Теми статей
Обрати теми

Номенклатура в ПН — це серйозно!

Голенко Олександр, шеф-редактор
Багатьох читачів напружує необхідність скрупульозно зазначати в податкових накладних (ПН) широку номенклатуру товарів. Можливий вихід вони бачать у тому, щоб її звузити. Наприклад, сформувавши у бухобліку групи однорідних товарів. Після чого до «номенклатурної» графи ПН записувати відомості про товар, що поставляється, згідно зі своїми «груповими» бухобліковими ідентифікаторами, а не згідно з отриманими товаросупровідними документами. Але чи підходить такий рецепт?

Оскільки питання стосується найменування/назви товару, що зазначається в гр. 2 ПН, то почнемо з його функції: найголовніше — однозначно ідентифікувати товар.

Дивіться: покупцеві потрібно, щоб отриманий ним товар був чітко ідентичний замовленому (і зазначеному у відповідних документах — договорі, рахунку тощо). Не дивуйтеся, але врешті-решт того ж самого — хоча й з інших причин — фактично вимагають і податківці… ☹

Але! Звичайно, про те, що потрібно переписувати в гр. 2 ПН усі характеристики товару та всі відомості про нього, не йдеться! Адже ПН — це, звичайно ж, не сертифікат відповідності, не прайс і не цінник.

Номенклатура — обов’язковий реквізит

Головне, що з метою ідентифікації товару в ПН у п. 201.1 ПКУ встановлені такі обов’язкові реквізити, як опис (номенклатура) товару (п.п. «е») і код товару згідно з УКТ ЗЕД (п.п. «і»).

При цьому як форма ПН, так і Порядок її заповнення* щодо інформації, яка зазначається в гр. 2 ПН, обмежуються лише словом «номенклатура» — без будь-якої додаткової конкретизації.

* Затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Але цим не обмежуються податківці… ☹

Наприклад, у листах ДФСУ від 29.06.2017 р. № 873/6/99-99-15-03-02-15/ІПК та від 26.10.2017 р. № 2391/6/99-99-15-03-02-15/ІПК вони стверджують, що текст у гр. 2 ПН

має відповідати формулюванню у первинних документах, якими супроводжується постачання таких товарів, та не повинен містити інших даних

Як бачите, податківці не заохочують «ідентифікаційних надмірностей»… Також звертаємо вашу увагу, що в 101.16 БЗ вони пішли ще далі і сказали прямо: відомості про товар у гр. 2 ПН мають відповідати (первинним) документам:

а) на всіх етапах постачання до кінцевого споживача;

б) що підтверджують придбання цього товару таким продавцем.

Тому ви маєте бути готові до того, що податківці (під час перевірок) уважно звірятимуть дані, які ідентифікують товар, у гр. 2 ПН і відповідно в первинці з метою виявлення/аналізу нестикувань. Особливо це легко для ПН торговельних підприємств. Адже у них, як правило, немає «достатньої» переробки товарів, а отже, «вихідний» код УКТ ЗЕД товару не повинен відрізнятися від «вхідного».

Інакше кажучи: податківці бажають повного співпадіння таких відомостей відповідно в товаросупровідній первинці (коду УКТ ЗЕД — якщо він зазначений), отриманій від продавця, та в гр. 2 (гр. 3.1) «вихідної» ПН (яку ви реєструєте на свого покупця). Хоча алгоритм аналізу/звірення номенклатури, який використовують податківці, не відомий, але очевидно, що вони «пробивають» на відповідність лише коди УКТ ЗЕД між «вихідною» та «вхідною» ПН (а у разі імпорту — МД). До речі, відомі випадки блокування ПН через те, що у «вхідній» ПН зазначено 4 знаки коду, а у «вихідній» — 10 (чи навпаки). Що ж стосується власне найменування товару, то максимальну скрупульозність фіскали виявляють, перевіряючи відповідність найменування товару за ситуації, коли ви подаєте РК. У такому разі

найменування товару, зазначене в РК, повинне абсолютно точно збігатися із зазначеним у ПН, що коригується

Облік запасів та номенклатура

Насамкінець буквально кілька слів щодо п. 7 П(С)БО 9 «Запаси», в якому одиницею бухгалтерського обліку запасів названо не тільки їх найменування, а й «однорідну групу (вид)».

Так, для цілей ведення бухгалтерського обліку запасів і складання фінансової звітності ви можете діяти як заманеться — аби показники того й іншого були достовірними тощо.

Зовсім інша річ — складання ПН як документа податкового обліку, передбаченого безпосередньо в ПКУ. Скажемо прямо: в усіх згаданих вище документах на обговорювану тему податківці обов’язково апелюють до п. 44.1 ПКУ, і передусім — до первинних документів, що згадуються в ньому. Зрозуміло, в ситуації, що обговорюється, — до первинних документів на товар. Так, у п. 44.1 ПКУ фігурують також «регістри бухгалтерського обліку» та «фінансова звітність», але, як ви розумієте, конкретну «номенклатуру» товарів однозначно підтверджує передусім товарна первинка.

Із цього звичайно не випливає, що, оприбутковуючи товар, до «номенклатурних» записів у товаросупровідній первинці постачальника про товар (його найменування) необхідно ставитися як до священної корови.

Адже, по-перше, Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV нині не дозволяє сумніватися в реальності госпоперації через несуттєві недоліки в первинці, які не заважають ідентифікувати, зокрема, зміст госпоперації (тобто і недоліки у написанні номенклатури товару так само).

По-друге, звертаємо вашу увагу на змінене з 01.01.2017 р. формулювання абзацу одинадцятого п. 201.10 ПКУ, в якому прямо зазначається, що помилки в обов’язкових реквізитах ПН (крім коду УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати товар, що поставляється, не можуть бути причиною неприйняття ПН. Крім того, що стосується ваших покупців, то з 22.03.2018 р. захист їхнього ПК від домагань контролерів знову почав гарантувати абзац третій п. 201.10 ПКУ, згідно з яким інше підтвердження його суми, крім зареєстрованої ПН, не потрібне… ☺

І ще. Із зазначеної дати поновилося блокування ПН. Зрозуміло, що нестикування «номенклатурної» інформації збільшує ризики нерозблокування зупиненої ПН. Адже п. 14 Порядку зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затвердженого постановою КМУ від 21.02.2018 р. № 117, вимагає

надання податківцям первинки на товари/продукцію, зазначені в заблокованих ПН

А те, що будь-яка невідповідність розглядатиметься скрупульозно і буде тлумачитися не на користь «заблокованого» платника, — це, сподіваємося, зрозуміло… ☹

Як бачите, вам спокійніше за можливості зберігати головні ідентифікуючі ознаки номенклатури товару, по всьому ланцюжку від надходження (і відповідно — «вхідної» первинки, ПН, МД) до відвантаження (і, звичайно ж, — «вихідної» ПН).

Це не означає, що потрібно буква в букву переписувати номенклатуру товару з товаросупровідної первинки. Врешті-решт, там можуть бути друкарські чи технічні помилки, некоректні скорочення або навпаки — скоротити довжелезну назву товару побажаєте ви.

Найголовніше, щоб ваша «номенклатурна» інформація про товар дозволяла б його однозначно ідентифікувати і упевнено підтвердити цю однозначність в усій вашій первинці та ПН під час податкових перевірок.

І буде всім щастя… ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі