Теми статей
Обрати теми

Зворотна тара в ПН

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Порядок оподаткування ПДВ операцій зі зворотною (заставною) тарою регулює п. 189.2 ПКУ. Так, вартість тари, що згідно з умовами договору (контракту) визначена як зворотна (заставна), постачальник до бази ПДВ-оподаткування не включає. Проте якщо в строк більше ніж 12 календарних місяців з моменту її надходження вона не повертається відправнику, вартість такої тари отримувач включає до бази оподаткування.

Тобто

положення п. 189.2 ПКУ застосовують (і постачальник — не нараховує ПЗ при передачі, і покупець — нараховує ПЗ при простроченні повернення), якщо в договорі встановлено, що тара є зворотною і на неї переходить право власності від відправника до отримувача

Оподаткування ПДВ незворотної тари правилам п. 189.2 ПКУ не підпорядковується, оскільки в ньому йдеться тільки про зворотну (заставну) тару. У ПДВ-обліку передача незворотної тари, право власності на яку переходить від продавця до покупця, вважається постачанням. Тобто вартість такої тари — об’єкт для нарахування ПДВ-зобов’язань.

Передача та повернення інвентарної тари теж проходять повз ПДВ-облік. Адже в такому разі право власності на неї залишається в постачальника. Тому її передача не є постачанням товарів (п.п. 14.1.191 ПКУ). А коли так, то відсутній ПДВ-об’єкт.

Зверніть увагу: для ненарахування ПДВ при передачі зворотної тари вона має бути заставною (тобто забезпечена заставою). Ця вимога прописана в п. 189.2 ПКУ (ср. ). Відповідно з ПДВ-звільненням за незаставною тарою можуть бути проблеми.

Крім того, зворотний та заставний характер тари має бути передбачений саме в договорі. Якщо ж договір як окремий документ не складався, то, на наш погляд, є всі підстави застосовувати п. 189.2 ПКУ на підставі інших документів (наприклад, накладна або сплачений рахунок-фактура), у яких зазначений характер тари.

Тільки при дотриманні цих двох умов одночасно (тара є (1) зворотною заставною, про що (2) вказано в договорі) ПЗ нараховують виходячи з вартості товару. Саму ж передачу тари від ПДВ звільняє п. 189.2 ПКУ.

Не призводить до будь-яких ПДВ-наслідків у постачальника і зворотне отримання зворотної тари від покупця, так само як і операції з надання та зворотного повернення застави.

Для відображення зворотної (заставної) тари в розділі А ПН передбачений окремий рядок Х «Дані щодо зворотної (заставної) тари». Згідно з п. 16 Порядку № 1307 сюди заносять загальну суму коштів, що підлягають сплаті за тару.

Таке формулювання свідчить про те, що дані, вказані в рядку Х, потрібно враховувати і при підрахунку значення рядка I розділу А ПН. Те ж саме передбачає і формула розрахунку показника рядка I, закладена в сервісі «Єдине вікно подання електронної звітності» (див. приклад на с. 39).

img 1

Проте податківці були проти включення зворотної тари в показник рядка I розділу А ПН. Вони наполягали: дані з рядка Х не враховують при визначенні показника рядка I (див. БЗ 101.16 — діяла до 01.03.2017 р.). На наш погляд, якщо ПН пройде реєстрацію у ЄРПН, то будь-який варіант її заповнення буде правильним і дозволить покупцю сформувати за нею ПК.

А якщо покупець не поверне зворотну тару відправнику у встановлений строк? Тоді після закінчення 12 календарних місяців отримувач тари зобов’язаний нарахувати на її вартість ПДВ. Тобто у звітному періоді прострочення покупець розраховує ПЗ виходячи з вартості зворотної тари і виписує «на себе» ПН (тип причини «15»). Про виписку ПН говорили і податківці (див. БЗ 101.07 — діяла до 01.04.2016 г).

У ПДВ-декларації ПЗ за такою ПН отримувач тари відображає в рядку 1.1 і таблиці 1 додатка Д5.

При цьому в постачальника ПЗ у разі неповернення такої тари не виникають.

Якщо ж сторони домовляться про продаж тари до спливу відведеного для її повернення строку, тоді — це операція постачання тари. ПН на момент досягнення такої домовленості оформить постачальник, а покупець тоді отримає за нею право на ПК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі