Теми статей
Обрати теми

Включаємо невиробничі ОЗ у витрати

Солошенко Людмила, податковий експерт
Коли в податковому обліку можуть приносити витрати невиробничі основні засоби (ОЗ)? Якщо такі ОЗ... орендувати.

Відомо, що невиробничі ОЗ (тобто не призначені для використання в госпдіяльності) в податковому обліку у високодохідників амортизації не підлягають. Також не можна в податковому обліку облікувати витрати на їх ремонти/поліпшення (п.п. 138.3.2 ПКУ), ну хіба що лише при їх продажу (п. 138.2 ПКУ). Хоча зазначимо, що таких проблем не виникає в малодохідників, які не розраховують різниці, і в яких об’єкт оподаткування — бухфінрезультат.

Отже, високодохідникам витрат за невиробничими ОЗ у податковому обліку не бачити.

Тому якщо для себе придбаваємо невиробничі ОЗ, у податковому обліку їх амортизувати не зможемо, тобто до податкових витрат шлях закрито.

Інша річ, якщо взяти невиробничі ОЗ в оренду!

Уявимо таку ситуацію. Припустимо, є два дружні підприємства А і Б. Останньому (Б) потрібні невиробничі ОЗ. У підприємства А вже є такі ОЗ (або, як варіант, такі ОЗ підприємство А, що має в розпорядженні для цього необхідні фінанси, на прохання свого партнера Б навіть купує і, може, навіть у самого підприємства Б). Ну а потім такі ОЗ підприємство Б бере в дружнього підприємства А в оренду (див. рисунок).

img 1

Тоді операції переходять у площину орендних відносин: підприємство А стає орендодавцем, а підприємство Б — орендарем.

Поглянемо, як це вплине на податковий облік.

У підприємства А (орендодавця). Об’єкт надається в оренду, тобто використовується орендодавцем у госпдіяльності (оскільки господарська діяльність — це діяльність, спрямована на отримання доходу (п.п. 14.1.36 ПКУ), яким у цьому випадку є дохід у вигляді орендної плати (ст. 759 ЦКУ).

Тому орендодавець у податковому обліку амортизує такі ОЗ на загальних підставах (як використовувані в госпдіяльності). Тобто в податковому обліку визнає витрати (у вигляді податкової амортизації) й одночасно доходи від оренди (у вигляді орендної плати).

У підприємства Б (орендаря). У свою чергу, орендар, що взяв невиробничі ОЗ в оренду, у витрати зможе віднести (!) суму орендної плати. Адже

жодних обмежень (коригувань) у податковому обліку для орендної плати немає

вони передбачені тільки для амортизації, ремонтів, поліпшень невиробничих об’єктів (п.п. 138.3.2 ПКУ). Таким чином, опинившись орендарем, використання орендованих невиробничих ОЗ принесе орендареві витрати в податковому обліку.

Порівняйте. Якби підприємство Б просто купило для себе невиробничі ОЗ, витрат у податковому обліку в нього не виникало б. Проте, взявши такі ОЗ в оренду, ситуація змінюється: в орендаря з’являються витрати. Тому оренда невиробничих ОЗ «корисна» для податкового обліку орендаря.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі