Теми статей
Обрати теми

Якщо бракує регліміту

Солошенко Людмила, податковий експерт
Припустимо, що для реєстрації ПН недостатньо регліміту. Чи можливі варіанти?

Дроблення постачання. Якщо бракує ліміту для реєстрації ПН на повне постачання, вихід може полягати в такому: дробимо постачання (відвантаження) на декілька частин.

Тобто постачання ділимо (розбиваємо) на декілька (два, а за необхідності й більше) постачань. Відвантажувальні документи оформляємо також «порційно» — під кожну з таких частин. Аналогічні умови (про те, що буде декілька постачань) формулюємо і в договорі. Тоді

ПН зможемо зареєструвати на те часткове постачання, яке «вписується» в ліміт

А ось ПН на другу частину постачання (або наступні частини — якщо таких декілька) зареєструємо пізніше, коли з’явиться ліміт. І навіть якщо відвантаження всіх частин відбудеться в один день, то такий «хід» дозволить продавцеві, принаймні, зменшити суму штрафу за прострочення реєстрації ПН (за ст. 1201 ПКУ).

Тим паче що й податківці не проти дроблення постачання на декілька ПН. І, наприклад, у разі постачання протягом одного дня в межах одного і того ж договору декількох послуг роз’яснюють, що постачальник може складати як одну ПН — з повним переліком послуг, так і окремі ПН — на кожен вид послуг, тобто варіант «декілька ПН» теж не помилка (лист від 29.01.2018 р. № 309/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). А, наприклад, у БЗ 101.16 контролери зазначають, що кількість ПН (одна або декілька) за день залежить від умов, які містить договір (тому в ньому варто зробити застереження про постачання «частинами»). Отже, важливо, щоб ПН відповідала договору і первинці.

Зверніть увагу, що в такому разі зареєстрована «часткова» ПН відразу додасть ліміт у покупця. До того ж покупець на підставі такої ПН може відображати ПК.

Аналогічним чином можна діяти і з передоплатою. Щоправда, тут

важливо домовитися з покупцем, щоб він перераховував аванс у декілька етапів — «частинами»

Тоді під кожну «часткову» оплату (з оглядкою на ліміт) можна реєструвати окрему ПН (п. 201.7 ПКУ). Причому, навіть якщо протягом дня від покупця надходило декілька авансівна кожен з них можна оформляти індивідуальну ПН (запитання 2 УПК № 127, лист ДФСУ від 31.01.2018 р. № 368/6/99-95-42-03-15/ІПК). Хоча зазначимо, що податківці в такому разі також не проти об’єднання всіх «денних» авансів в одній ПН, причому неважливо — надійшли вони від покупця за одним договором або за декількома договорами (БЗ 101.16).

А ось якщо аванс надходить єдиним платежем за якийсь товар за договором, то самовільно розірвати і «подробити» його на декілька частин (з метою реєстрації ПН, що «вписується в ліміт», і «понадлімітної» ПН) не вийде. Врахуйте: контролери проти (!) дроблення авансу, що надійшов єдиною сумою, на декілька ПН, оскільки в такому разі немає можливості ідентифікувати операцію (ПН не відповідає первинним документам — «платіжці»). А тому і покупець за такою ПН не може відображати ПК (БЗ 101.16, листи ДФСУ від 06.11.2017 р. № 2519/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 23.12.2016 р. № 27797/6/99-99-15-03-02-15).

Відповідальне зберігання. Ще один з варіантів, коли ліміту бракує, — узагалі відтягнути момент нарахування ПЗ (поки не з’явиться ліміт). Для цього вчиняємо, наприклад, так: передаємо товар покупцеві на відповідальне зберігання.

Тобто не продаємо товар покупцеві за договором купівлі-продажу, а поки що передаємо йому товар на відповідальне зберігання (а продамо товар покупцеві потім, коли з’явиться ліміт і зможемо зареєструвати ПН). Тоді така передача не вимагатиме нарахування ПЗ. Адже передача майна на відповідальне зберігання не є об’єктом обкладення ПДВ (п.п. 196.1.2 ПКУ). Тобто поки не з’явиться необхідності складати і реєструвати ПН. Детальніше про цю ситуацію див. на с. 27.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі