Теми статей
Обрати теми

ПН на послуги від нерезидента

Адамович Наталія, податковий експерт
img 1

Об’єкт і база обкладення ПДВ

Під об’єкт обкладення ПДВ потрапляють послуги з місцем постачання на митній території України (п.п. «б» п. 185.1 ПКУ). Водночас місце постачання послуг визначається місцем реєстрації постачальника такої послуги (п. 186.4 ПКУ), за винятком послуг, перелічених у пп. 186.2 і 186.3 ПКУ (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 61, с. 15).

Якщо послуги, що отримуються від нерезидента — з місцем постачення в Україні, то покупець цих послуг резидент України — платник ПДВ, повинен нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ і оформити ПН, зареєструвавши її в ЄРПН (п. 208.2 ПКУ).

Така ПН у одержувача послуг буде підставою для відображення суми нарахованого ПДВ у складі податкового кредиту. До речі, це єдиний випадок, коли ПН складає не продавець, а покупець, і він же її реєструє в ЄРПН.

За базу для оподаткування слід брати договірну (контрактну) вартість послуги. Причому база оподаткування може також включати податки і збори (окрім ПДВ), сплачені нерезидентом у своїй країні у зв’язку з наданням таких послуг (п. 190.2 ПКУ). Звичайно, за умови, що такі податки і збори нерезидент включив у договірну вартість (див. 101.19 БЗ).

При цьому вартість, виражену в іноземній валюті, перераховують у національну валюту за курсом НБУ, що діє на дату виникнення ПЗ.

Важливо! Нараховувати податкові зобов’язання слід «зверху» на договірну вартість послуги від нерезидента

Наприклад, якщо вартість послуг у договорі вказана $1000, то сума ПЗ складе: 5200 грн. ($1000 х 26 грн. за $ х 20 %).

І ще один момент. Вимога про нарахування ПЗ не нижче мінімальної бази поширюється виключно на операції з постачання товарів, робіт (послуг), а не на операції з їх придбання. Отже, правило «мінбази» до отримуваних послуг жодного відношення не має. Єдиний випадок, коли при отриманні послуг від нерезидента потрібно орієнтуватися на мінімальну планку для нарахування ПЗ, — це безкоштовне їх отримання. Тобто якщо послуга від нерезидента отримана безкоштовно, то ПДВ доведеться нараховувати виходячи зі звичайної ціни (п. 190.2 ПКУ).

Пам’ятайте: податкові зобов’язання в будь-якому разі доведеться відобразити в ряд. 6 декларації з ПДВ у звітному періоді їх виникнення, тобто незалежно від факту складання ПН за такою операцією (див. БЗ 101.23).

Дата складання ПН

Податкові зобов’язання виникають:

— на дату списання коштів з банківського рахунку платника в оплату послуг

— або на дату оформлення документа, що підтверджує факт постачання послуг нерезидентом, залежно від того, яка з подій відбулася раніше (п. 187.8 ПКУ).

На цю дату одержувач услуг— платник ПДВ повинен скласти ПН і зареєструвати її в ЄРПН. Причому тягнути з реєстрацією не варто — за несвоєчасну реєстрацію такої ПН одержувачеві послуг загрожує штраф (п. 1201.1 ПКУ).

Ще раз повторимо: ПН, складена одержувачем послуги від нерезидента, є підставою для віднесення сум ПДВ, у ній нарахованих, до складу свого ж податкового кредиту (п. 208.2 ПКУ).

Тому якщо хочете скористатися своїм правом на ПК за такою особливою ПН, не забудьте врахувати цей момент.

Поки одержувач послуги не складе ПН і не зареєструє її в ЄРПН, він не зможе суму нарахованого ПДВ показати у складі податкового кредиту

Не складається ПН: якщо послуги від нерезидента — «необ’єктні» або пільгові (наприклад, на операції з постачання програмного забезпечення ПН складати не потрібно і в декларації з ПДВ їх також не відображаємо (див. 101.23 БЗ // «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 47, с. 8). Річ у тому, що «нерезидентні» рядки 6 і 13 у декларації з ПДВ призначені тільки для відображення сум «з ПДВ».

Заповнюємо ПН

При заповненні ПН на нерезидентські послуги їх одержувач, керуючись пп. 8, 12 Порядку № 1307:

— у верхньому лівому кутку в графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини (зазначається відповідний тип причини)» у верхній комірці повинен поставити «Х», а в нижніх двох записати тип причини «14» (складена одержувачем (покупцем) послуг від нерезидента);

— у рядку «Постачальник (продавець) (найменування; прізвище, ім’я, по батьковi — для фiзичної особи — пiдприємця)» записує найменування (П. І. Б.) нерезидента і через кому країну, в якій зареєстрований продавець — нерезидент.

Зверніть увагу! За загальним правилом ПН заповнюємо державною мовою, проте якщо найменування продавця-нерезидента неможливо перекласти з іноземної державною мовою, то цілком допускається заповнення такого обов’язкового реквізиту ПН без перекладу державною мовою (див. БЗ 101.16);

— у рядку «Постачальник (продавець) (індивідуальний податковий номер)» повинен указати умовний податковий номер «500000000000».

У рядках, призначених для занесення даних покупця, одержувач послуг від нерезидента відображає свої дані

Усі інші реквізити ПН заповнюються в загальному порядку без будь-яких особливостей (див. БЗ 101.16).

Тут тільки уточнимо пару моментів, пов’язаних із заповненням табличного розділу Б. Послужно-нерезидентської ПН (з типом причини «14») немає в списку тих особливих «причинних» ПН, при складанні яких у табличному розділі Б графа 3.3 «Код послуги згідно з ДКПП» не заповнюється (п.п. 9 п. 16 Порядку № 1307). Тож у ПН на послуги від нерезидента графа 3.3 табличного розділу Б має бути обов’язково заповнена.

Нагадаємо: вказувати код послуги згідно з Державним класифікатором продукції і послуг у ПН можна не повністю, але не менше 4 перших цифр такого коду.

Так, наприклад, якщо нерезидент надає послуги з розміщення реклами, оподатковувані на території України згідно з п. 186.3 ПКУ, то в графі 3.3 ПН їх слід позначити кодом «73.12».

Будьте уважні: з 01.01.2017 р. цей реквізит став одним з обов’язкових реквізитів ПН (п. 201.1 ПКУ). А це означає, що ПН з помилкою в коді послуг (у тому числі якщо такий код відсутній) не може бути підставою для формування ПК покупцем (див. лист ДФСУ від 17.05.2017 р. № 220/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, а також матеріал на с. 3 цього номера).

При заповненні графи 4 і 5 врахуйте таке. Якщо одиниця виміру відсутня в КСПОВО, то в графі 4 вказують умовне позначення одиниці виміру товарів/послуг, яке використовується для їх обліку і відображається в первинних документах, а графу 5 у такому разі не заповнюють.

Тому якщо в графі 4, орієнтуючись на первинні документи, ви запишете «послуга» (одиниця виміру, відсутня в КСПОВО), то графу 5 залиште незаповненою (порожньою).

img 2
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі