Теми статей
Обрати теми

Блокування ПН: «рятівний круг» для аграріїв і не тільки

Мінфін оприлюднив проект наказу, яким у черговий раз пропонує змінити «блокувальні» Критерії оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджені його наказом від 13.06.2017 р. № 567. Доступний проект на офіційному сайті відомства (www.minfin.gov.ua) в рубриці «Аспекти роботи/Законодавство/Проекти документів/Проекти нормативно-правових актів».

Мінфін оприлюднив проект наказу, яким у черговий раз пропонує змінити «блокувальні» Критерії оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджені його наказом від 13.06.2017 р. № 567. Доступний проект на офіційному сайті відомства (www.minfin.gov.ua) в рубриці «Аспекти роботи/Законодавство/Проекти документів/Проекти нормативно-правових актів».

Зі слів самого Мінфіну*, він знайшов рішення, яке дозволить вивести з-під автоматичного блокування податкові накладні (ПН)/розрахунки коригування (РК) ПДВ-платників аграрного сектора. Саме по сільгосптоваровиробниках зафіксована тенденція до росту кількості ПН/РК, реєстрація яких зупинена.

* Див. https://www.minfin.gov.ua/news/view/minfin-rozrobyv-rishennia-iake-sprostyt-reiestratsiiu-podatkovykh-nakladnykh?category=novini-ta-media.

Як визнав регулятор, система зупинення реєстрації іноді спрацьовує щодо ПН/РК чесного бізнесу, в тому числі представників сільскогосподарської сфери.

Стурбованість Мінфіну зрозуміла — блокування ПН/РК ставить під загрозу ще й отримання держдотації сільгоспниками. Адже розрахунок агродотації безпосередньо «зав’язаний» на ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН за відповідний звітний податковий період. А раз реєстрація ПН/РК призупинена, то аграрій ризикує отримати мізерну сільгоспдотацію або взагалі залишитися без держпідтримки.

Що ж «придумав» Мінфін?

У новій редакції буде викладено додаток до Критеріїв № 567 — Таблиця даних платника податку (Таблиця). Її доповнять відмітками для сільгосптоваровиробників.

Усі інші нововведення «крутяться» навколо цієї Таблиці.

Для всіх ПДВ-платників. «Розблокувальну» Таблицю (технологічну карту, як її на сайті називає Мінфін) та додаткові документи до неї можна буде подати на розгляд Комісії ДФСУ до (!) здійснення операції, тобто ще до блокування ПН/РК. Зараз, нагадаємо, подати Таблицю можливо тільки після отримання квитанції про зупинення реєстрації ПН/РК.

Розглядати Таблицю будуть протягом 10 робочих днів. На даний момент на винесення остаточного рішення (врахування/неврахування інформації, зазначеної у Таблиці) Комісії ДФСУ відведений строк у 5 робочих днів з дня отримання такої Таблиці.

Якщо податківці врахують Таблицю, то ПН/РК по цій операції зупиняти не будуть. Тобто, якщо коди УКТ ЗЕД/ДКПП у поданих на реєстрацію ПН/РК співпадуть із вказаними в прийнятій фіскалами Таблиці, то такі ПН/РК блокувати, за задумом Мінфіну, не повинні.

Для сільгоспників. Таблиця цієї категорії ПДВ-платників враховуватиметься автоматично системою моніторингу без розгляду фіскалами. Щоправда, одночасно повинен виконуватися ряд умов.

Так, «автомат» буде можливий, якщо сільгосптоваровиробник:

1) внесений до Реєстру отримувачів бюджетної дотації або до 1 січня 2017 року застосовував спецрежим з ПДВ згідно зі ст. 209 ПКУ, що діяла у той час. Про свій «дотаційний» або «спецрежимний» статус необхідно буде зазначити у відповідних полях, які з’являться в Таблиці. Гадаємо, якщо сільгоспник був спецрежимником, а в нинішньому році набув статусу «дотаційника», то досить буде проставити одну «сучасну» відмітку про включення до Реєстру;

2) станом на 1 січня 2017 року мав власну або орендовану земельну ділянку загальною площею понад 200 га (включно), що була задекларована до 20 лютого 2017 року;

3) за період з 1 січня 2017 року не вніс зміни у засновницькі документи про одночасну зміну засновника і директора підприємства.

Повторимо: тільки строго при дотриманні усіх (!) цих умов ПН/РК сільгосптоваровиробника проходитимуть «сито» автоматизованого моніторингу і реєструватимуться без блокування.

Так, принаймні, заявляє Мінфін!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі