Теми статей
Обрати теми

Картридж до принтера/сканера: заміна, заправка, ремонт

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Практично жоден офіс нині не обходиться без принтера, ксерокса, сканера або БФП (багатофункціонального пристрою), а незамінною їх складовою є картридж. По суті, йдеться про контейнер з чорнилом. Зрозуміло, що чорнило витрачається, а контейнер зношується. Тому, не дивно, що доводиться часто здійснювати заправку картриджа чорнилом, а з часом здійснювати ремонт або навіть заміну картриджа. Зараз подивимося, як відобразити в обліку витрачені на це суми.

Що таке картридж?

Картридж — це спеціальний змінний блок до будь-якого устаткування, що містить у собі декілька вузлів і деталей у захисній оболонці. Або інакше кажучи — це витратний матеріал для принтера, сканера або БФП, що включає, головним чином, фарбувальну речовину: чорнила (для струменевого принтера) або тонер (для лазерного принтера).

Такі картриджі можуть мати різні вартості й придбаватися як у складі принтера, так і окремо. Зокрема, від цього залежатиме, як їх відображати в обліку. Спершу класифікуємо картридж для цілей бухобліку.

Класифікуємо картридж

Розглянемо два варіанти класифікації картриджа залежно від того, (1) отримувався він у складі принтера або окремо, як (2) самостійний об’єкт обліку.

У першому варіанті картридж обліковується як складова об’єкта ОЗ або МНМА, оскільки, очевидно, що строк служби принтера або БФП перевищує один рік. А вирішальним чинником для розділення між ОЗ і МНМА буде вартісним критерій, установлений підприємством у наказі про облікову політику. Якщо принтер дорогий, то включаємо до складу ОЗ, а дешевий — в об’єкт МНМА.

А ось стосовно другого варіанта зазначимо, що сам собою картридж не потрапляє під визначення об’єкта ОЗ — він не є закінченим пристроєм, що виконує певні самостійні функції (п. 4 П(С)БО 7), а тому не може також вважатися МНМА.

Загалом картридж визнати МШП теж не вийде. Адже Інструкція № 291 до них насамперед відносить інструменти, госпінвентар, спеціальне оснащення, спецодяг тощо — тобто предмети, для яких характерна відособленість і можливість виконання самостійної функції.

Тому вважаємо, що в бухгалтерському обліку сам картридж найдоцільніше розглядати як витратний матеріал незалежно від строку його використання.

По суті, це такий же витратний матеріал, як, наприклад, тонер (порошок), чистячі серветки, плівка для ламінатора тощо. Тобто матеріал, який забезпечує безперебійну роботу принтера або БФП. Таким чином, у разі придбання картриджа окремо від пристрою, для якого він призначений, зараховуємо на субрахунок 209 «Інші матеріали». А при передачі в експлуатацію списуємо на витрати звітного періоду залежно від напряму використання: Дт 92, 93, 94 — Кт 209.

Операція із заправки і заміни картриджа

Зрозуміло, картридж без принтера або БФП використати не вийде. Він виконує свою функцію виключно у складі цього пристрою — як його невід’ємна складова. У міру використання чорнила або тонера картридж підлягає заправці.

З часом, коли картридж виробить свій ресурс, його міняють на новий. Отже, заміна/заправка картриджа відбувається не внаслідок поломки, а у зв’язку з витраченням фарбувальної речовини, що міститься в ньому, або виробленням певного ресурсу. Як бачимо, нічого спільного з ремонтом, модернізацією або іншими видами поліпшення оргтехніки ці процедури не мають — картридж не підвищує швидкість друку, не додає до існуючих можливостей техніки нові і не змінює існуючі. Таким чином,

заміна і заправка картриджа слугують виключно для того, щоб підтримувати оргтехніку в працездатному стані

А коли так, то всі ці маніпуляції з картриджем — це для цілей бухгалтерського обліку, простіше, технічне обслуговування принтера або БФП.

На підтвердження такої позиції зазирнемо в інструкцію користування принтером, яка зазвичай додається до придбаного пристрою. Заміна картриджа з тонером фігурує в розділі «Обслуговування принтера». Там же вказана кількість копій (середній ресурс), після друку яких потрібна заміна витратних матеріалів (картриджа, ролика подання паперу, ролика перенесення зображення, блоку термофіксатора). Як бачимо, і сам виробник заявляє, що картридж — це ні що інше, як витратний матеріал, а його заміна — технічне обслуговування принтера.

Витрати на техобслуговування оргтехніки із залученням сторонньої організації включаємо у витрати звітного періоду і відображаємо залежно від напряму її використання в складі:

— адміністративних витрат (Дт 92);

— витрат на збут (Дт 93);

— інших витрат операційної діяльності (Дт 94).

Якщо заправку картриджа здійснюємо самостійно, то витратні матеріали (чорнило, тонер тощо) спочатку відносимо на субрахунок 209 «Інші матеріали». Потім у міру витрачання, тобто видачі зі складу в експлуатацію, так само відображаємо їх вартість у витратах звітного періоду залежно від напряму використання офісної техніки (Дт 92, 93, 94).

Податковоприбутковий облік

Податковий облік картриджа, який значиться у складі принтера, ведеться в загальному порядку. Зокрема, малодохідні платники, які не проводять коригування фінрезультату на різниці, вказані в розд. III ПКУ, відображають операції з ОЗ в обліку з податку на прибуток виключно за бухгалтерськими правилами.

Платники, що проводять коригування фінрезультату, коригують бухобліковий результат на різниці, вказані в ст. 138 ПКУ.

А ось принтери, що відносяться до МНМА, усі платники відображають у «прибутковому» обліку виключно за бухгалтерськими правилами.

Що стосується, безпосередньо, витрат, пов’язаних із заміною, заправкою картриджа, то тут керуємося тільки правилами бухобліку

Тобто витрати на витратні матеріали (на техобслуговування) фактично зменшують фінрезультат, тобто й об’єкт оподаткування на прибуток. Причому всі платники, незалежно від обсягу доходів, жодних різниць за цими операціями не розраховують.

Податок на додану вартість

Суми «вхідного» ПДВ, які підприємство сплатило (нарахувало) у складі вартості послуг з техобслуговування оргтехніки або при купівлі витратних матеріалів, потрапляють у податковий кредит (п. 198.3 ПКУ) за першою з подій (п. 198.2 ПКУ). Але тільки за умови, що постачальник зареєстрував податкову накладну у ЄРПН (п. 198.6 ПКУ).

Якщо витратні матеріали ви придбали за готівку, то відобразити податковий кредит можете тільки після того, як керівник затвердить Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт. При цьому пам’ятайте: вартість товарів/послуг у касовому чеку (чеках) не може перевищувати (без урахування ПДВ) 200 грн. на день (п.п. «б» п. 201.11 ПКУ). Тож гранична сума ПДВ, яку за чеками можна віднести в податковий кредит, складає не більше 40 грн. на день.

Традиційно наведемо приклади заправки і заміни картриджа в проводках.

Приклад. Підприємство вирішило замінити картридж, який обліковувався у складі принтера, віднесеного до ОЗ. Для цього придбало картридж вартістю 960 грн. (у тому числі ПДВ — 160 грн.).

Крім того, стороння організація виконала роботи із заправки картриджа, який установлений у БФП. Вартість робіт сторонньої організації склала 120 грн. (у тому числі ПДВ) (див. таблицю).

Облік операцій із заміни картриджа

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

дебет

кредит

Заміна картриджа на принтері

1

Придбано картридж

209

631

800

2

Відображено податковий кредит з ПДВ на підставі ПН, зареєстрованої у ЄРПН

644

631

160

641/ПДВ

644

3

Сплачено картридж постачальнику

631

311

960

4

Введено картридж в експлуатацію

92

209

800

Заправка картриджа в БФП

1

Виконано роботи з техобслуговування принтера (підписаний акт виконаних робіт)

92

631

100

2

Відображено податковий кредит з ПДВ у складі вартості робіт з техобслуговування на підставі ПН, зареєстрованої у ЄРПН

644

631

20

641/ПДВ

644

3

Сплачено роботи з техобслуговування принтера

631

311

120

висновки

  • Картриджі, які отримувалися разом з друкарським пристроєм, обліковуємо у складі його вартості.
  • Операції із заміни і заправки картриджа в бухгалтерському обліку відображаємо як технічне обслуговування принтера або БФП.
  • Витрати на техобслуговування фактично зменшують фінрезультат, тобто й об’єкт оподаткування на прибуток. Причому податкові різниці за цими операціями не розраховують платники податків, незалежно від обсягу доходів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі