Теми статей
Обрати теми

Оплачуємо проживання у відрядженні: один за всіх чи кожен за себе?

Свіріденко Алла, податковий експерт
Працівники підприємства їдуть у відрядження. Одному з них на час відрядження видали корпоративну платіжну картку. Чи може цей працівник оплатити карткою вартість проживання в готелі усіх співробітників, що відряджаються?

Чітку відповідь на це запитання ми, на жаль, не знайдемо ні в ПКУ, ні в Інструкції № 59*. Зате свого часу висловитися із цього приводу побажали Мінфін (див. листи від 11.03.2006 р. № 31-26030-12-13/5020 і від 08.01.2014 р. № 31-07250-06-29/19) і НБУ (див. лист від 07.04.2006 р. № 25-209/827-3767).

* Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

Так от, в усіх цих роз’ясненнях простежується один висновок: ситуація, коли один працівник — утримувач корпоративної картки, оплачує проживання у відрядженні за усіх своїх колег, що відряджаються, повністю відповідає вимогам чинного законодавства. Тому і ваш працівник, знаходячись у відрядженні, може відчути себе мушкетером і розрахуватися один за всіх ☺.

Загалом усе це цілком логічно. Судіть самі.

Право на використання корпоративних платіжних карток (КПК) у відрядженні дає нам п. 4 розд. I Інструкції № 59. КПК оформляють на підприємство, але її утримувачем є певна фізична особа, якій вона видана. Причому тут зверніть увагу: саме цей працівник має право розпоряджатися КПК, а ось «поділитися» КПК з колегою не можна (п. 1 розд. VI Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням, затвердженого постановою Правління НБУ від 05.11.2014 р. № 705).

Отже, при видачі авансу на відрядження на КПК розпоряджатися коштами може тільки один працівник — утримувач карти, йому ж доведеться і «тримати відповідь» за суми коштів, витрачених у відрядженні.

Тепер давайте з’ясуємо, як правильно відзвітувати про суму коштів, витрачених з КПК.

Суми коштів, списані з КПК, вважаються виданими утримувачеві карти під звіт (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 91, с. 7). Тому після повернення з відрядження в терміни, встановлені п.п. 170.9.3 ПКУ, цей працівник повинен надати у бухгалтерію Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 28.09.2015 р. № 841.

При цьому до авансового звіту працівник, який оплатив проживання за себе і товаришів, повинен прикласти:

1) розрахунковий документ (наприклад, касовий чек), що підтверджує факт оплати проживання в готелі;

2) документ, що підтверджує факт безготівкового розрахунку за допомогою КПК або зняття готівки з картки (наприклад, сліп, квитанція платіжного термінала тощо);

3) оригінал квитанції (рахунка) готелю, який містить таку інформацію:

— прізвища осіб, за проживання яких здійснена оплата;

— терміни проживання в готелі вказаних осіб;

— вартість номерів, в яких проживали такі особи;

— види витрат, включені в квитанцію (рахунок).

До речі, на наявність готельного рахунка з деталізованою інформацією за прізвищами про вартість проживання як на обов’язкову умову визнання витрат на відрядження вказував і Мінфін в названих вище листах.

Якщо ж детальний рахунок відсутній, то наслідки цього дуже сумні: утримувачеві карти доведеться відшкодувати підприємству усі витрачені на проживання кошти. Інакше цю суму доведеться визнати додатковим благом працівника і обкласти її ПДФО, а також військовим збором.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі