Теми статей
Обрати теми

Блокування ПН: повернення до тестового режиму?

Групою народних депутатів був поданий до ВРУ законопроект від 15.09.2017 р. № 7115*, яким передбачаються важливі зміни у сфері блокування податкових накладних (ПН). Коротко — про найбільш важливі норми цього документа.

* http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=62549.

Проект покликаний частково повернути тестовий режим у процеси блокування ПН. Із набуттям чинності цим законом передбачається таке.

1. ПН/РК подаються на реєстрацію в ЄРПН (що підтверджується першою квитанцією) і моніторяться за діючими Критеріями** для зупинення реєстрації. У разі підпадання ПН/РК під Критерії не пізніше 8 робочих годин від часу подання ПН/РК (вказаного в першій квитанції) постачальникові і покупцеві має бути надіслана квитанція про відповідність ПН/РК Критеріям.

** Затверджені наказом Мінфіну від 13.06.2017 р. № 567. До встановлення нових Критеріїв проект передбачає застосовувати діючі.

У той же (8-годинний) термін ПН/РК має бути зареєстрована в ЄРПН!

2. При отриманні другої квитанції («про відповідність») платник зобов’язаний протягом 30 днів з дня її отримання відіслати у свою обласну податкову письмові пояснення і копії документів в електронному вигляді. Комісія при обласній податковій повинна в 5-денний термін з дня подання документів винести ухвалу про підтвердження або непідтвердження відповідності такої ПН/РК Критеріям (у першому випадку — з обов’язковим зазначенням підстав підтвердження). Що станеться після того, коли/якщо буде винесено ухвалу про «підтвердження відповідності», з проекту незрозуміло. Можливо, платник потрапить у «чорний список» і йому реєстрація наступних ПН/РК фіскалами відразу зупинятиметься (див. нижче). І, крім того, зовсім не виключаються проблеми у покупця з відображеним ПК за такими «непідтвердженими» ПН/РК у зв’язку з відміною абзацу третього п. 201.1 ПКУ (див. нижче п. 5).

3. Але, окрім цього, проект передбачає, що керівник (його заступник) ДФСУ або обласної (!) податкової протягом тих же 8 робочих годин від часу подання ПН/РК за результатами моніторингу може прийняти окреме рішення*** — про зупинення реєстрації ПН/РК!.. Про що продавцеві і покупцеві надсилається відповідна квитанція, а продавцеві поштою (з повідомленням) — рішення. У ньому вказуються причини зупинення і перелік документів, які слід платникові подати для відміни рішення. Протягом тих же 30 днів від дати другої квитанції платник повинен подати пояснення і документи до того податкового органу, який прийняв рішення. Протягом 5 днів з дня подання документів податківці повинні прийняти рішення.

*** У день ухвалення такого рішення перебіг строків, передбачених для реєстрації ПН, відображення ПК і розрахунку штрафів, призупиняється на час зупинення реєстрації.

Проект передбачає можливість участі платника у розгляді документів комісією. Комісія виносить вердикт: відмінити рішення або залишити його в силі. У другому випадку платник має право оскаржити рішення в адміністративному (за п. 56.23 ПКУ) або судовому порядку. І (увага!) якщо рішення за підсумками оскарження буде скасовано, то особа, яка прийняла таке рішення, персонально несе відповідальність згідно із законом!

4. Відомості про відправлені квитанції і прийняті рішення, передбачені проектом, відображаються в ЄРПН не пізніше наступного робочого дня за днем, визначеним ПКУ для їх направлення та/або прийняття. У разі відсутності таких відомостей ПН/РК реєструється автоматично за датою/часом, зазначеними в першій квитанції ☺.

5. Проект призупиняє дію абзацу третього п. 201.10 ПКУ (про безумовне підтвердження ПК зареєстрованою в ЄРПН ПН) і відновлює стару норму про те, що незначні помилки в реквізитах ПН (окрім помилок у кодах за УКТ ЗЕД або ДКПП) дозволяють відображати ПК!

6. У день набуття чинності цим Законом мають бути зареєстровані в ЄРПН усі ПН/РК, реєстрацію яких було зупинено, окрім ПН/РК, щодо яких станом на 11.09.2017 р.**** не були подані пояснення і документи та ПН/РК, за якими комісія дала відмову в реєстрації і не розпочато адміністративне або судове оскарження. ПН/РК, за якими пояснення і документи подані після 11.09.2017 р., передбачено реєструвати за старим порядком ☹.

**** Ця дата — незрозуміла. Не виключено, що вона зміниться…

Проект зобов’язує Кабмін у місячний термін розробити порядок зупинки реєстрації і відпрацювати пов’язані з цим процедурні питання, а потім — внести відповідні зміни в ПКУ.

Ну що ж, чекаємо на ухвалення закону. А раптом стане хоч трохи легше?

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі