Теми статей
Обрати теми

Безкоштовне від учасника: оформляємо як додатковий внесок

Адамович Наталія, податковий експерт
Якщо ви, окрім традиційних операцій з власниками — поповнення статутного капіталу/виплати дивідендів, плануєте провести з ними ряд інших правочинів, то можна все провернути без відображення звичних для всіх доходів і витрат. Пояснимо.

За загальним правилом бухгалтерського обліку (а він зараз голова і для податковоприбуткових цілей), отримуючи безоплатно грошові кошти, товари або необоротні активи, підприємство зобов’язане визнати дохід (п. 5 П(С)БО 15).

І враховуючи класифікацію, надану в п. 7 П(С)БО 15, подаровані гроші, товари або необоротні активи підлягають включенню до складу інших доходів, не пов’язаних з операційною діяльністю підприємства (тобто повинні потрапити на субрахунок 745 «Дохід від безоплатно одержаних активів»).

Але у нас особливий випадок — гроші, товари або необоротні активи хоч і безоплатно, передає учасник (власник).

І «фокус» у тому, що ст. 1 Закону про бухоблік, п. 3 розд. I НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», п. 5 П(С)БО 15 «Дохід» і п. 6 П(С)БО 16 «Витрати» забороняють визнавати:

доходи — при збільшенні капіталу за рахунок внесків власників, а

витрати — при зменшенні капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками.

Аналогічно справи йдуть і в тих, хто працює за МСФЗ. У п. 4.25 Концептуальної основи фінансової звітності передбачено, що збільшення власного капіталу, пов’язаного з внесками учасників, у дохід не потрапляє. По суті, це ж прописано і в п. 7 МСБО 18 «Дохід».

Якщо в частині виключення з доходів названо збільшення капіталу саме за рахунок внесків власників, то в частині виключення з витрат говориться загалом про операції з власниками. І за відсутності точних пояснень з приводу бездохідних/витратних операцій з власниками, більшою мірою все залежить від аналізу конкретних обставин і професійного судження бухгалтера.

Зазначимо, що деякі фахівці підходять до операцій з власниками ширше. Вони вважають, що всі «особливі» операції з власниками (навіть коли підприємство вступає з власником у комерційні правочини (!), але при цьому виникають суттєві відмінності договірних умов від ринкових)

уже не повинні впливати на фінрезультат підприємства (відображатися на рахунках доходів/витрат), а мають відображатися на рахунках капіталу підприємства

Так, наприклад, як у нашому випадку, при отриманні від учасника грошових коштів, товарів або необоротних активів безоплатно (без вимоги подальшої компенсації їх вартості), цілком можна говорити про його внесок як про операцію з власником.

Тобто визнавати таку операцію у складі іншого вкладеного капіталу, без відображення на рахунках доходів.

Проте ми не виключаємо, що податківці цей виняток з визначення доходів («за винятком зростання капіталу за рахунок внесків власників») можуть трактувати вузько. І будуть стверджувати, що відображати через збільшення капіталу можливо тільки внески власника, а саме:

1) оформлені як внески при формуванні/збільшенні статутного капіталу підприємства, або

2) оформлені як додаткові внески без збільшення статутного капіталу підприємства.

Тож тут краще перестрахуватися і все-таки, щоб напевно «відбитися» від доходів,

оформити безоплатне отримання грошових коштів, товарів або необоротних активів як додатковий внесок

без власне збільшення статутного капіталу підприємства.

Увага! До набрання чинності Законом про ТОВ (з 17.06.2018 р.) законодавство (ЦКУ і Закон про госптовариства) дозволяє обґрунтувати і оформити такий додатковий внесок власника без збільшення статутного капіталу.

Згідно з ч. 4 ст. 144 ЦКУ, якщо розмір чистих активів товариства з обмеженою відповідальністю стає менше статутного капіталу, то потрібно або зменшувати статутний капітал, або приймати рішення про здійснення учасниками додаткових внесків.

При цьому додаткові внески учасників не впливають на розмір їх частки в статутному капіталі, визначеному в установчих документах, якщо, звичайно, в установчих документах не прописаний інший порядок (ч. 2 ст. 51 Закону про госптовариства).

Сам же власник (учасник), по суті, жодних фактичних вигод від таких дій не має, оскільки його частка в статутному капіталі не збільшується. Тож вважаємо, що будь-які подаровані грошові кошти, товари або необоротні активи учасника можна «підлаштувати» під додаткові внески.

Адже ще раз повторимо, учаснику немає різниці, як безоплатно передавати такий «внесок»: фактичних вигод він не матиме ні від безоплатної передачі як подарунка, ні від безоплатної передачі як додаткового внеску.

Щоправда, важливо, щоб додаткові «вливання» у вигляді безоплатної передачі грошей, товарів були правильно оформлені, саме як внесок у додатковий капітал без збільшення статутного капіталу.

Для цього спершу потрібно скликати збори учасників. Як прописано в п. «а» ч. 1 ст. 59 Закону про госптовариства, встановлення розміру, форми і порядку внесення учасниками додаткових вкладів належить до компетенції зборів товариства.

На зборах слід прийняти рішення про передачу учасником грошей/товарів і зафіксувати необхідність такої передачі в протоколі загальних зборів. Це якраз і підтвердить, що сторона, яка передає, є власником/учасником, а не третьою особою.

Безоплатне отримання грошей або майна від засновника має бути зафіксоване в протоколі загальних зборів

На жаль, Закон про ТОВ не містить аналогічних норм, які дозволяють власникам робити додаткові внески без збільшення статутного капіталу. Тому як складеться практика після 17.06.2018 р., поки що залишається питанням.

Проте якщо у вашому статуті є норми, аналогічні ст. 144 ЦКУ і ст. 51 Закону про госптовариства, тобто такі, що дозволяють учасникам здійснювати додаткові внески без збільшення статутного капіталу, то ви можете ними користуватися ще рік (тобто до 17.06.2019 р.). Таке право надає п. 3 гл. VIII Закону про ТОВ.

Що стосується обліку додаткового внеску, то його ведуть на субрахунку 422 «Інший вкладений капітал».

Згідно з Інструкцією № 291 на ньому обліковують інший вкладений засновниками підприємств (окрім акціонерних товариств) капітал, що перевищує статутний, інші внески тощо без рішень про зміни розміру статутного капіталу.

А замість загального для дохідних подарунків запису Дт 311 — Кт 745, в обліку підприємства має бути зроблений запис: Дт 311 — Кт 422 «Інший додатковий капітал».

На замітку високодохідникам — жодних коригувань фінрезультату до оподаткування платникам при отриманні додаткових внесків відображати не потрібно (див. лист ДФСУ від 12.07.2016 р. № 15053/6/99-99-15-02-02-15).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі