Теми статей
Обрати теми

Якщо немає грошей на сплату за декларацією

Адамович Наталія, податковий експерт
Ви потрапили в ситуацію, коли грошей немає, а подавати декларацію і платити податки потрібно? Як же з неї вийти з малими втратами, якщо звикли розраховувати тільки на себе? Декларувати непосильну для вас суму податку і потім просто відкласти його сплату до кращих часів вийде дуже невигідно за грошима, яких і так не вистачає.

Річ у тому, що прострочення сплати вже погоджених податкових зобов’язань вам може обійтися на 10 %, а то й 20 % дорожче за рахунок штрафу, який вам неодмінно нарахують від суми простроченого до сплати податкового зобов’язання відповідно до п. 123.1 ПКУ.

Щоб цього не допустити, вам стане в пригоді такий прийом, щоправда, при цьому з «важкою за податками» декларацією доведеться «повозитися» удвічі більше:

1) спочатку подати декларацію з мінімальним об’єктом оподаткування, розрахувавши податок, з якого ви будете в силах його заплатити, не порушивши граничних строків сплати за декларацією;

2) щойно гроші з’являться, через процедуру самовиправлення за п. 50.1 ПКУ уточнити об’єкт оподаткування і податок до сплати в «помилковій» декларації за «безгрошовий» період.

Використати його ви можете щодо будь-якого податку/збору, зобов’язання з якого ви зібралися декларувати і знаєте, що до сплати вийде сума податку, «непосильна для вас» на момент закінчення граничних строків його сплати.

Єдине — цей прийом не зовсім підходить, якщо грошей не вистачає на сплату ПДВ. Допусти помилку в декларації з ПДВ — означає зареєструвати з помилкою ПН. Для її віправлення в наступних періодах доведеться не лише подавати УР, але й складати РК до помилкових ПН і зареєструвати його в ЄРПН. А це призведе до виникнення показника ∑Перевищ.

Проте щодо інших податків цей прийом діє.

Впровадивши його, краще виправлення провести через УР/УД: це дозволить вам устигнути виправити заниження податкових зобов’язань до перевірки, а також, можливо, і до закінчення 90 календарних днів після граничного строку сплати «занижених» ПЗ, щоб не потрапити ще і на пеню.

При цьому із суми донарахованих в УР/УД податкових зобов’язань будьте готові сплатити 3 % самоштраф. Але це вже краще, ніж штраф у 10 % або 20 %

До того ж це допоможе вам відтягнути сплату ПЗ до дня подання УР/УД (нагадаємо, подаючи УР/УД — донараховані в ньому податкові зобов’язання і штраф мають бути сплачені перед його поданням).

Причому не хвилюйтеся! Захопленими зненацька перевіркою податківців, з усіма можливими наслідками виявлення умисно допущеної вами помилки, ви не будете.

Згідно з нормами п. 50.2 ПКУ подавати уточнюючі розрахунки до поданих раніше податкових декларацій за звітний період з податку/збору, що перевіряється, платник не має права тільки під час проведення документальних планових і позапланових перевірок.

Проте зауважте! Право на проведення планової документальної перевірки надається тільки у випадку, якщо платникові не пізніше ніж за 10 календарних днів вручені під підпис або відправлені рекомендованим листом з повідомленням про вручення копія наказу про проведення документальної планової перевірки і письмове повідомлення із зазначенням дати початку проведення такої перевірки (абз. 2 п. 77.4 ПКУ).

Тобто про проведення планової документальної перевірки ви дізнаєтеся заздалегідь (!), отримавши повідомлення про перевірку. Тому цілком зможете встигнути уточнити всі «помилкові» декларації та доплатити за ними податок ще до її початку. Так вважають і податківці (див. БЗ 135.02).

Що стосується позапланових перевірок, то для них таке завчасне повідомлення не передбачене, ви отримаєте тільки копію наказу (абз. 2 п. 78.4 ПКУ). Проте більшості позапланових перевірок передує письмовий запит контролюючого органу з вимогою надати пояснення з конкретного питання.

Такий запит податківців по суті і буде сигналом, щоб швидше виправитися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі