги, який і забезпечує зосередженість. У будь-який час ви можете бути повністю зосереджені тільки на якомусь одному предметі. Якщо вам треба зосередитися на декількох речах одночасно, то ви будете швидко перемикати увагу з одного об’єкта на інший. При цьому буде виникати стомлення. Звичайно, чим більше у вас завдань, тим сильніше ви будете стомлюватися. Обмежені ресурси уваги витрачаються й знову повністю зосередитися у вас не вийде. Або ви будете робити це набагато гірше.

Яка увага є самою невиснажливою і при цьому продуктивною? Дивно, але мимовільна. Якщо поряд з вами раптом щось бабахне, то ви вмить повернете голову в бік «бабаха» й будете зосереджені на ньому максимально. Іншими словами, увага є найбільш якісною тоді, коли ви не вичавлюєте її з себе, не насилуєте і не мучите.

З цього випливає дуже важливий висновок — людина втомлюється і не здатна продуктивно працювати не від того, що ледача, а від того, що вона примушує себе робити щось, примушує себе працювати. Саме з цього безглуздого зусилля і народжується прокрастинація. Якщо вранці ви прокинулися і розпочали день з переліку того, що треба зробити, в якій послідовності та весь ваш внутрішній монолог є нескінченним повторенням мантри «Я повинен, повинен, повинен!», не дивуйтеся своїй втомі. Ледве дійшовши до роботи, ви будете почуватися стомленим, адже ви вже задіяли безліч вольових механізмів, але при цьому не здійснювали ніяких реальних дій. Ось тільки вашому мозку все одно, адже він вже попрацював!

Ви про це, звичайно ж, не знаєте. Ви прийдете на роботу й далі будете примушувати себе працювати. Ось тут вас і спіймає прокрастинація, ви почнете відволікатися на все що завгодно, аби тільки не працювати. У цьому сенсі вона є механізмом захисту психіки від перевантаження, перегрівання і, нарешті, від нервового зриву.

Що ж робити? Менше примушувати себе! Знайти спосіб правильно організувати практику своєї роботи і мистецтво життя. Легко сказати, але складно зробити? Тоді давайте розбиратися.

Багаторічні наукові спостереження за поведінкою працівників показали таке: якщо людина здатна виділити собі час на відпочинок, нехай навіть не великий, нехай хоча б 15 хвилин на кожну годину робочого часу, то після відпочинку вона працює продуктивніше. Головне — щоб у ці виділені 15 хвилин вона не думала про роботу, не намагалася примусити себе зробити щось ще, а дійсно зосередилася на відпочинку, віддалася йому, зробила щось приємне для себе. Якщо ж людина, навіть узявши ці 15 хвилин, корить себе за те, що вона ледача, непродуктивна, безперспективна, упускає можливості — пиши пропало, нічого дійсно тямущого вона не зробить. Та і хіба може така ледача і непоказна істота бути здатною на щось дійсно ефективне.

Отже, ось вони наші психологічні рекомендації — як побороти прокрастинацію і бути завжди ефективним.

1. Дозволяйте собі відпочивати. Ви маєте на це право не лише за КЗпП, але й просто тому, що ви так влаштовані, це природний і необхідний процес. Ви ж не картаєте себе або свій організм за те, що він хоче в туалет? Якщо картаєте, то терміново припиніть. Так само і з відпочинком, він потрібен вашій психіці! У разі, коли ви їй його не даєте, вона рано чи пізно розслабиться сама, тільки вам це не сподобається.

2. Замість того, щоб прокрастинувати, організуйте відпочинок. Виділяйте на нього час, не забувайте про нього. Якщо ви відчуваєте, що робота не йде, помічаєте, що відволікаєтеся на що попало — це сигнал — відпочинь! Візьміть 15 хвилин, щоб зробити щось приємне для себе або не робити взагалі нічого. Закрийте очі, зробіть глибокий вдих і спокійний видих, помрійте про щось приємне. Хочете попити чай? Пийте, але відчувайте його смак, аромат — не треба вливати в себе окріп, продовжуючи непокоїтися і переживати.

3. Живіть тут і зараз. Вирішили відпочивати? Відпочивайте! Йдете вранці на роботу? Замість того, щоб думати про неї, споглядайте зелень листя, вдихайте свіже ранкове повітря, слухайте звук ваших кроків і спів птахів. Увага, зосередженість, ефективність — всі вони прив’язані до актуального моменту. Змінити щось, зробити щось ми можемо тільки в сьогоденні. Плануючи або згадуючи ви тікаєте із сьогодення і зробити вже нічого не можете.

4. Менше картайте, звинувачуйте і лайте себе. Якщо щось не виходить у роботі, на те є декілька причин, а не тільки ваша лінь або невміння. Серед цих причин — стомленість, мала кількість енергії, яка є у мозку для того, щоб виконувати завдання, недолік ресурсів уваги. Людина, на жаль, не вся чиста воля, рішучість і вибір. Є процеси, на які ми не можемо вплинути, а лише зрозуміти, як вони влаштовані, і прийняти їх як належне.

Ваша увага відноситься саме до таких процесів. Чим менше ви нею керуєте, тим краще вона працює. Це як з диханням або ходьбою. Ви завжди дихаєте відповідно до ситуації: йдете повільно — і дихаєте спокійно, біжите — і дихаєте часто-часто, адже організму потрібно більше кисню. А спробуйте замислитися, наскільки глибоко ви дихаєте або наскільки красиво йдете. До чого це приведе? Дихання зіб’ється і ноги почнуть заплітатися, того і дивись спотикнешся.

Отже, перед вами справжнісінький парадокс ефективності — чим більше примушуєш себе працювати, тим менш якісно працюєш. Дозволяючи собі відпочинок — і працюєш продуктивно! Нехай наші рекомендації допоможуть вам перемогти цей парадокс, почуватися натхненним і успішним!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі